Kendte

I ti år var hun dronningen af rap - nu skal ny dokumentar få hende tilbage på tronen

Nicki Minaj var den kvindelige kunstner, der tjente mest i løbet af det sidste årti.

Rapperen Nicki Minaj bliver hovedperson i en dokumentarserie på HBO, fortæller rapperen på Instagram.

Planen er, at serien kommer til at bestå af seks afsnit på hver en halv time, og hun lover, at serien bliver et "råt og ufiltreret blik på hendes personlige liv og professionelle rejse".

Timingen af serien er lidt besynderlig, lyder det fra Kristian Karl, der er hiphopskribent og podcastvært på Soundvenue.

Minaj er lige blevet mor, og efter ti års sejrsgang er hun ikke længere den altdominerende kvindelige rapper. Måske er det netop forklaringen.

- Hun har ret meget brug for et comeback, siger han.

Men hvordan blev Onika Tanya Maraj til en af tiernes største rappere, og hvorfor blev hendes hiphoptrone overtaget af de rappere, hun banede vejen for?

Slagtede Jay-Z og Kanye

Nicki Minaj samlede en hiphop-stafet op, der i en periode havde ligget på jorden: Efter en æra med Lil Kim, Lauryn Hill og Missy Elliot havde der været stille fra de store, kvindelige rappere.

Men så kom New York-rapperen og brød stilheden, og Nicki Minaj vandt hurtigt respekt for at være "ekstremt teknisk dygtig", fortæller Kristian Karl.

Det, der for alvor fik sat gang i Nicki Minajs karriere, var et vers på Kanye Wests 'Monster' fra 2010. Her får hun i løbet af et minuts rap sat hiphop-sværvægterne Jay-Z, Kanye West og Rick Ross til vægs.

- Det er her, alle smider, hvad de har i hænderne og lytter. For hun slagter alle de store og har det bedste vers på et Kanye-album, siger Kristian Karl.

Blå bog: Nicki Minaj

  • Onika Tanya Maraj blev født 8. december 1982 i Trinidad og Tobago. Som femårig flyttede hun sammen med sine forældre til New York City.
  • Hun arbejdede som telefonsælger og tjener, hvor hun skrev hiphoptekster på servietterne og blev fyret for at svine kunderne til. Sidelløbende udgav hun forskellige mixtapes.
  • Har udgivet fire albums: 'Pink Friday' (2012), 'Pink Friday: Roman Reloaded' (2012), 'The pinkprint' (2015) og 'Queen' (2011).
  • Har vundet AMAs, 10 Bet Awards, og fire Billboard Music Awards. Hun har været nomineret til en Grammy ti gange, men aldrig vundet.
  • Gift med Kenneth Petty. De har en søn. 

På 'Monster' viser Nicki Minaj noget af det, der gør hende til noget særligt: Hun skifter flow, stemme og karakter - for dem har hun et kartotek af: blandt andet Harajuku Barbie, Nicki Teresa, Nicki Lewinsky og Nicki the Ninja.

Det er en del af forklaringen på hendes succes, siger Kristian Karl.

- Hun har et helt Marvel-univers af alteregoer, og de giver et element af noget dramatisk og flerstemmigt - fra det brølende til det nuttede, siger han.

Vendte sexismen på hovedet

De første år af sin karriere kæmpede Nicki Minaj med det, Kristian Karl kalder en "latent sexisme". Og selv om kvindelige rappere før hende havde rappet eksplicit om seksualitet, så gjorde hun det på en tegneserieagtig måde, der var ny og skelsættende.

- En kunstner som Lil Kim var en mere klassisk mandlig fantasi, men Nicki Minaj tager det blik, der er på hende, og vender det på hovedet og destabiliserer billedet, så hun ikke kun er et sexobjekt, siger han.

Samtidig blev Nicki Minaj symbol på, at andre kroppe end den tynde, hvide kan være et skønhedsideal. Kristian Karl nævner nummeret 'Anaconda' som det bedste eksempel.

- Det er jo en hyldest til kæmpestore røve, der blev et gigantisk hit, og det var et "break the internet"-moment, siger han.

Og Nicki Minaj fik både ødelagt internettet og tjent svimlende på sin musik: I slutningen af 2010'erne toppede hun Billboards liste over årtiets højeste indtjening blandt kvindelige kunstnere.

- Hun fik åbnet et rum, hvor der er plads til mange flere kvindelige rappere og vist, at man sagtens kan rappe sindssygt meget om sex og blive anerkendt rent lyrisk, siger Kristian Karl.

Manglen på den perfekte spagat

Nicki Minaj rullede den røde løber ud for en ny generation af kvindelige rappere, hvis frontløbere lige nu er Cardi B og Megan Thee Stallion og herhjemme Tessa.

Og mens de nye artister kravlede op ad hitlisterne, var Nicki Minaj i skænderier med en række andre stjerner og på en koncertturné, hvor hun kæmpede med at sælge billetter og blandede anmeldelser - blandt andet kaldte The Guardians anmelder hendes stjerne for "falmende".

Kristian Karl så hende også optræde i København, og oplevelsen var blandet, "lidt sørgelig" og trestjernet. Selv om Nicki Minaj ifølge ham "har hele pakken", mangler hun det helt store klassiske album.

- Hun har forsøgt og haft megahits i både hiphop og pop, men hun mangler det perfekte spagat mellem de to genrer, siger Kristian Karl.

Det ægte kan drukne

Han håber, at den kommende dokumentar kan give det, som kan mangle i billedet af rapperen: Den personlige side. For midt i alle de forskellige alteregoer kan det være svært at finde kernen og det ægte, lyder det fra Kristian Karl.

Alligevel skal man hverken undervurdere Nicki Minajs betydning eller dømme hendes karriere for ovre.

- Det her kommer efter et årti, hvor hun var en af de bedste kvindelige rappere, siger Kristian Karl, før han hurtigt retter sig selv:

- En af de bedste rappere. Punktum.