Kendte

'Druk' nomineret til to Oscars

Filmredaktør kalder det historisk og mener, at 'Druk' er favorit.

Den danske film 'Druk' er blevet nomineret til en Oscar for 'Bedste internationale film'. Det havde de fleste forventetet. Hvad ingen havde forventet var, at Thomas Vinterberg selv fik en nominering i kategorien 'Bedste instruktør'. Det er første gange, det er sket for en dansker nogensinde.

'Druk' handler om fire gymnasielærere og venner, som eksperimenterer med alkohol ved at teste en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt. Altså forsøger de fire venner at balance et liv med en lille promille på. Det går godt. I begyndelsen...

Thomas Vinterberg har tidligere haft en film nomineret i kategorien 'Bedste internationale film'. Det var i 2014 med filmen ’Jagten’. Den tabte dog til den italienske film 'La grande bellezza'.

Tre gange Danmark har vundet Bedste Internationale Film

 

  • 'Babettes gæstebud' fra 1988 instrueret af Gabriel Axel.
  • 'Pelle Erobreren' fra 1989 af Bille August.
  • 'Hævnen' fra 2011 af Susanne Bier.

"Suveræn" instruktør også nomineret

At Thomas Vinterberg denne gang også er nomineret som instruktør, er der en god grund til, hvis man spørger en anden af filmens bagmænd Peter Aalbæk Jensen, der er medstifter af Zentropa.

- Filmen er noget helt særligt, så selvfølgelig er den nomineret, men hele projektet har været hundrede procent drevet af en helt igennem suveræn instruktør, siger han til TV 2.

- Det er en instruktørs fuldstændig suveræne hånd, der har lavet et mesterværk, siger Peter Aalbæk Jensen, administrerende direktør i Zentropa, om nomineringen af Thomas Vinterbergs ’Druk’.

Nomineringen til 'Bedste instruktør' er ligefrem historisk, forklarer filmredaktør på Soundvenue, Jacob Ludvigsen.

- Det er aldrig sket før, og det havde ingen, hverken i Danmark eller internationalt, regnet med. Det er kun de aller, allerbedste, der kommer med her, siger han.

I alt fire danske nomineringer

Filmen, der har solgt over 800.000 billetter i danske biografer på trods af coronavius, tabte tidligere på måneden til den amerikanske film 'Minari' i kategorien 'Bedste ikke-engelsksprogede film', da Golden Globes blev uddelt.

Men anderledes godt gik det i december sidste år, hvor filmen tog hele fire priser til European Film Awards, der anses som det europæiske svar på Oscar-uddelingen.

Og 'Druk' kommer da også til at ligge lunt i svinget, når Oscar-statuetterne skal uddeles. Det spår Jacob Ludvigsen.

- 'Minari' er slet ikke med i kategorien, så jeg tror, at 'Druk' kommer til at vinde i år. Særligt nu hvor Thomas Vinterberg også fik en nominering. Så konkurrencen er elimineret, og vejen er banet, siger han.

To andre danskere nomineret

Foruden 'Druk' og Thomas Vinterberg er den danske filmklipper Mikkel E.G. Nielsen nomineret til en Oscar i kategorien 'Bedste klipning' for filmen 'Sound of Metal'.

Også 'The Letter Room', som er instrueret af danske Elvira Lind, er nomineret i kategorien 'Bedste kortfilm'.

Oscar-uddelingen løber af stablen 25. april.