Framing Britney Spears

Derfor ender Justin Timberlake i shitstorm efter dokumentar

Den omdiskuterede dokumentar 'Framing Britney Spears' kan ses på TV 2 Play fra lørdag 13. februar.

- Jeg bliver nødt til at spørge ind til Justin. Han stiller sig frem på tv og siger nærmest direkte, at du knuste hans hjerte. Du gjorde noget, der forårsagede ham så meget smerte. Så meget lidelse. Hvad har du gjort? spørger ABC-vært Diane Sawyer.

Over for hende sidder den knap 22-årige Britney Spears, der er stillet op til et eksklusivt, næsten timelangt interview. Ubekvem og med tårer i øjnene.

Året er 2003, og vi befinder os i tiden efter, at et af Hollywoods allerstørste popkulturelle power couples er gået fra hinanden: Britney Spears og Justin Timberlake.

Nu 18 år senere behandler dokumentaren 'Framing Britney Spears', som New York Times står bag, hvordan stjernernes brud blev fremstillet i medierne.

Og en ting er tydelig: Flere kræver, at Justin Timberlake tager ansvar og undskylder til Britney Spears for måden, han var med til at fremstille hende på i tiden efter bruddet.

Musikvideo blev dødsstød

Dokumentaren, der følger den verdensberømte sangerindes liv, fra hun var på toppen af sin karriere og frem til i dag, slår ned på, hvordan bruddet mellem de to superstjerner hurtigt blev en historie om utroskab, og med Britney Spears som den helt store taber.

- Justin Timberlake fik det, om det så var sandt eller ej, til at fremstå som om, at det var hende, der havde været ham utro. Han tog kontrollen over narrativet, fortæller den tidligere MTV-vært Dave Holme i dokumentaren.

Særligt en scene fra musikvideoen til stjernens første single 'Cry Me A River' fremhæves som værende en medvirkende faktor og nærmest et dødsstød:

- Han brugte en scene i en af sine musikvideoer til at gøre hende til skurk, siger den amerikanske journalist og filmkritiker Wesley Morris i dokumentaren.

'Cry Me A River' handler om utroskab og en mand, der efterlades med et knust hjerte. I musikvideoen ses en lyshåret kvinde, der til forveksling ligner Britney Spears, være Justin Timberlake utro.

Se musikvideoen her, og læg særligt mærke til kvinden omkring fire minutter inde:

Men det er ikke musikvideoen alene, der har fået folk op i det røde felt.

Faktisk er det hele måden, han valgte at behandle Britney Spears på i tiden efter.

I dokumentaren høres blandt andet et klip fra et radiointerview, hvor Justin Timberlake svarer: "Okay, jeg gjorde det" og griner af et spørgsmål om, hvorvidt han og Britney Spears havde haft sex.

Svaret var dengang opsigtsvækkende, da Britney Spears offentligt blev opfattet som meget jomfruelig og uskyldig.

Fans kræver undskyldning

Selvom Justin Timberlake aldrig direkte har fortalt, at Britney Spears var ham utro, er det heller aldrig et rygte, han har manet i jorden. Og den unge popstjerne kunne ovenikøbet bruge omtalen til at spinne en bedre historie om sig selv, selvom det var på bekostning af ekskæresten.

Sådan lyder kritikken blandt andet hos det amerikanske medie CNN.

Derfor kræver flere, at Justin Timberlake siger undskyld.

Blandt andet på Twitter, hvor sangeren i stor stil kritiseres for sin opførsel, sådan som den fremlægges i dokumentaren:

Justin Timberlake selv har, siden dokumentaren havde premiere i USA 5. februar, ikke udtalt sig om den kritik, der rejses af ham. Men det forhindrer ikke fans, aktivister og andre brugere af sociale medier i at oversvømme hans kommentarspor på Instagram:

Flere modtager hård kritik

Et gennemgående tema i dokumentaren er, hvordan Britney Spears siden begyndelsen har skullet balancere på den fine linje mellem at være sexsymbol og rollemodel. Et område hun ofte er blevet dømt på af omverden, og særligt i medierne.

Derfor er det heller ikke Justin Timberlake alene, der lægges for had oven på dokumentaren. Også journalisten Diane Sawyer kritiseres for at udskamme den unge Britney Spears. Dokumentaren viser klip fra et timelangt interview, hvor Diane Sawyer går hårdt til den unge popstjerne.

I interviewet bliver Britney Spears forholdt til, at hendes seksuelle fremtoning har skuffet mange mødre rundt om i USA, og at bruddet med Timberlake ene og alene var sangerindens skyld.

Interviewet indeholdt sågar en kommentar fra delstaten Marylands førstedame, der offentligt havde udtalt, at hun ville skyde Britney Spears, hvis hun fik muligheden, og at sangerinden havde en dårlig indflydelse på børn.

#FreeBritney er igen aktuelt

Dokumentaren har i sin helhed rystet både USA og den popkulturelle verden, og #FreeBritney stormer atter frem på sociale medier.

Et hashtag som bliver brugt til at vise opbakning til sangerinden og hendes kamp om at "blive løsladt" fra en aftale indgået med Spears' far efter hendes sammenbrud i 2007. En aftale som betyder, at Britney Spears er umyndiggjort, og at hendes far, Jamie Spears, fungerer som værge og dermed varetager både hendes formue og karriere.

Skuespiller Sarah Jessica Parker og skuespiller Bette Midler er blot nogle af de store navne, der har meldt sig på banen under det populære hashtag. Sangeren Miley Cyrus viste sin støtte under sin optræden ved årets Super Bowl, hvor hun sagde "Vi elsker Britney".

Britney Spears medvirker ikke selv i 'Framing Britney Spears', men har efter premieren delt et opslag på Twitter, hvor hun kommenterer dokumentaren:

- Jeg bruger tiden på at lære at være en normal person. Husk at uanset, hvad vi tror, vi ved om en anden persons liv, så er det intet sammenlignet med den faktiske person, der lever på den anden side af linsen, skriver hun i opslaget.

Flere amerikanske medier har forsøgt at få en kommentar fra Justin Timberlake og hans kommunikationshold, men alle uden held.

Dokumentaren 'Framing Britney Spears' kan ses fra lørdag 13. februar på TV 2 Play.