Anders og Torben

Ingen kom til Anders og Torbens runde fødselsdag – her er 13 ting, du sikkert ikke vidste om tv-tvillingerne

Tvillingebrødrene fra Holstebro har netop rundet de 50 år. De afslører her en række detaljer fra deres liv, som måske er ukendte for seerne.

Det er nu seks år siden, at de enæggede tvillinger Anders og Torben Petersen for første gang i januar 2015 tonede frem på tv-skærmen som et nordvestjysk sidestykke til tegneserietvillingerne Dupond og Dupont i 'Tintin'.

Ud over at de ligner hinanden til forveksling, gør alting sammen, bevæger sig synkront og taler i kor, har de samme arbejdsplads, samme fritidsinteresser og bor under samme tag.

Desuden har de begge en kæreste i Thailand og overvejer at gifte sig ved et dobbeltbryllup.

Men selvom seerne efterhånden har fået et grundigt indblik i de to brødres identiske liv, er der måske stadig nogle ting, som ikke er kommet frem på tv eller i ugebladene.

Vidste du for eksempel, at der er én fysisk forskel på tvillingerne? At deres thailandske kærester ikke vil lade dem tage på stranden, og at de netop har haft deres debut som rappere?

Anders og Torben deler her en række mindre kendte oplysninger om sig selv og hinanden, i anledning af at de nu er tv-aktuelle igen i to nye programmer:

'Tvillingerne og 100-årsfødselsdagen' og 'Tvillingerne og det nye, vilde liv', som vises henholdsvis tirsdag 5. og 12. januar på TV 2.

1. Har hver sin frisør

Ligesom alt andet ved Anders og Torbens udseende, er også deres frisurer ens. De er begge helt korthårede i næsten militaristisk stil. Sådan kan de bedst lide det. For så får de det heller ikke for varmt, når de er i Thailand, forklarer Torben Petersen til TV 2.

I mange år havde de den samme frisør; en kvindelig frisør i byen, som klippede både damer og mænd. De gav knap 200 kroner for en klipning.

Men da deres frisør valgte at lukke salonen for omkring 20 år siden, måtte tvillingerne finde en anden løsning.

De købte en trimmer og begyndte at klippe hinanden. Håret skulle jo alligevel bare være helt kort.

- Vi tænkte, at vi lige så godt kunne spare de penge og bruge dem på noget andet. For ellers skulle vi jo til frisøren en gang om måneden. Og i dag koster sådan en herreklip vel omkring 300 kroner, mener Torben, som tilføjer med et grin:

- Selvom vi købte en ny trimmer, hver gang vi klippede hinanden, ville det stadig være billigere for os end at gå til frisør.

Udover at spare penge sparer tvillingebrødrene også tid. Når de klipper hinanden, bruger de omkring 10 minutter på hver. De ordner altid begge klipninger i samme ombæring.

Sådan gik det til, at brødrene fik hver sin frisør.

2. Har forskellige job

Anders og Torben har gennem 17,5 år delt den samme arbejdsplads og kan begge kalde sig træindustriarbejder. De arbejder på en fabrik i Holstebro, der producerer køkkenelementer.

Men selvom de hver morgen møder ind på samme tidspunkt og kører derhen sammen i bilen, har de forskellige funktioner i virksomheden, fortæller Torben, som i øvrigt har arbejdet på fabrikken ét år mere end sin bror. Det vil sige 18,5 år.

Anders står ved en såkaldt etsides kantlimer. Det er en maskine, som limer kanterne på de plader, der blandt andet bruges som låger eller skuffer i det færdige køkken.

Torben betjener et overfladebehandlingsanlæg, og det vil sige, at han lakerer køkkenelementerne i de farver, de nu engang skal have.

Men ud over at de således har forskellige arbejdsopgaver, er de også placeret hvert sit sted på fabrikken. Som Torben siger, har de en hel hal imellem sig, så de kan ikke bare snakke sammen, når de har lyst.

Til gengæld mødes de to gange i løbet af dagen i kantinen, når de holder pause. Så åbner de hver sin madpakke med identisk indhold og drikker en sodavand til.

3. Vejer ikke det samme

Selvom det umiddelbart er svært at se, er de to tvillinger ikke helt ens i størrelsen. Anders vejer nemlig to-tre kilo mindre end Torben.

Vægtforskellen har en helt naturlig forklaring, fortæller de. For det skyldes, at Anders får mere motion end sin bror. På jobbet.

- Anders bevæger sig væsentligt mere i løbet af en arbejdsdag, end jeg gør. Arbejdet med kantlimeren gør, at han simpelthen går noget mere, hvor jeg står mere fast på ét sted.

- Han går måske 3-5000 flere skridt end mig om dagen. Det kan vi se, fordi vores telefoner tæller skridtene, lyder det fra Torben Petersen.

4. Gæsterne blev væk

Anders og Torben kom til verden 31. oktober 1970. Det betyder, at de kan fejre rundt i begyndelsen af hvert årti.

I 2020 var tvillingerne så uheldige, at de måtte aflyse deres fælles 50-årsfest – eller 100-årsfødselsdagen, som de kaldte den – fordi skærpede coronarestriktioner medførte, at forsamlingsforbuddet blev nedsat til bare ti personer en uge før deres planlagte fest i et lokalt forsamlingshus.

I 2010, hvor brødrene rundede de 40 år, kom der heller ingen for at fejre deres store dag.

- Vi havde jo sagt til alle dem, vi kendte, at de var meget velkomne til at komme forbi på dagen, og så ville vi give en middag. Der dukkede så bare aldrig nogensinde nogen op, siger Torben Petersen og holder en lang kunstpause, før han tilføjer med en undertrykt latter boblende i stemmen:

- Om det så var fordi, vi sad i Thailand, det ved jeg sgu ikke helt, om det kunne have nogen betydning...?

Tvillingerne griner begge højt.

Ifølge Torben Petersen var vennerne godt klar over, at han og Anders opholdt sig tre uger i Thailand omkring deres fødselsdag, og at de derfor måtte tage hele turen derover, hvis de ville fejre dem. Det var der så ikke lige nogen, der havde mulighed for.

I stedet gik tvillingerne ud og spiste en god middag med deres thailandske kærester, som de også havde dengang. For Torbens vedkommende var det dog en anden kæreste end hende, han er sammen med i dag.

5. Må ikke tage på stranden

Ligesom de fleste andre danskere og nordboere, som rejser til varmere og mere eksotiske feriedestinationer, vil Anders og Torben også gerne have lidt kulør på kroppen, når de opholder sig i Thailand.

Derfor er det for tvillingerne en ret naturlig del af rejsen at besøge nogle af de flotte sandstrande, som det asiatiske land er kendt for. Hvis de altså bare måtte.

- Vores kære kærester vil ikke give os lov til at tage på stranden. Fordi når du opholder dig der, sidder du jo udenfor i solen. Og sollys er ikke godt, synes de. For så bliver man brun, og det vil de ikke være. Så det får vi heller ikke lov til: "Ind i skyggen med jer", siger de, fortæller Anders Petersen med et lille grin og fortsætter:

- Det er jo den kulturforskel, der er. I Thailand er det et statussymbol at være så bleg som muligt. Hvis de kunne bytte hudfarve med os, ville de være lykkelige.

6. Hvem er storebror?

Selvom Anders og Torben er enæggede tvillinger og dermed er kommet til verden ved samme fødsel, er der jo alligevel en af dem, der kan kalde sig storebror.

Ifølge tvillingerne selv er det ret nemt at regne ud, hvem af dem, der først så dagens lys.

- Hvis du nu kigger på alfabetet og rækkefølgen af bogstaverne. Hvad kommer så først?, spørger Torben.

- Ja, "A" selvfølgelig. Anders er storebror. Jeg skulle egentlig have heddet noget med "B", men vores forældre kunne ikke finde noget navn med B som forbogstav, som de syntes passede på mig. Så de kom helt frem til "T". Men Anders og Torben lyder jo også meget godt. Og der er lige mange bogstaver i hvert navn.

7. Én fysisk forskel

Tvillingebrødrene er så ens, at man skal kende dem godt for at kunne se forskel på dem.

Men der er alligevel én, lille fysisk detalje, som med sikkerhed kan afgøre, hvem der er hvem.

- Anders har et modermærke i nakken. Så det er den måde, du nemmest kan kende forskel på os. Det kan godt nok være svært at se, hvis han har en trøje på eller en skjorte med krave. Men det er et pænt stort modermærke, siger Torben Petersen.

Derudover er der små forskelle i ansigtstrækkene, som dog kræver, at man har et godt kendskab til tvillingerne for at kunne skelne imellem dem.

En anden forskel, som ikke har noget med udseende at gøre, er, at Torben som regel er den, der taler mest – og først. Anders går så ind og fortsætter sætningerne. Med det resultat at de taler synkront. For han ved jo godt, hvad Torben vil sige.

8. Derfor går de i ens tøj

Nogle vil måske synes, at der går for meget dobbeltkonfekt i den, når to helt ens udseende tvillinger også vælger at gå i fuldstændigt identisk tøj.

For Anders og Torben er det dog det mest naturlige i verden, fordi de altid har gjort det.

Selvfølgelig var det deres forældre, der begyndte med at gøre det for dem. Men lige siden brødrene selv har kunnet bestemme, har de valgt at fortsætte med det. Og nu er det ikke længere en mulighed at lave om på det.

- Nu er det jo gået hen og er blevet vores brand, som Torben udtrykker det.

Med tvillingernes sædvanlige sans for humor er der også gået sport i at lave fis med folk, de møder på deres vej.

- Når nogen spørger, om vi er tvillinger, svarer vi: "Nej, der er kun én person, så det må være dig, der ser dobbelt", lyder det med en fnisen fra Anders.

Tvillingerne går så meget op i, at tøjet skal være ens, at hvis de har to identiske bluser, hvoraf den ene er slidt op, så kasserer de dén, der er itu, og forærer den anden til genbrug.

9. Marcherede gennem et årti

En af de ting, som de færreste ved om Anders og Torben, er, at de havde en lidt speciel, fælles interesse, da de var yngre.

Fra de var 23 år og ti år frem, deltog de hver sommer i den såkaldte Nijmegen march i Holland. Den finder sted hvert år i uge 29.

Her gik de 160 kilometer på fire dage, ofte i hede sommertemperaturer. Iført fuld uniform og en rygsæk med minimum ti kilos vægt. Da de allerede på det tidspunkt var med i Hjemmeværnet, foregik det med hjemmeværnsuniform og militærstøvler.

- Man kan selvfølgelig spørge sig selv, hvorfor man bruger en uge af sin sommerferie på at marchere med fuld oppakning. Det er jo lidt tosset. Men det var faktisk ret hyggeligt, for vi mødte en masse mennesker fra hele verden. Vi boede i en stor lejr med omkring 15.000 andre soldater, og så var der 40.000-50.000 civile med også, siger Torben Petersen.

Det er nu 17 år siden, brødrene sidst deltog i den hollandske militærmarch, så de ser ikke længere nogen af deres udenlandske bekendte.

Nu nøjes Anders og Torben med at tage en frisk vandretur på en times tid i en nærliggende skov. Det forsøger de til gengæld at gøre to-tre gange om ugen for at komme i bedre form.

10. Lægger stemme til fræk rap

I takt med at tvillingerne fra Holstebro bliver stadig mere kendte blandt danskerne, får de tilbudt flere og flere reklamejobs og andre opgaver, der hænger sammen med deres status som tv-kendisser.

Et af de mere vilde tilbud fik de i 2020 fra rapperen Zjakalen alias Thomas Riddersholm, der spurgte dem, om de ikke kunne tænke sig at være med på en opdateret version af et af hans kendte rapnumre.

- Thomas havde set os i et indslag til 'Zulu Awards' og syntes, det kunne være sjovt at arbejde sammen med os. Og det, syntes vi, lød spændende, siger Torben Petersen.

Nummeret, de skulle medvirke på, hedder 'Liderkarl' og er oprindeligt blevet til i et samarbejde mellem Zjakalen og en anden rapper, Jøden. Planen var, at nummeret skulle opgraderes i flere versioner med forskellige gæstekunstnere.

Hvad Anders og Torben ikke var klar over på forhånd, det var, at rapnummeret havde et udpræget seksuelt indhold. De skulle dog selv kun fremføre en lille og ikke så explicit del af det.

