Kendte

En million fans kræver nu, at Johnny Depps ekskone trækker sig fra superheltefilm

De mange digitale underskrifter kommer, efter at Johnny Depp i sidste uge måtte trække sig fra sin rolle i en kommende storfilm.

Flere end en million rasende Johnny Depp-fans har forenet sig og skrevet under på, at hans ekskone, skuespillerinden Amber Heard, ikke skal have lov at medvirke i den nye 'Aquaman 2'-film.

Argumentationen er blandt andet, at Amber Heard skulle have slået Johnny Depp og skåret ham med en knust vodkaflaske.

- Der skal handling til for at forhindre, at en kendt overgrebsperson bliver hyldet i underholdningsindustrien. Gør det rigtige. Fjern Amber Heard fra 'Aquaman 2', hedder det i den tekst, som indtil videre 1,3 millioner mennesker har skrevet under på.

Amber Heard til en filmpremiere i 2018.

Amber Heard har kommenteret på underskriftsindsamlingen, som hun ikke mener bør have indflydelse på hendes rolle i superheltefilmen.

- Betalte rygter og betalte kampagner på sociale medier dikterer ikke casting-beslutninger, fordi de ikke har nogen hold i virkeligheden, siger hun i et interview med Entertaiment Weekly.

Fire års ulmende skilsmisse

Underskriftsindsamlingen er den seneste udvikling i en ulmende konflikt mellem Johnny Depp og Amber Heard, der ellers underskrev skilsmissepapirerne for fire år siden.

De mange digitale underskrifter kommer nemlig efter, Johnny Depp i sidste uge måtte trække sig fra sin rolle som Grindenwald, en af verdens ondeste troldmænd, i den kommende 'Fantastic Beasts 3'.

Johnny Depp og Amber Heard blev skilt efter 15 måneders ægteskab.

Noget der var en effekt af, at Johnny Depp i juli tabte en retssag til tabloidavisen The Sun, der havde beskrevet ham som "wife-beater" (en person der begår hustruvold, red.) i ægteskabet med Heard. Undervejs i retssagen kom historier om Depps stof- og alkoholmisbrug frem i offentligheden.

Cancelling

Det forhenværende ægtepar er et godt eksempel på, hvordan folk, der har en upopulær holdning eller står for noget forkert, bliver fordømt - det, der de seneste år er blevet kendt som cancel culture. Det fortæller Silas Marker, der er forsker i identiteters betydning i politik på Center for Information og Boblestudier ved Københavns Universitet.

- De er jo et sjovt eksempel, fordi det er et par, hvor begge parter bliver eller er ønsket cancelled, siger han.

Silas Marker forklarer cancel-begrebet som det, at nogen siger, gør eller står for noget forkert, og at det starter en bevægelse, der ønsker, at det rammer vedkommende.

- Man går ikke kun efter, hvad de siger, men man går efter personen. Fordi personen har gjort det her, skal vedkommende fyres, boykottes eller ikke inviteres til at holde foredrag eller deltage i debatter, siger han.

Depps fald

Det, at Warner Bros. har droppet 57-årige Johnny Depp i deres milliondyre filmserie, er "ret ekstremt", siger Silas Marker.

Alligevel vil han ikke definere det som en direkte cancelling. For vejen dertil har været længere end blot retssagen mod The Sun.

Johnny Depp i 1994.

Johnny Depp har altid været en outsider i Hollywood, siden han kom frem i slutningen af 80'erne - han var venner med Rolling Stones-guitaristen Keith Richards og gonzojournalisten Hunter S. Thompson og har ikke lagt skjul på, at sex, stoffer og rockstjernelivet var en del af ham.

Han spillede store roller som hjerteknuser og skæv outsider, mens han datede supermodeller og var den bedst betalte skuespiller i 2012.

Johnny Depp i Jack Sparrow-kostume i 2015. I januar sidste droppede Disney Depp fra storfilmene 'Pirates of the Carribean', hvor han i flere omgange spillede rollen som den flamboyante pirat Jack Sparrow.

Men i en verden post-MeToo og internettet er det blevet sværere for en stjerne som Johnny Depp at eksistere, og der er blevet længere og længere mellem de banebrydende roller og kortere mellem de mere mainstream.

I 2018 fortalte Depp, at hans formue, der talte svimlende 650 millioner dollars, var så godt som forsvundet. Samme år gav han et berygtet interview til magasinet Rolling Stone, og året efter blev hans rolle som excentrisk pirat droppet i 'Pirates of the Carribean'.

Skilsmissen fra Amber Heard har hældt en god tår i et bæger, der var ved at flyde over, mener Silas Marker.

- Han har fået lang line, men efterhånden er det blevet mere og mere kaotisk, og så har man som branche mistet tålmodigheden, siger han.

- Han står for nogle værdier, der er blevet mindre og mindre acceptable.

Noget der altid er sket - men så kom internettet

Det at udskamme folk er ikke noget nyt - folk blevet cancelled gennem tiden for "alt muligt", fortæller Silas Marker. Der havde det bare ikke det navn.

- Folk i alle tider og alle kulturer er blevet stillet til ansvar for det, der ikke var comme-il-faut - om det var homoseksuelle i militæret eller kommunister under Den Kolde Krig, siger han.

Men i dag har internettet gjort det nemmere for os at debattere og mobilisere, men også lettere at starte shitstorms og være mere anarkistiske end før, lyder det fra Silas Marker.

Og de nye kanaler gør, at man bør være ekstra varsom - for der er ikke samme faste procedurer som andre steder i samfundet.

- Debat, udskamning eller folkestemningen er ikke ny, men den er kommet på steroider – og på steroider kan man gøre mange gode ting, men også rigtig mange dårlige, siger Silas Marker.

Johnny Depp og Amber Heard

 1. 2009

  1. Parret mødes under optagelserne til 'The Rum Diary'. 

 2. 2012

  1. Depp og Heard begynder at date. 

 3. 2015

  1. Parret bliver gift ved en privat ceremoni i Los Angeles.

 4. 2016

  1. Amber Heard søger om skilsmisse fra Johnny Depp efter 15 måneders ægteskab og anklager ham for at have været voldelig.

  2. Parret indgår et forlig på 7 millioner dollars (44 millioner danske kroner, red.), som Amber Heard donerer til velgørenhed. 

    

   Hun og Johnny Depp udsender et statement: 

   - Vores forhold var intenst og passioneret og til tider ustabilt, men altid bundet sammen af kærlighed. Ingen parter har fremsat falske påstande for at opnå finansiel vinding. 

 5. 2018

  1. Amber Heard skriver en klumme i The Washington Post om, at hun var blevet misbrugt, og hvordan hun oplevede den mistillid, der "møder kvinder, som stiller sig frem".

 6. 2019

  1. Depp sagsøger Heard for 50 millioner dollars (315 millioner danske kroner). 

   Anklageskriftet lød blandt andet, at Heard ikke var "et offer, hun var en gerningsmand", og benægtede, at Depp nogensinde havde misbrugt hende.

 7. 2020

  1. Johnny Depp lægger sag an mod mediet The Sun for bagvaskelse, efter at avisen havde skrevet, at han var skyldig i hustruvold. 

   Sagen drejer sig om en artikel i 2018, hvor The Sun skrev, at Depp havde begået vold mod sin ekskone. 

  2.  Johnny Depp taber retssagen i London mod den britiske tabloidavis The Sun.

  3. Fire dage efter afgørelsen i retssagen mod The Sun, annoncerer Johnny Depp på sin Instagram, at han trækker sig fra filmen 'Fantastiske skabninger 3'. 

   - Jeg er blevet bedt om at trække mig, og jeg respekterer og accepterer den beslutning, skrev Depp.

.