Framing Britney Spears

Janet Jackson-album stryger efter 35 år igen til tops efter Britney-dokumentar

Den noget overraskende succes kommer i kølvandet på, at popikonet har fået stor opmærksomhed efter Britney Spears-dokumentar.

Janet Jackson er igen helt på toppen rent musikalsk.

Den amerikanske sangerinde har taget kontrol over hitlisterne med albummet 'Control', der for nylig ramte førstepladsen på Apples amerikanske top-40-hitliste over popalbum.

Jeg var alene hjemme og begyndte at græde

Janet Jackson

Albummet blev udgivet i februar 1986, hvor det strøg til tops på Billboard 200-albumlisten, men hele 35 år efter udgivelsen er albummet altså igen at finde på toppen af hitlisterne.

På Apples amerikanske hitliste har Janet Jackson distanceret en lang række af nutidens største popstjerner som Miley Cyrus, Harry Styles og Ariana Grande.

På de sociale medier giver den 54-årige sangerinde udtryk for, at hun er ovenud lykkelig over igen at ligge nummer ét.

- Jeg var alene hjemme og begyndte at græde. Jeg græd, fordi jeg var så taknemmelig for, at gud har velsignet mig, alt han har givet mig, siger hun i en video på Facebook

Janet Jackson siger, at hun aldrig nogensinde havde forestillet sig, at hendes 35 år gamle album igen kunne toppe hitlisterne. Samtidig sender hun en speciel tak til sine fans.

- Jeg vil sige tak til jer alle sammen for at gøre 'Control' nummer ét igen efter 35 år.... Jeg elsker jer så højt. Tak.

Undskyldning efter Britney-dokumentar

Den pludselige og noget overraskende succes kommer i kølvandet på, at popikonet har fået stor opmærksomhed i de amerikanske medier.

Efter en ny dokumentar om Britney Spears med titlen 'Framing Britney Spears', der havde premiere i begyndelsen af februar i USA, gav popstjernen Justin Timberlake en offentlig undskyldning til både ekskæresten Britney Spears og Janet Jackson.

Instagram skrev den 40-årige sanger blandt andet.

- Jeg ønsker specifikt at undskylde til Britney Spears og Janet Jackson, fordi jeg bekymrer mig om og respekterer disse kvinder, og fordi jeg ved, at jeg fejlede.

Undskyldningen til Janet Jackson skyldes en af de mest omtalte tv-optrædener på amerikansk tv i nyere tid.

I 2004 optrådte Justin Timberlake og Janet Jackson sammen til pauseshowet ved Super Bowl 38 i Houston, og i slutningen af deres optræden rev Timberlake et stykke af hendes tøj af, så Janet Jacksons ene bryst blev delvist blottet.

Et optrin, der bestemt ikke faldt i god jord blandt de mange millioner amerikanske tv-seere.

Blev lagt for had

Episoden med Janet Jacksons bryst, der blev eksponeret i den bedste sendetid i USA, mødte hård kritik, og det var primært Janet Jackson, der måtte stå på mål for optrinnet.

Justin Timberlake, som foretog selve handlingen, slap for kritik, da han påstod, det var et uheld.

Janet Jackson ville derimod ikke beklage episoden, da hun ikke mente, at der var noget at undskylde for.

Sangerinden blev lagt for had, og hendes musikalske karriere var tæt på at være ødelagt. Janet Jackson formåede ikke at komme tilbage på toppen - altså indtil nu.

Nu vil amerikanerne give hende oprejsning, og opbakningen har bredt sig som en steppebrand

Henrik Milling, radiovært og musikekspert

Opbakning og oprejsning

Radiovært og musikekspert Henrik Milling er forbavset over, at Janet Jackson igen har ramt toppen af hitlisterne.

- Det er overraskende og rystende, men fantastisk dejligt. For 'Control' er et album, der virkelig er gennemarbejdet, siger han til TV 2.

Musikeksperten troede egentlig, at skandalen mellem Janet og Justin fra Super Bowl i 2004 var død og begravet.

Men ifølge Henrik Milling har dokumentaren om Britney Spears og den efterfølgende undskyldning til Janet Jackson virkelig ramt tidsånden og givet amerikanerne lyst til at vise sympati med sangerinden.

- Nu vil amerikanerne give hende oprejsning, og opbakningen har bredt sig som en steppebrand, siger radioværten.

Henrik Milling påpeger, at det i 2021 ikke er lige så svært som før at blive nummer ét på albumlisten.

Fordi når en bevægelse som den, der er opstået om Janet Jacksons person, virkelig tager fart, så kan det lade sig gøre at påvirke hitlisterne i form af utallige downloads af de ni sange på sangerindens album.

Velvalgt titel

Henrik Milling kalder 'Control' for et virkelig godt album, hvor især titelsangen og nummeret 'What Have You Done For Me Lately' er rigtige ørehængere.

'Control' er Janet Jacksons tredje album, men ifølge musikeksperten er det hendes egentlige debutalbum, da de første to var lige til skraldespanden.

Titlen på albummet er ingen tilfældighed, for der er en årsag til, at det hedder, som det gør.

- Der er en rød tråd igennem albummet. Det handler om en ung kvinde, der vil lære at stå på egne ben - derfor titlen 'Control', siger Henrik Milling.

Albummet lå i sin tid hele 65 uger på Billboard Hot 100-listen med singler fra albummet. Det nåede også førstepladsen af Billboard 200-albumhitlisten.