Kendte

Han var en af 90'ernes største filmstjerner, men forsvandt – nu er han tilbage i ny dokumentar

Dansk ekspert kalder ny dokumentarfilm om den amerikanske skuespiller Val Kilmer for "enestående".

I flere årtier har der stået en masse kasser og samlet støv i Val Kilmers garage i Santa Fe i den amerikanske delstat New Mexico.

Kasserne har været fyldt med flere tusind timers smalfilmsoptagelser, som skuespilleren har optaget de sidste 40 år af sit liv.

Val Kilmer havde én betingelse for, at kasserne måtte blive åbnet og klippet sammen til en film: Den skulle have premiere på filmfestivalen Cannes.

Det ønske er netop gået i opfyldelse, for 7. juli blev 'Val' vist på den 74. Cannes Festival.

Filmen, hvor Val Kilmer, der i dag er 61 år gammel og efter en kræftsygdom er nødt til at tale gennem en maskine, reflekterer over sit liv og sin karriere, blev modtaget med klapsalver.

Ifølge Jacob Ludvigsen, der er filmredaktør på Soundvenue, er dokumentaren "helt enestående". Både på grund af at de mange timers videooptagelser er en guldgrube, men også fordi filmen rokker ved forståelsen af Val Kilmer.

- Fortællingen om Val Kilmer er, at han har været på en deroute og er gået fra en kæmpe stjerne til en mand i forfald. Men dokumentaren tilføjer nogle nye nuancer til det, siger Jacob Ludvigsen.

Tom Cruise laver film i rummet og ligner en på 38 år. Val Kilmer kan næsten ikke tale, ligner en på 70 år og rejser til fanevents

Jacob Ludvigsen, filmredaktør

Lillebroderen druknede

Filmens ældste optagelser er fra Val Kilmers barndom i en forstad til Los Angeles, hvor han sammen med sine to brødre opdigtede filmuniverser og fangede dem på deres videokamera.

Teenageårene blev både starten på Val Kilmers kærlighed til film og skuespil. Men det var også her, at en af hans største tragedier fandt sted:

Kort efter at Val Kilmer var færdig med high school, fik hans 15-årige lillebror, Wesley, et epileptisk anfald og druknede i familiens jacuzzi.

- Det er det store traume fra hans barndom, og det præger ham hele livet, siger Jacob Ludvigsen.

Kort efter ulykken blev Val Kilmer optaget på den prestigefyldte dramaskole Juillard som den yngste person på det tidspunkt.

Han var både dygtig og ambitiøs, men mindst lige så vigtigt besad han en af de egenskaber, der er i høj kurs i Hollywood, fortæller Jacob Ludvigsen.

- Han så simpelthen godt ud og havde et drenget smil og en udstråling, der brændte igennem. Han lyste op på kameraet, siger han.

BLÅ BOG: Val Kilmer

  • Val Edward Kilmer er født nytårsdag 1959 i Los Angeles.
  • Havde sin første filmrolle i 'Top Secret!' i 1984. Fik sit gennembrud i 1986 i 'Top Gun', og fik siden store roller i 'The Doors', 'Batman Forever' og 'Heat'. 
  • Fra 1988 til 1996 var Val Kilmer gift med den britiske skuespillerinde Joanne Whalley, som han mødte, da de begge spillede med i fantasyfilmen 'Willow'. De har to børn, Mercedes og Jack.

Jacob Ludvigsen drager en parallel mellem Val Kilmer og yngre skuespillere som Robert Pattinson og Timothée Chalamet.

- De kan det samme – de blander den klassiske x factor med en kunstnerisk drivkraft, siger han.

Efter et par år med mindre filmroller kom Val Kilmers gennembrud i 1986 med 'Top Gun', hvor han spillede over for Tom Cruise. De næste år fik han roller i storfilm som 'Heat' og 'Tombstone' og spillede Jim Morrison i filmen om 'The Doors'.

Hans karriere kørte på skinner.

Kvalt i superheltedragten

Da Val Kilmer i midten af 90'erne trak i Batmans sorte dragt i 'Batman Forever', blev det den rolle, som på godt og ondt indkapslede højdepunktet i Kilmers karriere, lyder det fra Jacob Ludvigsen. For de store roller stemte ikke så godt med Kilmers kunstneriske ambitioner.

- På det her tidpunkt begyndte han at føle sig kvalt af Hollywood-maskinen. Han ville gerne opbygge karakterer, men i mange af hans roller var det egentlig nok, hvis han bare mødte ind og sagde sine replikker, siger Jacob Ludvigsen.

Val Kilmer har selv fremhævet en episode fra Batman-optagelserne, hvor han ved fyraften var ved at tage sin dragt af, da mangemilliardæren Warren Buffet og hans børnebørn kom forbi. De ville gerne se Batman, så Kilmer blev i kostumet, som han ellers hadede. Men børnene ville ikke tale med ham – de ville hellere køre i batmobilen og prøve hans maske.

I det øjeblik gik det op for Kilmer, at det ikke er meningen, at Batman skal være en ægte karakter. Han skal tværtimod være så tilpas anonym, at alle kan se sig selv i superhelten.

- Det er derfor, det er så nemt at have fem eller seks Batman. For det handler ikke om Batman. Der er ikke nogen Batman, har Kilmer sagt til New York Times.

Nedturen

Det var her, at Val Kilmers karriere for alvor begyndte at støde på problemer.

Han fik ry som en besværlig krukke, der stillede store krav og blev uvenner med folk under optagelserne. George Clooney overtog Batman-dragten, og der blev længere mellem de store roller til Kilmer.

Nogle år efter blev han ramt af endnu et slag. Han havde svært ved at synke, og lægerne opdagede en knude i hans hals. Han havde kræft, og sygdommen blev behandlet med operationer, kemo- og strålebehandling og kristne bønner.

Val Kilmer siger i dag, at han er helbredt for kræften, men den har svækket ham, så han har svært ved spise og tale.

Nedturens egentlige forklaring springer den nye dokumentar lige lovlig let henover, mener Jacob Ludvigsen.

- Da det begynder at gå ned ad bakke for Kilmers karriere, bliver det affærdiget med, at han vil lave kunst. Men han led også under et dårligt ry og sin sygdom, siger han.

Jacob Ludvigsen tror, at sandheden ligger et sted midt i mellem det hele.

Kontrasten til Cruise

Siden har Val Kilmers roller været mindre, men mange. I 2020 var han med i fem forskellige film, og til efteråret er han med i endnu en 'Top Gun' med Tom Cruise.

Hvor de to skuespillere var meget ens i første film fra 1986, er kontrasten mellem nutidens Cruise og Kilmer slående, lyder det fra Jacob Ludvigsen.

- Tom Cruise laver film i rummet og ligner en på 38 år. Val Kilmer kan næsten ikke tale, ligner en på 70 år og rejser til fanevents, fordi han var med i Batman for 30 år siden, siger han.

Alligevel mener Jacob Ludvigsen, at Val Kilmers mission om at ændre sit eftermæle er lykkedes.

- Man sidder tilbage med følelsen af, at han er kompromisløs og på toppen på sin egen måde. Og jeg er ikke i tvivl om, at den dag Val Kilmer ikke er her længere, så står den her film som et testamente, siger han.

Se traileren til 'Val' her: