Kendte

Oscar-nomineret stjerne annoncerer, han er transkønnet

At Elliot Page står frem, har "enorm betydning", lyder det fra LGBT+ Danmark.

Den canadiske skuespiller, som tidligere var kendt som Ellen Page, annoncerede tirsdag på sociale medier, at han er transkønnet.

Skuespilleren, der blev Oscar-nomineret for sin rolle i filmen 'Juno', skriver om sine følelser og tanker i processen, hvor han i offentligheden er gået fra at være Ellen til Elliot og lægger også afstand til modstanderne af transmiljøet.

Men først og fremmest er opslaget Elliot Pages manifestation af, at han står ved sig selv:

- Jeg ved slet ikke, hvor jeg skal starte, når jeg skal udtrykke, hvor bemærkelsesværdigt det føles, at jeg kan elske mig selv nok til at stå ved mit ægte jeg, skriver han i opslaget.

- Mine pronominer er "han"/"dem", og mit navn er Elliot.

33-årige Page fik sit internationale gennembrud i 'Juno', hvor han spiller gravid teenager, og har også medvirket i 'Inception' og flere 'X-men'-film.

Elliot Pages udmelding har "enormt stor betydning", lyder det fra sekretariatschef hos LGBT+ Danmark, Susanne Branner Jespersen. Både for transpersoner, men også for alle andre.

- At en så kendt person står frem er meget vigtigt, fordi det giver en synlighed og en repræsentation. Mange transpersoner vokser op uden nogen at spejle sig i, men det får de her, siger hun.

Følelsen af at være anderledes

Noget af det sværeste ved at være transperson er netop, at man lider under en "permanent andetgørelse", lyder det fra Susanne Branner Jespersen.

De manglende spejlingsmuligheder kan ifølge hende aflæses i statistikkerne: Mellem tre og fire procent af den ciskønnede del af befolkningen har forsøgt at tage sit eget liv, mens det for transkønnede er omkring 25 procent.

Elliot Page med sin partner Ellen Porter.

Elliot Page sætter også selv ord på bekymringerne og usikkerhederne i sit opslag, hvor han sender en stikpille til de politikere, der "spyer fjendtlighed mod transmiljøet":

- I har blod på hænderne. I pisker en stemning op af grum og nedgørende vrede, der lander på skuldrene af transmiljøet – et miljø, hvor 40 procent af voksne transpersoner forsøger at begå selvmord, skriver han.

BLÅ BOG: Elliot Page

  • Skuespiller og producer
  • Født 21. februar 1987 i Halifax, Canada
  • Har spillet med i blandt andet 'X Men', 'To Rome with Love' og 'Inception'
  • Fik sit store gennembrud i 'Juno' i 2007 og blev nomineret til en Oscar for sin rolle i filmen
  • Veganer - i 2014 udnævnte PETA ham til at være den "mest sexede vegetar" sammen med Jared Leto
  • Sprang ud som homoseksuel på Valentinsdag i 2014

 

Halvanden million digitale hjerter

"Elliot" toppede listen over trendende ord på Twitter kort efter, Elliot Page stod frem med sin kønsidentitet, og opslaget er liket over 1,5 millioner gange og delt mere end 200.000 gange.

Det sidste døgn er støtten fra andre Hollywoodstjerner strømmet mod Page. Blandt andet fra kollegerne Mia Farrow, Patricia Arquette og Mike Ruffalo, der har spillet Hulken.

- Du har gjort verden til et mere tolerant og kærligt sted med din vedholdenhed, dit mod og din sårbarhed. Vi er heldige, at vi har offentlige personer som dig, skriver han.

- Jeg elsker, at jeg er trans. Og jeg elsker, at jeg er queer. Og jo mere, jeg holder fast i mig selv og virkelig omfavner, hvem jeg er, jo mere jeg drømmer, desto mere vokser mit hjerte, og desto mere trives jeg, skriver Elliot Page.
Den canadiske skuespillers første rolle var som ti-årig i i TV-filmen  'Pit Pony'. Her ses Elliot Page i 2017.

Skuespillerinden og sangerinden Anna Kendrick kalder Elliots ord "modige":

- Han minder os om, at vi alle kan være modige og glade, selv når vi står overfor noget skræmmende. Særligt i år er den påmindelse EN GAVE, skriver hun.

Sangerinden Miley Cyrus kogte sin støtte ned til to ord:

- Elliot rules.

Netflix ændrer ikke rollen

Også streamingtjenesten Netflix, der de sidste år har været Elliot Pages arbejdsgiver, har meldt sig under de støttende faner.

- Så stolt af vores superhelt! VI ELSKER DIG ELLIOT! Og kan ikke vente med at se dig vende tilbage i sæson 3, skriver streamingtjenesten.

Under en pressekonference i forbindelse med filmen 'Juno' i 2007.

Elliot Page har de sidste par år været aktuel i serien 'Umbrella Academy', hvor han spiller karakteren Vanya Hargreeves.

Streamingtjenesten har meldt ud, at Vanyas køn bliver det samme i fremtidige episoder, og at man lige nu arbejder på at ændre rulletekster og metadata på Pages bagkatalog.

Krænket af instruktør

I 2014 - da Elliot Page stadig offentligt identificerede sig som kvinde - sprang han ud som homoseksuel på Valentinsdag under en kongres for menneskerettigheder.

- Jeg led i årevis, fordi jeg var bange for at springe ud. Min sjæl led, mit mentale helbred led, og mine forhold led. Og jeg står her, sammen med jer, på den anden side af al smerten, sagde han dengang.

Scroller man gennem Elliot Pages Instagram-profil kan man mærke det samme - man støder blandt andet på et opslag, hvor han beskriver tiden, inden han sprang ud, som "forfærdelig":

Da Metoo-bølgen ramte USA i 2017, fortalte Page, hvordan instruktøren på 'X Men', Brett Ratner, outede ham under filmoptagelserne.

Ratner sagde til en kvindelig skuespiller, at hun skulle "knalde" dengang 18-årige Page for "at få hende til at indse, at hun var lesbisk." Kollegaen Anna Paquin, der også spillede med, bakkede Page op:

- Jeg var der, da det skete. Jeg står med dig, skrev hun.