Silas Holst på sin første skoledag.
Den vildeste danser

Han skjulte sin største hemmelighed i årevis - 18 private billeder fortæller Silas Holsts historie

Silas Holst har udvalgt 18 billeder, han mener, der fortæller hans historie.

Han skrev verdenshistorie, da han i 2019 vandt 'Vild med dans' med en mandlig partner. Han er far i Danmarks nok mest kendte regnbuefamilie. Han er forfatter, musicalskuespiller, sanger, foredragsholder, tøjdesigner og snarligt indehaver af en danseskole.

Hele Danmarks dansedarling Silas Holst har mange forskellige hatte, som han hver dag skifter mellem.

Men vejen til succes har også været belagt med skarpe sten. Silas Holst har kæmpet med mobning, vold og skam. Og han var i mange år den, de andre ikke ville lege med.

I anledning af, at multitalentet springer ud med endnu en ny kasket som dansekaptajn i TV 2s nye dansekonkurrence 'Den vildeste danser', kigger vi tilbage på hans 37 år, fortalt i billeder.

1983: Født til at danse

Silas Holst blev født ind i en familie med tre ældre søskende på en kold februardag i 1983.

De fire søskende boede med deres forældre i huset i Glostrup de første år af Silas' liv.

Silas' mor ejede en danseskole, og hans yngste storebror, Nilas, dansede pardans på skolen.

I dag er han taknemmelig for den dansefamilie, han blev født ind i – men barndomsårene skulle langt fra vise sig at blive en dans på roser.

1986: Dansebørnene Silas og Nilas

Silas Holst så i den grad op til sin storebror Nilas. Alt, hvad Nilas gjorde, var interessant. Og når Nilas gik til pardans – så ville den toårige Silas også. Det var allerede her, at kimen til kærligheden til dans blev lagt.

I dag husker Silas Holst tilbage på sit første afdansningsbal, da han var bare tre år.

- Min dansepartner hed Camilla. Den viden sidder ligesom bare fast, siger han.

1987: Yes, skilsmisse!

Silas og Nilas blev kaldt ned fra deres værelser til vanlig spisetid og sad i det, familien kaldte stalden. Deres spiseområde i det røde murstenshus, hvor stolene og bænkenes ryglæn var betrukket med stribet grønt, rødt og gult stof. Højeste mode i slutningen af firserne.

- Mor og far skal skilles, fortalte forældrene.

Fireårige Silas Holst så på de velpudsede messinggryder, der hang som pynt på køkkenvæggen, og hørte ikke meget af, hvad der blev sagt. Han tænkte over, hvor flot og symmetrisk gryderne hang på trods af størrelsesforskellene.

- Yes!!, udbrød han spontant i den stilhed, der var opstået, da forældrene var færdige med at lette deres hjerter.

Hans forældre passede ikke sammen, det kunne enhver se – selv et barn på fire år.

Derfor var det dengang en befrielse af få beskeden om skilsmissen. Nu ville han forhåbentlig få to forældre, der var gladere hver for sig, end de havde været sammen.

1989: Første skoledag

- Er du en pige eller en dreng?, spurgte klassens seje dreng ham på allerførste skoledag.

Til at starte med var den seksårige Silas Holst forvirret. Lignede han en pige?

Som månederne gik, blev forvirringen til fortvivlelse. Så til skam. Og til sidst til selvhad.

Når Silas Holst i dag kigger tilbage på sin skolegang, kan han godt se, hvorfor den seje dreng valgte at drille netop ham. Silas havde briller. Gik i hjemmestrik. Var lidt rundere end de andre drenge. Spiste og drak anderledes – han var mælkeallergiker. Og så bevægede han sig måske endda anderledes. Måske lidt feminint.

Silas havde allerede været en del af danseverdenen i fire år, da han startede i skole. I danseverdenen bukkede og nejede man. Man bevægede sig mere elegant. Man præsenterede sig selv på en rank og fornem måde.

- Jeg var bare anderledes fra dag ét, siger han.

Og det blev kun værre derfra.

