Kendte

Tre danske film er valgt til kapløb om oscarindstilling

Dansk filminstitut har valgt "Shorta", "Druk" og "En helt almindelig familie" til opløb om oscarindstilling.

"En helt almindelig familie", "Druk" og "Shorta" er valgt til kapløbet om en dansk indstilling til en oscarnominering.

Det oplyser Det Danske Filminstitut mandag.

De tre film dyster om at blive den danske film, der skal indstilles som det danske bud på en oscarnominering i kategorien Bedste Internationale Film.

Svær opgave

Ifølge Claus Ladegaard, der er direktør for Det Danske Filminstitut og formand for komitéen, har det ikke været nogen nem opgave at vælge.

- Vores opgave i den danske komité er at vælge de tre film, som vi mener, har de bedste chancer for at komme langt i oscarkapløbet.

- Det var ikke nogen nem opgave med de mange markante titler det seneste år. De tre kandidater havde alle en flot start på de store festivaler i Rotterdam, Cannes og Venedig, og anmelderne herhjemme og internationalt har været begejstrede, siger Claus Ladegaard i en pressemeddelelse.

"En helt almindelig familie", der er instrueret af Malou Reymann, havde verdenspremiere på Rotterdam Filmfestival i februar.

Filmen er Malou Reymanns debut, og den er løst baseret på hendes egen opvækst med en transkønnet far.

"Shorta" fik verdenspremiere på Venedig Filmfestival og har netop haft premiere i Danmark 8. oktober.

Filmen er instrueret af Anders Ølholm og Louis Hviid. Det er et drama fra en dansk ghetto, hvor der rejser sig et spørgsmål om, hvad der skete med en 19-årig mand, mens han var i politiets varetægt.

'Druk' har netop vundet en anden pris

Det danske komediedrama "Druk" har netop natten til mandag modtaget den mest prestigefyldte pris ved dette års London Film Festival, prisen for bedste film.

Filmen, der handler om fire gymnasielærere, som eksperimenterer med alkohol og en halv promille hver dag, er også blevet modtaget godt herhjemme og har solgt flere end 500.000 biografbilletter siden premieren 24. september.

- I et år, hvor filmverden også har været hårdt ramt af den globale pandemi, er det fantastisk opmuntrende, at vi kan pege på tre så alsidige filmfortællinger.

- Alle tre film har stærke kort på hånden som potentielle oscarkandidater, siger Claus Ladegaard.

Instruktør Thomas Vinterberg fortæller, at han er stolt og glad for anerkendelsen, der kommer med, at "Druk" er udvalgt til den danske filmkomités shortlist.

- Jeg håber, det er en film, der handler om mere og andet end bare at drikke alkohol. At folk blive berørt af historierne om fire mænd, der er gået i stå i deres liv og kæmper for at få deres liv tilbage, siger han til Ritzau.

Der er dog stadig et stykke vej til, at en af filmene kan modtage den eftertragtede guldstatuette 25. april næste år.

Komitéen, der består af repræsentanter fra filmbranchen og filminstituttet, træffer 18. november den endelige afgørelse om, hvilken af de tre film der bliver den danske oscarindstilling.