Kendte

Taylor Swift udgiver surprise-album: - Hun har endnu engang skiftet stil

Albummet 'folklore' er blevet til under coronakrisen og viser en ny og mere afdæmpet side af Taylor Swift, siger to musikeksperter.

Det ligner ikke Taylor Swift at udgive en plade med under 24 timers varsel.

Hun er derimod kendt for at tease i ugevis, når hun udgiver noget nyt. Men torsdag annoncerede Taylor Swift uden nogen større fanfare, at hun var klar med sit ottende studiealbum, 'folklore', som netop er udkommet.

- De fleste af de ting, jeg havde planlagt for sommeren, endte med ikke at ske, men noget, jeg ikke havde planlagt, endte med at ske. Og det er mit ottende studiealbum, 'folklore', skriver Taylor Swift på Instagram.

'folklore' er altså et album, der er blevet til under coronakrisen, hvor Taylor Swift med egne ord oplevede, at hendes fantasi "løb løbsk", da hun var i isolation.

- At gribe pennen var min måde at flygte ind i fantasien, historien og minderne, skriver sangeren på Instagram.

'folklore' er blevet godt modtaget af de udenlandske medier, der blandt andet kalder albummet en "tour de force" i sangskrivning.

Sådan er 'folklore' blevet anmeldt

The Guardian: 5/5 stjerner

NME: 4/5 stjerner

Financial Times: 4/5 stjerner

The Independent: 4/5 stjerner

Albummet er lavet i samarbejde - men på afstand - med to nye samarbejdspartnere. Aaron Dessner fra bandet The National og Justin Vernon, bedre kendt som Bon Iver. Men Taylor Swifts trofaste musikalske samarbejdspartner, produceren Jack Antonoff fra Bleachers, har også været inde over.

Og hvordan lyder 'folklore' så? Vi har bedt to Taylor Swift-kendere om at komme med deres førstehåndsindtryk af Taylow Swifts surprise-album.

En mere rolig Taylor Swift

Efter en enkelt gennemlytning lyder 'folklore' som et meget roligt Taylor Swift-album.

Sådan lyder den umiddelbare vurdering fra kulturjournalist og radiovært Niels Pedersen, der har arbejdet som musikanmelder i en årrække og har fulgt Taylor Swifts karriere tæt.

- Det, jeg hører på 'folklore', er en blødere og mere uforceret Taylor Swift, end man har hørt på hendes seneste plader. Det er en ret afdæmpet plade, siger Niels Pedersen.

- Man kan nærmest sige, at hun var stakåndet på albummet 'Reputation', men her har hun fået pulsen lidt ned, tilføjer han.

Det skyldes blandt andet Taylor Swifts nye samarbejde med Aaron Dessner fra The National, som ifølge Niels Pedersen bidrager med en roligere lyd.

- Det, han gør, er ikke at få hende til at lyde som The National eller som indierock som sådan. Albummet lyder stadig meget som Taylor Swift. Aaron Dessner understøtter den ro, hun har ønsket i sin musik, og hjælper hende på vej et nyt sted hen, siger Niels Pedersen.

Han mener dog, at sangene på 'folklore' stikker i to forskellige retninger.

- Når jeg hører albummet første gang, mener jeg ikke, det er hundrede procent vellykket, fordi der er to retninger på det. Der er de numre, der minder om det, vi har hørt før. Og så er der de ting, der er mere svævende, og hvor hun har en større blødhed. Jeg synes, det sidste er det mest interessante.

Taylor Swift har fornyet sig selv - igen

Sandie Westh er musikjournalist, podcastvært og kæmpe Taylor Swift-fan.

Efter hun har lyttet til pladen en enkelt gang, mener hun, at Taylor Swift endnu engang er lykkedes med at skifte ham - som sangeren har gjort flere gange før.

- Hun har endnu engang formået at begå et stilskifte, som de færreste andre musikere nok ville komme hele igennem. Hun startede som country-artist og blev til en 100 procent pop-artist, og nu har hun lavet et folk-album, siger Sandie Westh.

- Det er en stærk plade, som lyder som noget helt nyt, samtidig med at man stadig kan genkende hende. Jeg vil kalde det et folk-album med masser af toner af Taylor Swift.

Sandie West vurderer, at Taylor Swift er gået efter en mere melankolsk lyd på 'folklore', og at der er en helt særlig grund til det.

- Hun har været rigtig god til at læse, hvad verden har brug for lige nu. Og det er ikke kæmpe store pop-bangers. Hun er gået efter en anden stemning, siger Sandie Westh.

Sandie Westh mener også, at Taylor Swifts anderledes og mere afdæmpede albumannoncering skal ses i lyset af, at verden stadig er påvirket af coronapandemien.

- Tiden lige nu er ikke til de store marketingkampagner og pr-stunts. Men man skal være en artist af en vis kaliber for at kunne gøre det her, ellers havde ingen jo lagt mærke til det. Og med hende ligger der også en sensation i, at hun ikke laver en sensation, forklarer Sandie Westh.