Alfa

Først da han sad til bords med sit store idol, turde han søge ind på skolen, der optager 8 ud af 1000

Brødrene Andreas og Sebastian Jessen er lige nu aktuelle i TV 2 ZULUs nye krimiserie 'Alfa'.

I en stor gentoftevilla fra kanten mellem 1800 og 1900-tallet var der dækket op til middag. Ti mennesker sad samlet omkring et solidt egetræsbord i husets hjerte – et stort køkken-alrum. Designklassikere stod side om side med nøje udvalgte personlige kunstgenstande, og rummet emmede af klasse og stil.

På hjørnet af bordet sad Andreas Jessen. 21 år gammel og i vildrede. Hans opgør med barndommens skuespilkarriere lå bag ham, og forvirringen over de nylige afslag fra Designskolen og Arkitektskolen stod ved hans side. Foran ham befandt sig tankerne om, hvad han var, hvad han ville være og om han var god nok.

For enden af bordet sad Ulrich Thomsen. Og modsat Andreas Jessens modsatrettede følelser, så var hans store forbillede rent faktisk fysisk tilstede i rummet.

Når Andreas Jessen i dag husker tilbage, så dannede den aften i det gamle hus grobund for, hvor han er i dag – netop på grund af, hvad Ulrich Thomsen sagde til ham.

Afstand til branchen

31-årige Andreas Jessen er lige nu aktuel i TV 2 ZULU serien 'Alfa', hvor han spiller overfor sin storebror Sebastian Jessen. Det er første gang, at de to brødre spiller overfor hinanden i en tv-serie, men skuespillet har de begge haft med sig fra barnsben.

Storebror Sebastian Jessen startede sin karriere i teaterverdenen og hev efter et par år sin lillebror med. I slutningen af 90'erne spillede de to brødre flere mindre roller, indtil Sebastian Jessen begyndte at få større roller i blandt andet 'Blinkende lygter', 'Mirakel' og 'Anja og Viktor'. Lillebror Andreas var populær i både teater- og filmverdenen som barn, men da han ramte sine teenageår, begyndte der at ske noget inde i ham.

- Det har aldrig været en drøm for mig at spille skuespil, til trods for at jeg har gjort det, siden jeg var helt lille. Jeg gjorde det, fordi jeg synes, at det var sjovt, og fordi jeg synes, at det var fedt at tjene nogle penge.

Det var også på det tidspunkt, at Andreas Jessen begyndte at komme i Ungdomshuset på Jagtvej. Han gik i hullede jeans og havde den sorte sweatshirt-hætte oppe omkring sine filtrede lyse krøller. Han var ikke en del af kernen i Ungdomshuset, men han sympatiserede med de tanker, som folk havde i de kredse.

- Da jeg blev 15 år, begyndte jeg at tage afstand fra branchen. Jeg sagde nej til de ting, jeg fik tilbudt. Jeg var begyndt at komme i det miljø, hvor det at være kommerciel var totalt no-go, siger Andreas Jessen og husker tilbage:

- En gang var jeg inde i Ungdomshuset, og der var en der kom hen til mig og spurgte: "Har du ikke været med i en reklame? Din kapitalist". Og det gav mig lyst til at trække mig væk fra alt, der kunne gøre mig kendt. Det var jo mit ungdomsoprør at distancere mig fra det hele.

Men inde i Andreas Jessen brød en kamp ud.

Han ønskede at være en del af miljøet i og omkring Ungdomshuset, men samtidig kunne han ikke helt slippe tanken om skuespillet.

En indre kamp

Som 17-årig fik Andreas Jessen tilbudt en rolle, som stemte godt overens med det autonome miljø, som han færdedes i. Rollen var som drengen Che i 'Mig og Che', der voksede op i et frit kollektiv, men samtidig blev mere og mere grænsesøgende i sin jagt på rammer og regler. For Andreas Jessen var den rolle en form for mellemvej, og han takkede derfor ja.

Kampen fortsatte efter rollen. Han havde en kreativitet inde i sig, som ville ud, men det var svært at løsrive sig fra enten-eller tankegangen, som verserede i det autonome miljø.

Efter gymnasiet søgte Andreas Jessen ind på Designskolen og Arkitektskolen, og han var overbevist om, at det var den vej, han skulle gå.

Da han fik afslag, tænkte han igen på skuespillet. Det var en undertrykt drøm, som han langsomt var klar til at gå efter.

- Jeg blev opmærksom på, at det var forkert, at jeg ikke bare forfulgte det, som jeg egentlig gerne ville. Men det tog mig nogle år at rive mig helt løs fra andres dømmende tanker og rent faktisk turde forfølge skuespillet.

Det var dog først den aften i den store gentoftevilla, at han fik det endelige skub, der gjorde, at han turde satse på sin barndomspassion.

Mødet med Ulrich

- Jeg husker tydeligt, at Ulrich Thomsen sad for bordenden, og at jeg selv sad på langsiden lige ved siden af ham. Han husker sikkert ikke selv episoden, men for mig var det altafgørende, siger Andreas Jessen, der var blevet inviteret til middag hos sin veninde, hvis forældre var venner med Ulrich Thomsen.

Efter Andreas Jessen havde fået afslag fra Designskolen og Arkitektskolen, kiggede han mod Skuespillerskolen. Men gav det overhovedet mening at overveje en af danmarks dyreste uddannelser, hvor kun 8 ud af 1000 ansøgere kom ind? Var han på nogen måde god nok til at kunne gøre sig forhåbninger om at komme ind?

- Jeg synes, at du skal søge ind på Skuespillerskolen, sagde Ulrich Thomsen til ham ved det store egetræsbord.

Det havde Andreas Jessen ikke regnet med at få at vide.

- Ulrich Thomsen var og er mit store forbillede i dansk film. Han er jo en af de allerstørste, vi har. Jeg synes, at han er sindssygt dygtig, og jeg respekterer ham virkelig meget. Derfor var det så stort, at han tog den snak med mig. For mig var der en kæmpe tyngde i det. Der var flere, der havde sagt: "Skal du ikke prøve at søge ind?", men at han sagde det gjorde forskellen, siger Andreas Jessen.

At Ulrich Thomsen mente, at Andreas havde en chance for at komme ind, gav ham troen på det selv.

Et halvt år efter modtog Andreas skolens beslutning. Han var god nok.

- Jeg kom ind i første forsøg. Det var kæmpestort, siger Andreas Jessen i dag.

Og hans tid på skolen gav ham en øget tro på sig selv.

- Da jeg blev valgt ud af nogle mennesker (optagelseskomitéen, red.), der var ligeglade med, hvad jeg tidligere havde lavet, men bare så på, hvad jeg kom med lige nu og her - det gav mig et stort selvtillidsboost, hvor jeg tænkte: "Okay, måske er der noget om det. Måske er jeg faktisk god nok", siger Andreas Jessen.

Siden sin tid på Skuespillerskolen har Andreas Jessen blandt andet spillet med i den store satsning 'Mercur' på TV 2 CHARLIE, hvor han med hovedrollen fik stor succes. Nu er han aktuel med sin bror Sebastian Jessen i 'Alfa' på TV 2 ZULU, hvor han spiller den nyuddannede børsmægler Adam, der opsøger sin fortid og sin fars aktiviteter i rockermiljøet.