HĂĄrd kritik af Lana del Rey: Hun ligner en 'Karen'

De seneste måneder er 'Karen' blevet et mere og mere almindeligt skældsord.

En tur til frisøren og et par kilo mere på sidebenene har fået folk op af stolene.

Det drejer sig om den amerikanske hitsangerinde Lana del Rey, der har skiftet hårfarve fra mørkebrun til lys og tilsyneladende har taget på.

Det er nemlig ikke gået ubemærket hen.

På sociale medier som Instagram og Twitter bliver ’Summertime sadness’-sangerinden kritiseret for sit nye look og kaldt en ’Karen’ - et nedsættende ord for en stereotyp, midaldrende kvinde med små børn og en stationcar.

- En ’Karen’ er en hvid kvinde, der føler sig berettiget til at nedgøre andre, fordi hun er fra den privilegerede middelklasse, forklarer Katrine Villarreal Villumsen, SoMe-analytiker for netmediet Kongressen.com.

Begrebet hænger blandt andet sammen med videoer med særligt hvide kvinder, der har floreret på sociale medier.

I en omdiskuteret video ringer en hvid kvinde fra Florida til politiet, fordi en sort, otteårig pige sælger vand ude foran sit hjem uden at have tilladelse.

I en anden video ringer en hvid kvinde til politiet i New York, fordi en sort mand beder hende om at tage hendes hund i snor.

- Det er blandt andet i de tilfælde, at begrebet ’Karen’ er blevet brugt. Og selvom det ikke er et nyt begreb, så er det taget til de seneste par måneder, mens Black Lives Matter-bevægelsen har haft vind i sejlene, siger SoMe-analytikeren.

Shitstorm pĂĄ Instagram

Kritikken af Lana del Rey hænger ikke kun sammen med hendes udseende. Allerede tidligere i år blev hun hængt ud for at være hyggeracistisk.

Det skete, efter hun i et konfrontatorisk opslag på Instagram kritiserede modtagelsen af sin egen musik - og sammenlignede sig selv med en række andre kvindelige kunstnere.

- Nu hvor Doja Cat, Ariana, Camila Cabello, Cardi B, Kehlani, Nicki Minaj og Beyoncé har haft førstepladser med sange om at være sexet, ikke at have noget tøj på, at kneppe, være utro etc. - kan jeg så venligst vende tilbage til at synge om at blive legemliggjort, at føle sig smuk ved at være forelsket, spørger Lana Del Rey i et opslag på Instagram.

Afstemning

Er det i orden at kalde folk 'Karen'?

Lana Del Reys overordnede pointe er, at hun er træt af at blive kritiseret for sin lyrik, der har kredset om ”underdanige eller passive roller i mine forhold”, som hun skriver.

Men opslaget er endt som en shitstorm, fordi flere mener, hun har skabt et modsætningsforhold mellem hende som hvid og ”glamourøs” og de ovennævnte, ikke-hvide kunstnere.

Lana del Rey svarede tilbage med en syv minutter lang video, hvor hun gentager, at hun ikke er racist.

- Det er en super syg kultur, der prøver at forvandle mit forsvar for skrøbelighed til en racekrig, siger hun blandt andet.

#weloveyoulana

Den debat var med til at lægge grundstenen til, at Lana del Rey nu bliver kaldt en ’Karen’.

Men efter flere har kommenteret stjernens tilsyneladende vægtforøgelse, nye hårfarve og givet hende et øgenavn, er andre begyndt at tale hendes sag.

Under hashtagget #weloveyoulana forsvarer folk hende og beskylder kritikerne for bodyshaming.

Henover weekenden er hashtagget blevet brugt flere tusinde gange.

- Det er klassisk for internettet, at man ser en gruppe gĂĄ i gang med noget og debattere noget, sĂĄ kommer modsvaret. Det er ogsĂĄ det, som sociale medier kan puste til, forklarer Katrine Villarreal Villumsen.

- Når vi er på sociale medier, så reagerer vi meget ud fra vores følelser - med glæde, tristhed, vrede. Den her debat vækker følelser i folk, og derfor ender det med at blive en shit- og en lovestorm.