- Jeg skammede mig, så jeg fortalte ingenting til min mor. Derimod blev jeg enormt god til at observere, hvad de seje drenge i klassen foretog sig. Hvordan de talte, hvad de legede og med hvem. Og når min mor så spurgte mig, hvad jeg havde lavet, så fortalte jeg om de seje drenges dag, som om det var min dag. Så jeg fremstod populær over for min mor, siger han.

Sådan gik årene.

Silas Holst udviklede en kompleks måde at lyve på.

Han førte en udførlig journal igennem sin skolegang. Han skrev ned, hvad han havde sagt til sin mor hver dag, sådan at han ikke blev fanget i at fortælle de samme løgne to dage i streg.

Hans hjerne kørte på konstant højtryk. For mens han skulle opretholde facaden over for sin familie, skulle han undgå den værste fysiske mobning. Tit gemte han sig i frygt på skolens toiletter i frikvarterene.

Hver gang en ny skoledag startede, glædede han sig bare til den var slut. Så kunne han komme til dansetræning. Hans frirum.

1996: Den spirende seksualitet

Da Silas Holst var 13 år gammel, udkom filmen 'Romeo og Julie' med Leonardo DiCaprio og Claire Danes.

Filmen markerede et skelsættende tidspunkt i Silas' liv. For efter at han havde set den, røg han ind i en turbulent periode.

- Jeg var deprimeret 14 dage efter, jeg havde set den, og jeg kunne ikke forstå hvorfor. Indtil det gik op for mig, at hver gang jeg tænkte på filmen, så tænkte jeg på Romeo og ikke på Julie.

- Det sendte mig ud i en seksualitetskrise, siger Silas Holst.

Det, der nagede den 13-årige Silas mest, var, at hvis han var homoseksuel, så ville mobberne i skolen jo få ret.

Ret i at han var anderledes. At han var feminin. At han var til mænd.

1999: Startede i gymnasie - og fik en ven

Silas Holst fortsatte sin skolegang på gymnasiedelen af sin folkeskole, Johannesskolen.

Og også i gymnasiet blev han drillet. Men alligevel ændrede hans liv sig i gymnasietiden. I 1.g mødte han Louise Mahnkopf – kvinden, der senere skulle blive mor til hans børn. De to blev venner. Uadskillelige.

Før det havde Silas stort set aldrig haft en rigtig ven.

I starten af gymnasiet fortalte han om sin seksualitet til Louise, men han holdt stadig på sin hemmelighed over for sin familie. Han var ikke helt klar.

Tidligere havde Silas Holst været overbevist om, at han skulle danse konkurrencedans hele sit liv og en dag blive verdensmester.

Men i gymnasiet åbnede en ny verden sig for ham. Teaterverdenen. Her mødte han andre homoseksuelle, og hans opfattelse af sig selv blev sat i perspektiv.

I teaterverdenen var han ikke så anderledes, og hvis man var en smule mærkelig, blev det kun set som noget positivt.

2002: Fortalte om seksualitet

I sommerferien mellem 2.g og 3.g ønskede Silas Holst at fortælle sin familie om sin seksualitet. Indtil da havde han haft pigekærester – den første som 15-årig. Anastacia hed hun. Forholdet var godt og varede i fire måneder.

Silas Holst var nervøs og frygtede, at hele familien ville vende ham ryggen.

- Det var en stor sag i mit eget hoved, men ikke så stor i andres. Da jeg fortalte det, sagde de: "Det har vi vidst i lang tid". Min mor sagde endda, at hun havde vidst det, siden jeg var fem år. De tog det ret godt, siger Silas Holst.

Da han gik ud af gymnasiet, satte han sig fire mål. Fire mål, han så som værende sjove, interessante og prestigefyldte.

Han kæmpede stadig med et lavt selvværd fra sin skoletid, og hvis han opnåede de fire ting, ville han i højere grad se sig selv som en succes.

