GO'

Dansk sangerinde taler ud om lidelse, hun har haft i 15 år

Hjerneforsker Peter Lund Madsen roser Lucy Love for hendes mod til at stå frem og understreger vigtigheden af at nedbryde fordomme om OCD.

Uagtet om man bedst kender hende som farvestrålende og modig danser i 'Vild med dans' eller som powerful sanger og rapper på scenen, så virker sangerinden Lucy Love som en kvinde, der kan lidt af det hele.

Jeg ved, det ikke altid er nemt

Peter Lund Madsen, hjerneforsker

Men under det farvestrålende ydre har hun de seneste 15 år gemt på noget, andre ikke kan se med det blotte øje.

Lucy Love lider nemlig af OCD - tvangstanker om røde væsker, bakterier og en frygt for at dø, fortæller hun i 'Go' morgen Danmark'.

- Jeg vasker meget hænder, og kan ikke lide at røre ved håndklæder. For eksempel kan jeg aldrig tage det første stykke køkkenrulle eller toiletpapir, fortæller sangerinden med det borgerlige navn Lucy Siame.

Da det var allerværst, og sygdomsangsten tog overhånd, gik Lucy Love til lægen en gang om ugen, lyder det.

Tør at tale højt om det

For Lucy Love har det været altafgørende, at hun efter årevis med tvangstanker nu har valgt at åbne op omkring sygdommen.

Selvom hun har måttet tage tilløb til det.

- Det er vigtigt for mig at vise, at vi ikke er tossede. Det er meget komplekst, og der er mange, der har det i større eller mindre grad, siger hun.

Og Lucy Love er langt fra alene med sin sygdom.

To-tre procent af en befolkning rammes af OCD, med det lægelige navn Obsessive Compulsive Disorder, hvilket svarer til 110.000-160.000 danskere.

Hvad er OCD?

OCD, Obsessive Compulsive Disorder, er en psykiaktrisk lidelse med tilbagevendende tvangstanker og/eller tvangshandlinger.

Ved at modarbejde den tvangsmæssige adfærd kan den ramte føle ubehag eller blive angst. Derfor kategoriseres OCD som en angstlidelse. Det er dog ikke en egentlig sindssygdom.

Omkring 2 procent af alle danskere lider af OCD. Lidelsen bryder oftest ud i ungdomsårene eller i begyndelsen af tyverne.

Tvangstankerne drejer sig oftest om frygt for smitte eller for at skade sig selv eller andre. De hyppigste tvangshandlinger er vaske-, kontrol- og tælleritualer.

Kilde: OCD-foreningen.

Ifølge hjerneforsker Peter Lund Madsen, der er ambassadør for OCD-foreningen, er det uhyre vigtigt, at vi tør tale højt om vores skavanker og lidelser for på den måde at nedbryde de fordomme, der måtte være.

Han roser sangerinden for sit mod til at stå frem.

- Jeg ved, det ikke altid er nemt at gøre det, men hver gang nogen, som du, gør det, så er det et led i at gøre det at have OCD - eller hvad det ellers måtte være - til noget, som ganske almindelige mennesker kan blive ramt af, understreger Peter Lund Madsen.

Pandemien blev en ekstra prøvelse

Corona-pandemien har for den OCD-ramte sangerinde været noget af en prøvelse, og med sin sygdomsangst og trang til at vaske hænder føler Lucy Love, at hun har været forberedt på pandemien længe.

- Det er lidt syret, for alle de ting, jeg er blevet trænet i ikke at gøre, fordi det er overdrevet bekymring, er jo så det, man går ud og anbefaler nu, fordi der er noget smitte, siger hun.

Nu har jeg ligesom fundet mig selv, og jeg er ovenpå

Lucy Love, sangerinde

Lucy Love følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger om hyppig håndvask og afspritning, men er samtidig meget opmærksom på sin OCD, og at det ikke tager overhånd. Selvom hun tager pandemien alvorligt, så finder hun også en vis trøst i, at hun i øjeblikket ikke er alene med sin sygdomsangst.

- Jeg føler lige pludselig, at alle ser verden, som den ser ud i mit hoved, siger Lucy Love.

Vender svaghed til styrke

For den farverige og fandenivoldske sangerinde har det været en udfordring at lave musik i de perioder, hvor hun ikke har haft det godt.

Det har også betydet, at Lucy Love har holdt en pause fra musikken siden 2013.

I takt med, at Lucy Love har lært at håndtere sin sygdom, føler hun dog, at hun har fået vendt det til en styrke, og efter syv års pause er hun igen klar til at lave musik.

Hun er netop nu pladeaktuel med sit fjerde album i rækken, ‘Hammerhead’.

- Havde jeg ikke haft OCD, så havde jeg ikke kendt mit max følelsesmæssigt, og hvad jeg kan håndtere. Nu har jeg ligesom fundet mig selv, og jeg er ovenpå, slår sangerinden fast.

Se hele indslaget, hvor Lucy Love åbner op om sin OCD, på TV 2 PLAY

Lucy Love åbner op om den OCD-lidelse, hun har haft i 15 år. Hun har vendt den til en styrke, og står nu stærkere end nogensinde. Video: Thomas Jørgen Seerup