Kendte

Det begyndte med et tweet og blev til en lavine af problemer for Ellen DeGeneres

De seneste par måneder har været kaotiske for en af de allerstørste amerikanske tv-stjerner.

Ellen DeGeneres er kendt for sine jokes, venlighed og finurlige dans, som i mange år har tonet frem på skærmen i hendes talkshow, 'The Ellen DeGeneres Show'.

Men de seneste par måneder har været kaotiske for den 62-årige komiker. Senest har over 30 tidligere ansatte på talkshowet anklaget deres chefer for at skabe et giftigt arbejdsmiljø præget af racisme og seksuelle krænkelser.

Men hvad er op og ned i uroen om Ellen DeGeneres? Det hele starter med et tweet...

20. marts: To dollars per anekdote

Podcastværten Kevin T. Porter skrev i marts et tweet, der skulle sætte gang i problemerne for Ellen DeGeneres:

- Lige nu har vi alle brug for en smule venlighed. Du ved, den slags, som Ellen DeGeneres altid taler om. Hun er også en af de ledeste personer. Svar med de mest sindssyge historier, du har hørt om Ellen, og jeg vil donere to dollars per historie til LA Foodbank, skrev han.

Kommentarsporet nedenunder blev rødglødende – folk fortalte om deres egne og deres bekendtes oplevelser med komikeren. Alt fra krav om, at ansatte blev sendt hjem, hvis komikeren med den ”sarte næse” mente, at de skulle i bad, at hun bortadopterede sine katte, når de blev for gamle og konsekvent ignorerede sine ansatte på gangen.

Blandt de 18.000 kommentarer finder man også støtter, der fortæller om positive oplevelser. Og selvom ingen af påstandene er faktatjekkede, blottede tråden, hvor mange der havde et mindre end rosenrødt billede af Ellen DeGeneres.

BLÅ BOG – Ellen DeGeneres

  • Ellen Lee DeGeneres er født 1958 i Louisiana.
  • Efter en række småjobs begyndte hun at dyrke stand-up og blev i 1982 udnævnt til årets sjoveste person af tv-stationen Showtime.
  • Spillede hovedrollen i sitcom-serien 'Ellen' fra 1994 til 1998.
  • Sprang ud som lesbisk i 1997 og blev dermed den første homoseksuelle med en hovedrolle i en serie i bedste sendetid.
  • Talkshowet ’The Ellen De Generes Show’ havde premiere i 2003.
  • Ejer et pladeselskab og et produktionsselskab. 
  • Har vundet 30 Emmystatuetter.
  • Vurderes til at have en formue på 330 millioner dollars (2 milliarder danske kroner, red.).

30. marts: En vred Youtuber

Den hollandske makeup-artist og Youtuber Nikkie de Jager følte sig mildt sagt ikke godt behandlet, da hun var gæst i Ellen DeGeneres' talkshow.

Godt en måned efter programmet var sendt, begyndte Nikkie de Jager at lufte sin utilfredshed i medierne.

Hun fortalte, at komikeren var "kold og distanceret", så snart kameraerne var slukket. Hun var også overrasket over, hvor stor forskelsbehandling, der var blandt gæsterne.

- Alle gæster til showet havde et privat toilet, men ikke mig. Jeg kunne ikke engang benytte et af dem, fordi det var reserveret til Jonas Brothers, lød det fra Nikkie de Jager.

16. april: Corona-utilfredshed

Mens coronapandemien for alvor fik fat i USA, afdækkede magasinet Variety stor utilfredshed blandt de ansatte på Ellen DeGeneres' talkshow.

Først og fremmest var de ansatte i lang tid usikre på, om de kunne beholde deres job, mens Ellen DeGeneres hyrede et nyt hold til at optage programmet i sit hjem. Da de originale ansatte fik besked, var de stadig utilfredse, blandt andet fordi de skulle gå 60 procent ned i løn.

De ansatte mente, at behandlingen af dem stod i skarp kontrast til Ellen DeGeneres' daglige budskab til seerne: "Vær flink".

16. juli: Giftigt arbejdsmiljø

BuzzFeed News pustede til den ulmende utilfredshed, da de bragte en artikel, hvor ti tidligere og en nuværende ansat på talkshowet beskrev et "giftigt arbejdsmiljø".

De anonyme kilder fremhævede, at problemet ikke skyldtes Ellen DeGeneres selv, men særligt nogle af producerne, som de beskyldte for at favorisere nogle medarbejdere og skabe et racistisk og hårdt arbejdsmiljø.

Blandt andet fortalte en afroamerikansk tidligere ansat om en samtale med en kollega, der ikke kendte hendes navn og sagde, at han "kun kendte navnet på de hvide, der arbejdede der".

Derudover fortalte flere, at de var blevet fyret efter kortere sygemeldinger. En ansat havde fået en fyreseddel efter en sygemelding i kølvandet på et selvmordsforsøg. Tre producere, El Glavin, Mary Connelly og Andy Lassner, svarede på kritikken:

- Vi tager alt i det her meget seriøst, og vi er blevet klar over - som mange andre i verden bliver det - at vi er nødt til at gøre det bedre, er forpligtet til at gøre det bedre, og vi vil gøre det bedre, lød det.

27. juli: En undersøgelse bliver sat igang

Anklagerne fik i slutningen af juli Telepictures og Warner Brothers, der står bag produktionen af talkshowet, til at sætte en intern undersøgelse i gang. Den skal klarlægge arbejdsforholdene blandt andet ved at "tale med nuværende og tidligere ansatte om deres oplevelser".

Warner Brothers meldte ud, at de anerkender visse "mangler i dag-til-dag-ledelsen" og varslede ændringer på holdet.

30. juli: Undskyldningen

Ellen DeGeneres skrev en undskyldning til holdet bag talkshowet i en mail, som blandt andet blev lækket til The New York Times.

Her skrev hun, at kulturen ikke længere stemte overens med de forventninger, hun havde for 17 år siden, da showet startede.

- På dag ét fortalte jeg alle, at 'The Ellen DeGeneres Show' skulle være et sted fyldt med glæde - ingen skulle hæve stemmen, og alle skulle behandles med respekt. Det er tydeligt, at noget er forandret, og jeg er skuffet over at finde ud af, at det ikke er sådan. For det: Undskyld, skrev hun i emailen.

Ellen DeGeneres forsikrede også, at hun ville tage ansvar for, hvordan hendes ansatte opførte sig over for hinanden.

Senere 30. juli: Anklager om seksuelle krænkelser

Kort efter undskyldnings-mailen var sendt, blev tårnet af problemer rundt om Ellen DeGeneres' show endnu højere: BuzzFeed News udgav endnu en artikel, og denne gang fortalte 36 tidligere ansatte anonymt om seksuelle krænkelser på arbejdspladsen.

Det var igen producerne, der blev beskyldt for at forgribe sig på både de mandlige og kvindelige ansatte, kysse dem, stille upassende spørgsmål og groome (med bagtanker at opbygge et tæt forhold til, red.) unge medarbejdere for senere at presse dem til sex.

Warner Brothers har afvist at kommentere på de specifikke anklager om seksuelle krænkelser, fordi interne undersøgelser er i gang.