Det ene var at være med i 'Westside Story', det andet var at være med i 'Cirkusrevyen', det tredje var at være med i musicalen 'Chicago', og det fjerde var at spille med i noget på Det Ny Teater. Det var de fire ting, som han ønskede at opnå.

Men han var ikke sikker på, om ønsket ville gå i opfyldelse.

I midten af 00'erne mødte Silas Holst en mand, som han blev kærester med. Men forholdet var ikke sundt. Silas Holst fortæller i dag, at han i halvandet år levede i det voldelige forhold, hvor han ved flere lejligheder blev misbrugt både fysisk og psykisk.

Forholdet forstærkede den tidligt etablerede dårlige selvtillid og gjorde, at han i flere år fremover trak sig, hvis en relation blev for seriøs.

Han skulle genfinde tilliden til mænd igen efter det.

2007: Voksende succes

- 2007 var mit år, siger Silas Holst.

I midten af 00'erne var Silas Holst med i et hav af større og mindre forestillinger. Han dygtiggjorde sig.

2007 var året, hvor han turde kaste sig ud i en ny kærlighedsrelation. Og denne gang i et sundt, helende forhold. Selvom forholdet ikke varede længe, var det vigtigt for Silas, når han ser tilbage. Den kæreste gav ham trygheden tilbage og gjorde, at han igen fik overskud til at forfølge sine mål.

Så 2007 blev derfor også året, hvor Silas Holst igen fandt sin liste frem med de fire mål. Nu skulle han have sat nogle hakker.

- Og det gik jo over al forventning, siger han grinende.

Silas Holst gik til en audition på 'Westside Story' – og blev castet.

Så var der audition til 'Cirkusrevyen'. Han fik rollen.

Så var der audition på 'Chicago' – endda på Det Ny Teater. Den fik han også.

Silas Holst husker tilbage på 2007 som dér, hvor hans karriere virkelig tog fart. Og som et af sit livs bedste år.

2014 skulle dog alligevel vise sig at trumfe det.

2008: Så sagde han 'ja tak'

- Kunne du tænke dig at være med i 'Vild med dans'?

Spørgmålet havde Silas Holst fået i både 2006 og 2007, men på grund af andet arbejde var det først i 2008, at han kunne takke ja.

Et ja tak, som kom til at definere hans liv.

Silas Holst i 'Vild med dans'

Tre andenpladser og tre førstepladser. Sådan har Silas Holst klaret sig sæson efter sæson.  

2008: Sjetteplads med sangerinden Szhirley. 

2009: Andenplads med model Malena Belafonte. 

2010: Andenplads med skuespiller Laura Drasbæk. 

2011: Førsteplads med skiløber Sophie Fjellvang-Sølling. 

2012: Andenplads med skuespiller Louise Mieritz. 

2014: Førsteplads med vejrvært Sara Maria Franch-Mærkedahl. 

2019: Førsteplads med skuespiller Jakob Fauerby. 

For ud over at Silas Holst hurtigt gjorde sig bemærket med både en andenplads i 2009 og 2010, gjorde 'Vild med dans' ham også til allemandseje – og for alvor kendt i Danmark. Derfor blev hans privatliv også – fra den ene dag til den anden – objekt for massiv interesse.

Selvom Silas hvilede i sin seksualitet, var han ikke sikker på, at han var klar til, at alle i Randers, Odense, Vordingborg og resten af Danmark også skulle kende til den.

Det blev dog bestemt for ham. Et dansk blad hev ham ud af skabet og frem på deres forside. Noget, som Silas Holst i dag husker tilbage på som voldsomt ubehageligt. Han var ikke klar til, at hr. og fru Danmark skulle have en mening om en del af ham, som var så privat og sårbar.

Det gav for meget genlyd af barndommens traumer, hvor de andre i skolen konstant havde lov til at dømme ham.

Silas Holst har den dag i dag stadig svært ved at holde sin mandlige kæreste i hånden, når de går på gaden. Han tør ikke. Ikke fordi han tror, at folk er onde. Men fordi han har svært ved, at folk skal mene noget om ham.

- Jeg er bange for, om folk skulle kigge og sende et form for dømmende blik. For så ville jeg blive gjort opmærksom på, at der er nogen, der synes, at jeg ikke er okay, som jeg er, siger han.

2013: Gennembruddet

- Hvad er det egentlig, vi venter på?, spurgte Louise Mahnkopf en frostklar efterårsaften udenfor under varmelampen på en café.

Johannes Nymark og Silas Holst var tidligere på året blevet gift, og nu var de og Louise Mahnkopf sammen med et par andre samlet for at fejre Silas' premiereaften på musicalen 'Crazy For You'. Her havde Silas Holst hovedrollen som Bobby Child. Den rolle betragter Silas Holst i dag som den, der for alvor gav ham sit gennembrud. Forestillingen fik fem stjerner i stort set alle danske dagblade.

- Det ved jeg ikke, svarede Silas Holst på spørgsmålet fra Louise Mahnkopf.

- Skal vi ikke bare gøre det?, spurgte Johannes Nymark.

En voldsom snak, måske, en efterårsaften over et glas vin og lige efter en premiere. Men det føltes rigtigt. Måske på grund af euforien i hans krop nærmest råber Silas:

- Jo, for helvede!

De tre venner havde netop taget deres livs måske vigtigste beslutning. Efter mange overvejelser og snakke om praktik og følelser, var den endelige beslutning taget. De tre ville forsøge at få et barn sammen.

2014: Stor rolle - men større nyhed

- Jeg har tre minutter, er du i spjældet?, sagde Silas Holst i 2014, da Louise Mahnkopf ringede på en halvdårlig forbindelse fra Thailand, hvor hun var på ferie.

Silas Holst var ved at komme for sent tilbage til dansetræning på forestillingen 'Grease', hvor han netop var blevet rykket fra rollen som Kenickie – Danny Zukos bedste ven – til rent faktisk at spille hovedrollen som Danny Zuko.

- Nej da, beroligede Louise ham. Jeg er gravid.

Stilhed.

- Hallo? Er du der?, sagde Louise.

- Det tror jeg. Må jeg ringe tilbage senere?, svarede han.

Det var de eneste ord, Silas kunne få frem.

Efter at Silas Host havde lagt på, var det som om, at hans hjerne pludselig fik strøm på to startkabler og samlede det seneste minuts information til én sætning, der blinkede som et neonskilt for hans indre: "Du skal være far!".

Et ukontrolleret lykkeskrig undslap hans læber, og han ringede tilbage til Louise.

I flere minutter skreg de to venner mest bare sammen af lykke i telefonen. Så afsluttede de, så Louise kunne ringe til Johannes Nymark og gentage skrigeturen.

2014: Bliver far

- I skal bare køre alt, hvad I kan – NU!, råbte Louise i telefonen til Silas og Johannes. De befandt sig i et tv-studie efter et 'Vild med dans'-liveshow.

Parret blev smuglet ud af bagdøren, væk fra pressen, mens de skreg til hinanden: "Vi skal være fædre!".

Med en fadøl imellem sig kørte de til Brønshøj, hvor de sammen med Louises far fik bugseret den højgravide og fødende kvinde ind i Silas' lave todørs sportsvogn. De satte i al hast kursen mod Rigshospitalet.

Herefter fulgte en nat uden søvn, men med vestorme, sugekop, skrig, tårer, kaffe, blod og urkvindeskrig. En hård fødsel, mente lægerne. Og så Louises første smil i mange timer og de første glædestårer. Og så – endelig – den følelse som Silas' havde håbet på: uforbeholden kærlighed. Alt sammen på ét sekund. Silas var blevet far.

I dag husker Silas tilbage på 2014 som et af sit livs vildeste år. Det år, hvor hans verden blev vendt på hovedet og aldrig blev den samme. Den blev langt bedre.

2017: Det hele ramlede

- Feder et æble?, spurgte Silas Holst sig selv, da han stod og gjorde klar til aftenens foredrag i Hobro.

I løbet af dagen havde han spist to gajoler, og nu var det blevet mørkt udenfor. Han var som splittet til atomer.

Over ham hang tankerne om den skilsmisse, han var ved at gå igennem med Johannes Nymark, og om den burgerbar, han var delvis ejer af, som var konkursen nær.

Tabet ville være syvcifret, når det kom til burgerbaren. Og helt uvurderligt, når det kom til Johannes.

Silas Holst turnerede rundt i Danmark med sit foredrag om mobning i 2017, men selv husker han meget lidt fra turnéen.

Nogle aftener stod angstanfaldene på spring, inden han skulle på scenen, simpelthen fordi hans system var så overbelastet.

Efter foredraget i Hobro satte Silas Holst sig ind i bilen til sin manager og ven, Kasper Staal Jørgensen.

- Om et år er vi et andet og gladere sted. Aftale?, lød det fortrøstningsfuldt fra Kasper.

De gav hinanden hånden på det.

- Det var simpelthen det vildeste år. Der skete så meget dårligt. Og selvfølgelig én enormt god og stor ting, siger Silas Holst, når han i dag tænker tilbage på 2017.

- Det var jo også i 2017, at jeg blev far igen, fortæller Silas Holst. Til sønnen Bob Jones.

- Det var et år fyldt med modsætninger. Helt klart et af de hårdeste år i mit liv, men også et af dem, som jeg aldrig glemmer.

2019: Vinder 'Vild med dans'

I 2019 skete noget, som rykkede ved noget inde i Silas Holst.

Han vandt 'Vild med dans' som den første nogensinde med en partner af samme køn. Det var efter at have holdt pause fra programmet siden 2014.

På trods af sejren og comebacket er eufori og sejrsrus ikke de dominerende følelser hos Silas Holst, når han tænker tilbage på 2019.

Faktisk er han mest af alt rørt over, at danskerne tog så godt imod et par af samme køn.

- Jeg er lykkelig over, at danskerne har haft mod til at gøre det, de har gjort. Det er et mangfoldighedskram, siger Silas Holst.

For rullende kamera overskred han en grænse, som havde siddet i ham, siden han blev opmærksom på sin seksualitet. En grænse, som var sammenflettet med den mobning, som han havde oplevet i folkeskolen, hvor han dag ud og dag ind var blevet dømt af andre.

For rullende kamera flettede han fingre med sin mandelige dansepartner. Og så måtte folk tænke, hvad de ville.

- Det kan ikke blive vildere end at holde en mand i hånden på tv foran en million mennesker. For mig var det så stort at gøre på tv. Så nu kan jeg også godt gå ned ad Amagerbrogade i morgen med min egen kæreste i hånden, sagde han dengang.

2020: Ham alle vil lege med

- Jeg åbner en danseskole i september, og så udkommer mit tøjmærke jo også lige om lidt, og jeg håber også på at skulle danse i 'Vild med dans' igen i år, og så er jeg jo dommer i 'Den vildeste danser' – og derudover er jeg jo far, siger Silas Holst og kommer efter den lange talestrøm op efter luft.

Silas Holst har gang i mange projekter. Rigtig mange.

Han er stadig en dreng, som skiller sig ud. Som er anderledes. Men hans tanker omkring at være netop det har ændret sig.

I dag er han stolt af at være mærkelig. Ikke at ligne de andre. Og folk er vilde med det.

Silas Holst er i dag en efterspurgt herre og samme sekund, som han afslutter sin talestrøm – og dermed interviewet – ringer hans telefon. Alle vil have fat i ham.

Selvom selvtilliden stadig kan svigte, og han nogle gange kan tvivle på sig selv, så skal han ikke længere foregive at være en af de seje drenge.

Han er en af de seje. I dag vil alle lege med ham.

Bare fordi han er sig selv.

'Den vildeste danser' kan ses på TV 2 fredag aften kl. 20:00 eller nu på TV 2 PLAY.

Artiklen er udarbejdet efter interview med Silas Holst samt ved brug af uddrag fra hans bog 'For enden af regnbuen'.