Framing Britney Spears

Justin Timberlake med opråb: Nu bør vi alle støtte Britney

Flere stjerner kommer med opbakning, efter at offentligheden for første gang har hørt sangerens egen holdning til værgeordning.

Der hersker ikke længere nogen tvivl. Britney Spears vil være fri.

I en retssal i Los Angles via en liveforbindelse på Zoom fortalte verdensstjernen natten til torsdag dansk tid hudløst ærligt, hvordan en værgeordning, som hun siden 2008 har været pålagt, har traumatiseret hende, frataget hende retten til egen fri vilje samt muligheden for at leve sit liv.

Værgeordningen, som officielt er en såkaldt formynderordning, har betydet at hendes far, Jamie Spears, siden 2008 har haft fuldmagt til at bestemme over sangerens formue og karriere.

Britney Spears begyndte retsmødet med at anmode dommeren om, at offentligheden kunne både høre og referere fra hendes forklaring.

- Jeg mener helt oprigtigt, at denne formynderordning er voldelig. Jeg føler ikke, at jeg kan leve et fuldt liv, fortalte Britney Spears blandt andet til dommeren i sit argument for at komme ud af formynderordningen.

Og de voldsomme beretninger og forklaringer fra sangeren har fået omverden til at reagere. Blandt andet i Hollywood, hvor flere prominente kunstnere og stjerner udtrykker deres støtte til den 39-årige sanger.

BRITNEY SPEARS - BLÅ BOG

  • Britney Jean Spears er født 2. december 1981 i Louisiana
  • Som treårig begyndte hun at få danseundervisning, og som otteårig var hun en del af TV-programmet ’Mickey Mouse Club’ sammen med blandt andre Christina Aguilera og Justin Timberlake.
  • Brød i gennem i 1999 med ’Baby One More Time’, hvor hun med rottehaler og skolepigeuniform dansede sig ind på førstepladsen af den amerikanske Billboard-hitliste.
  • Siden har hun udgivet ni albums, medvirket i seks film og været dommer i ’X Factor’.
  • Hun har solgt over 100 millioner albums.
  • Har to børn fra et tidligere ægteskab med danseren Kevin Federline.

- Ingen bør nogensinde blive fastholdt mod deres vilje

En af dem, som hurtigt kom til tasterne med en reaktion efter retsmødet, er Britneys Spears ekskæreste Justin Timberlake.

Twitter opfordrer Justin Timberlake i hele tre opslag til, at alle støtter op om hende:

- Efter det vi så i dag (Britney Spears' udtalelser til retsmødet red.), burde vi alle støtte Britney i denne stund. Uanset vores fælles fortid – både den gode og dårlige – og uanset hvor lang tid siden, det var, så er det, der sker for hende, ikke i orden. Ingen kvinde skal nogensinde blive begrænset i at bestemme over sin egen krop, skriver han og understeger efterfølgende:

- Ingen bør nogensinde blive fastholdt mod deres vilje, eller være nødsaget til at spørge om lov til at få adgang til alt, som man har arbejdet så hårdt for at opnå, skriver han blandt andet.

Det er ikke første gang i år at det tidligere ’N Sync-medlem offentligt tager stilling til Britney Spears, som han dannede par med i perioden 1999 til 2002.

I foråret satte den omdiskuterede dokumentar ’Framing Britney Spears’ Justin Timberlake i den varme stol, da den blandt slår ned på, hvordan bruddet mellem de to superstjerner hurtigt blev en historie om utroskab, og med Britney Spears som den helt store taber.

Dokumentaren og de efterfølgende reaktioner fik Justin Timberlake til at lægge sig fladt ned og offentligt undskylde sin opførsel i forbindelse med bruddet mellem de to teenageidoler.

Flere melder sig under fanen FreeBritney

Sidst Britney Spears udtalte sig i retten om sin holdningen til formynderordning, var i maj 2019. Men dengang var retssagen for lukkede døre, og offentligheden fik derfor ikke mulighed for at høre hende. Derfor er superstjernens udtalelser natten til torsdag også første gang, at offentligheden får indblik i stjernens egen opfattelse og følelser omkring den kritiserede værgeordning.

Og de voldsomme udtalelser fra Britney Spears ved retsmødet får også andre end Justin Timberlake til at reagere. Blandt dem er musikikonet Mariah Carey:

- Vi elsker dig Britney!!! Forbliv stærk, skriver hun på Twitter.

Også den amerikanske MeToo-forkæmper og skuespiller Rose McGowan melder sig også under 'Befri Britney'-fanerne med ordnerne:

- En sejr til en kvinde, er en sejr for os alle. En sejr for et menneske, er en sejr for alle. Lad friheden ringe #FreeBritney.

Det samme lyder også fra sangeren Halsey, som på Twitter skriver:

- Gud velsigne Britney. Jeg håber af hele mit hjerte, at hun får sin frihed fra det her voldelige system. Det fortjener hun mere end noget andet. Jeg beundrer hendes mod for at stå op for sig selv i dag.

#FreeBritney er inden for de seneste år gået fra at være et hashtag til en hel bevægelse af folk, som verden over støtter op om Britney Spears kamp om at blive fri fra værgeaftalen.

Se dokumentaren 'Framing Britney Spears, som går tæt på Britneys liv og karriere - fra starten til nu, hvor hun kæmper for sin frihed, på TV 2 PLAY: