Popstjerne vil ikke længere kaldes for 'hun' eller 'hende'

Udmeldingen giver nonbinære mennesker noget at spejle sig i, siger psykolog, der selv identificerer sig som det.

- Jeg er stolt af at fortælle jer alle, at jeg identificerer mig som nonbinær.

SĂĄdan lyder det fra sanger Demi Lovato i en video pĂĄ sociale medier.

Den 28-årige sanger vil fremover ikke længere kaldes 'hun' eller 'hende'. I stedet vil Demi Lovato omtales som 'de' eller 'dem'.

Ord, der passer bedre til sangerens flydende kønsopfattelse, lyder det.

- Jeg lærer stadig og er ved at finde mig selv. Jeg hævder ikke at være ekspert eller talsmand.

Gør det for dem, som ikke selv kan

Demi Lovato - der har solgt over 24 millioner album i USA og står bag hit som 'Sorry Not Sorry' - fortæller, at det har taget lang tid og megen selvrefleksion at nå frem til beslutningen.

Men sangeren har valgt at melde det ud nu i håb om at kunne være en inspiration for andre, der går med samme tanker.

- Jeg gør det her for dem derude, som ikke har haft muligheden for at dele, hvem de er inderst inde, med dem de elsker. Bliv ved med at leve som dit sande jeg, siger Demi Lovato.

Nonbinær

Nonbinær er en forstĂĄelse af, at kønnet bestĂĄr af en stor variation af kønsidentiteter eller kønsudtryk, som ikke passer ind i en binær kønsforstĂĄelse. 

Det betyder, at man anser køn som mere og andet end udelukkende mandligt og kvindeligt. En person kan altså identificere sig som begge køn, ingen af dem eller noget mellem de to.

Og det kan rent faktisk gøre en forskel, når fremtrædende personer står frem og fortæller om deres oplevelser med at identificere sig som en minoritet.

Det siger Sølve Storm Falkenberg, der er psykolog og selv identificerer sig som nonbinær.

- Personligt er det altid empowering for mig, nĂĄr store personligheder stiller sig frem. Det er med til at give folk en referenceramme, sĂĄ jeg ikke altid selv skal forklare mig selv forfra.

Manglede en at spejle sig i

Samtidig mener Sølve Storm Falkenberg, at personer som Demi Lovato kan fungere som rollemodeller for andre, der går med samme tanker som dem.

Sølve Storm Falkenberg er selv i kontakt med mange unge LGBTQ+-personer gennem sit arbejde hos De Unges Hus i København og som klinisk psykolog.

- Jeg kan mærke på dem, at det gør en forskel, at der er en bredere repræsentation. Det giver dem noget at se op til.

Mange har svært ved at forstå det nonbinære udgangspunkt

Susanne Branner Jespersen, sekretariatschef i LGBT+ Danmark

Gennem sin opvækst savnede Sølve Storm Falkenberg selv at have flere nonbinære personer at spejle sig i.

For Sølve Storm Falkenberg var det primært fiktive karakterer som blandt andet Disney-figuren Mulan, der blev en inspiration.

- Her var der bĂĄde en feminin og en maskulin side ved karakteren, og det tiltalte mig meget, lyder det.

Derfor ser psykologen positivt pĂĄ Demi Lovatos udmelding.

Udbreder kendskabet

Hos LGBT+ Danmark hilser de ligeledes Demi Lovatos udmelding velkommen. Især fordi den ifølge organisationen kan være med til at udbrede kendskabet til kønsopfattelser, der skiller sig ud fra majoritetens. Det siger sekretariatschef Susanne Branner Jespersen.

- Mange har svært ved at forstå det nonbinære udgangspunkt. Men det her kan bidrage til, at folk får en mere accepterende opfattelse af det, siger hun.

Når der tales om emner som køn i offentligheden, bliver der ifølge sekretariatschefen samtidig skabt et sprog for eksempelvis det at være nonbinær.

Et sprog, som gør det nemmere at identificere og forstå, hvis man selv går med lignende tanker.

- Det nonbinære har jo været til stede gennem tiden. Men man har ikke haft begreberne til at beskrive det. Det får man i højere og højere grad, hvilket får folk til at føle sig mere mødt, siger Susanne Branner Jespersen.