Kendte

Derfor vækker historisk forside på modemagasin vrede

Den tidligere One Direction-sanger er i centrum, efter at han har optrådt i Vogue i kjole. Og det er ikke første gang, at en forside skaber debat.

I løbet af modemagasinet Vogues over 100-årige levetid har den ene kvinde efter den anden prydet forsiden. En sjælden gang imellem har der sneget sig en mand ind på forsiderne - men altid i selskab med en kvinde.

Indtil nu altså.

For sangeren Harry Styles er på forsiden af det nyeste nummer af modemagasinet, helt alene - og det iført lyseblå kjole med flæser.

Forsiden har skabt debat på de sociale medier, hvor de konservative politiske kommentatorer og forfattere Ben Shapiro og Candace Owens som de stærkeste stemmer har kritiseret, at den 26-årige sanger er iklædt kjole.

- Intet samfund kan overleve uden stærke mænd. Østen ved det. I Vesten er det ikke nogen tilfældighed, at der er en stigende feminisering af vores mænd, mens vores børn oplæres i marxismen. Det her er et direkte angreb. Giv os mandige mænd tilbage, skriver Candace Owens på Twitter i et opslag, der har fået 100.000 likes.

Men selvom en del af de 45.000 kommentarer under tweetet er enige med Candance Owens, er der også mange, der støtter Harry Styles og Vogues valg af tøj - blandt andet skuespilleren Elijah Wood og skuespillerinden Olivia Wilde, der kalder opslaget "patetisk".

Fra talentshow til ikon

Harry Styles, der kom frem i den britiske version af talentshowet 'X Factor', er gået fra at være en femtedel af boybandet One Direction til at være popstjerne på egne ben.

Undervejs har han markeret sig som en kunstner, der bruger tøj som en del af sit udtryk, uden at det er kontroversielt, siger Frederik Lentz Andersen, der er kreativ direktør og tidligere moderedaktør for Euroman. Han kalder Harry Styles for "et ikon".

Harry Styles sætter selv ord på sin tilgang til tøj i interviewet med Vogue.

- Når du fjerner, at "der er tøj til mænd, og at der er tøj til kvinder", når du fjerner de barrierer, har man åbnet en arena, hvor man kan lege, siger han.

Og når Harry Styles trækker i blondeskjorter, fløjlsbukser eller ifører sig perleøreringe og neglelak, appellerer han både til mænd og kvinder og rammer lige ned i tidsånden, lyder det fra Frederik Lentz Andersen.

- Harry Styles er repræsentant for en generation, der er ligeglad med skel i alle henseender, siger han.

Et magasin i krise

Hvis der er noget, Vogue gerne vil, er det at ramme den generation, Harry Styler indfanger, lyder det fra Chris Pedersen, der er modeekspert og redaktør på Børsen.

Han fortæller, at magasinet, der for nyligt fejrede 127 års fødselsdag, kæmper med at finde relevans i en tid med internet og sociale medier.

- Vogue har problemer. Før i tiden dikterede de, hvad der var den gode smag, men nu er den til forhandling, siger Chris Pedersen.

Chris Pedersen kommer med et eksempel: Vogue har 29,4 millioner følgere på Instagram og fået 700.000 likes på forsiden med Harry Styles. Til sammenligning har han næsten 33 millioner Instagram-følgere og har indkasseret seks millioner likes på samme forside.

- Han er større end Vogue, siger han.

Konservativ og kedelig kritik?

Den gode magasinforside opstår, når flere ting går op i en højere enhed, siger Chris Pedersen.

- Den rigtige forside er det rigtige menneske på det rigtige tidspunkt, siger han.

Set i det lys er valget af Harry Styles helt rigtigt, lyder det fra begge eksperter. Om han er i kjole, kilt eller bukser betyder ikke så meget.

Det samme gælder kritikken, som, Chris Pedersen mener, kommer fra folk, der er "konservative og kedelige".

Frederik Lentz Andersen er enig.

- Hvis der er mænd, der har et problem med det, er det nok, fordi de ikke hviler i deres seksualitet. Jeg tvivler på, at de, der bliver forargede, er i enten Vogues eller Harry Styles' målgruppe - og jeg er ikke i tvivl om, at man vil se flere, der følger efter og dyrker de her sider, siger han.

Harry Styles er langt fra første eksempel på en forside, der har skabt bølger. Her er fire andre magasinforsider, der har vakt debat:

1) Demi Moore på forsiden af Vanity Fair

Da skuespillerinden Demi Moore poserede nøgen og gravid i syvende måned på forsiden af august-nummeret af Vanity Fair i 1991, skrev hun sig ind i magasinforsidehistorien og popkulturen.

- Det var et opgør med den gemte krop - for indtil da var den gravide kvindekrop normalt skjult, men her så man den og så endda på en kendt og på en forside, siger Chris Pedersen om forsiden, som han kalder "ikonisk".

2) LeBron James og Gisele Bündchen på forsiden af Vogue

Nogle gange bliver forsider berømte af de helt forkerte grunde, og det er Vogue-forsiden med basketballspilleren LeBron James og modellen Gisele Bündchen fra 2008 et eksempel på.

Forsiden blev kritiseret for at vække minder om 'King Kong'-filmen, hvor en enorm gorilla redder en smuk, hvid kvinde.

- Den føltes en kende racistisk. På en måde er det også en klassisk Vogue-forside, for de har tit jokket i spinaten og ikke været vildt gode til at fange tidsånden, siger Chris Pedersen.

3) Britney Spears på forsiden af Rolling Stone

Britney Spears var 17 år, på vej fra pige til kvinde og allerede en af verdens største popstjerner, da fotografen David Chapelle rettede kameraet mod hende og fangede forsiden til Rolling Stone Magazine.

Og billedet af en afklædt Britney - liggende på et lyserødt silkelagen med en lyserød telefon og en Teletubbie under armen - gik over i historien.

- Den leger med alt det, som hun selv havde gang i i sit univers. Alt det forbudte, siger Chris Pedersen.

4) Kim Kardashian på forsiden af Paper

- Ødelæg internettet Kim Kardashian, står der på forsiden af Paper Magazines seks år gamle vinternummer, som Chris Pedersen fremhæver som en af de mest skelsættende forsider.

- Det var en cadeau til de sociale medier og en anerkendelse af, at de kunne noget specielt. Selvom det er et lille avantgarde magasin, gav det genlyd, siger han.

Forsiden blev delt tusindvis af gange på de sociale medier, så missionen om at "ødelægge internettet" lykkedes. Og på den måde fik Kim Kardashian forenet det glittede papir med den digitale verden, som hun selv var født ud af.