- Vi vidste ikke, at den var SÅ fræk. Men det er sgu okay, det generer ikke os, siger Torben, som synes, det var "fint nok" at prøve at rappe.

- Det var faktisk nemmere, end jeg lige havde troet. Vi må se, når vi kommer ud med den, om pladeselskaberne står i kø eller hvad, griner han.

Rapnummeret udgives i løbet af januar.

11. Nedrullede gardiner

En lidt spøjs detalje fra tvillingernes hverdag, som de færreste nok kender til, er deres særlige forholdsregel over for vinteren i Danmark.

Når brødrene kommer hjem fra arbejde hver dag klokken 15.15, er der stadig lyst udenfor. Også i vinterhalvåret. Men så snart de træder ind i huset, er der helt mørkt.

For i vintermånederne er rullegardinerne trukket ned hele dagen. Sådan har det altid været. Tvillingerne gider ikke kigge ud på trist og gråt vejr, fordi det minder dem om kulde.

Deres far elskede varme, og derfor voksede de op i et hjem, som altid var godt opvarmet. Og selvom det er 18 og 20 år siden, at de mistede deres forældre, sætter tvillingerne fortsat pris på et sommerligt, indendørsklima året rundt og hyggebelysning med små lamper bag nedrullede gardiner.

Efter fyraften slapper de gerne af med en kop kaffe, og så sætter de sig ved hver sin pc og læser nyheder. Eller ser fjernsyn, hvis der er noget godt på programmet. Nogle gange kan de også finde på at optage en video til deres Youtube-kanal.

Herefter tager de ud for at handle, hvis det er nødvendigt, og går i gang med at tilberede aftensmaden. Sidstnævnte skiftes de til.

De har ingen faste indkøbs- eller spisetider, for "der skal sgu være plads til, at vi kan tage det, som det kommer", som Torben siger.

12. Indbrud under 'Go’ aften Danmark'

Anders og Torben Petersens status som tv-kendisser har også en bagside.

Det oplevede de blandt andet for nogle år siden, hvor de tog til København for at medvirke i 'Go' aften Danmark' i studiet på Hovedbanegården.

For mens de blev interviewet af vært Michèle Bellaiche på direkte tv, havde de ubudne gæster i hjemmet i Holstebro.

- Der var åbenbart nogen, som havde set i tv-programmet, at vi skulle deltage i 'Go' aften Danmark', og tænkt: "Så laver vi da lige et indbrud imens", siger Torben Petersen.

Da brødrene vendte hjem efter at have været væk i omkring ti timer, var hoveddøren åben, og de fik straks mistanke om, hvad der var sket.

- Vi opdagede, at terrassedøren var brudt op, og så kunne vi regne ud, at vi havde haft ubudne gæster, konstaterer han.

Politiet kom hurtigt ud og tog fingeraftryk, og tvillingerne håbede længe på, at tyvene ville blive fundet. Men nu – fem år efter indbruddet – er der endnu ikke sket noget i sagen.

Brødrene fik blandt andet stjålet fotoudstyr, et kamera og tre computere, som indeholdt en masse af deres billeder og videoer fra Thailand.

13. Findes også som actionfigurer

Endnu en pudsig detalje fra tvillingebrødrenes begivenhedsrige liv er, at de nu også findes i en legetøjsudgave.

I starten af 2020 fremstillede kunstneren Frederik Emil Pallesen fra Aarhus nemlig Anders og Torben som et par actionmanfigurer.

- Det er en hyldest, af stor kærlighed til de to drenge. De giver et smil på læben til mange mennesker derude, siger Frederik Emil Pallesen i et af de nye programmer om tvillingerne fra Holstebro.

Der er dog ikke tale om, at figurerne skal sættes i masseproduktion og sælges i legetøjsbutikker på samme måde som eksempelvis Ken- og Barbie-dukkerne.

Der findes nemlig kun ét eksemplar af actionmantvillingerne, og det har den aarhusianske kunstner valgt at forære til tvillingeparret selv.

Se 'Anders & Torben tvillingerne og 100-årsfødselsdagen' (1:2) tirsdag 5. januar klokken 20.00 på TV 2 - og lige nu på TV 2 PLAY.