Kendte

Skuespiller fortryder Oscar-vindende film: - Jeg forrådte mig selv og mit folk

Viola Davis siger, at filmen om racerelationer i 1960'ernes USA er lavet af og for hvide mennesker.

Rollen som husholdersken Aibileen Clark i filmen 'The Help' fra 2011 gav skuespilleren Viola Davis ikke færre end syv priser for skuespil - samt en Oscar-nominering.

Alligevel er det en rolle, hun fortryder den dag i dag.

- Der er en del af mig, der føler, at jeg forrådte mig selv og mit folk, fordi jeg var med i en film, der ikke var klar til at fortælle sandheden, siger afroamerikanske Viola Davis i et interview med magasinet Vanity Fair.

Hun mener, at filmen er blevet lavet og skal ses gennem et filter af "systemisk racisme".

Hvide frelsere

Filmen 'The Help' - der fik den danske titel 'Niceville' - handler om hvide forstadsfruer og deres sorte husholdersker i staten Mississippi i 1960'erne.

De anstrengte racerelationer bliver udstillet, da den unge, hvide journalist Skeeter, der spilles af Emma Stone, begynder at interviewe de sorte husholdersker.

'The Help' er blevet aktuel igen, da den ifølge BBC er steget til tops på Netflix, efter drabet på afroamerikaneren George Floyd har sat gang i en international debat om racisme og Black Lives Matter-bevægelsen.

Filmen er ellers i flere omgange blevet kritiseret for at være et være et eksempel på et såkaldt "hvidt frelserkompleks". Et begreb, der dækker over, når hvide mennesker føler behov for at frelse ikke-hvide mennesker, fordi det i sidste ende tjener dem selv.

Kritikken af 'The Help' går på, at det er den hvide journalist, der agerer frelser for de sorte husholdersker, hvilket stiller journalisten i et godt lys.

Historien om de sorte - fortalt til de hvide

Viola Davis fortæller til Vanity Fair, at hun tog rollen, fordi hun "prøvede at slå igennem". Men i dag ser hun altså anderledes på filmen, og hvem den var lavet til.

- Der er ingen, der ikke er underholdt af 'The Help', siger Viola Davis om filmen, der blev nomineret til fire Oscars, herunder 'Bedste Film', og vandt en enkelt.

Men hun mener alligevel, at filmen er lavet af og for hvide mennesker.

- Filmen er investeret i en idé om, hvad det vil sige at være sort. Men man imødekommer det hvide publikum, siger Viola Davis.

Hun roser dog i samme omgang filmens hvide instruktør og sine medskuespillere.

- Jeg kan slet ikke sige, hvor meget kærlighed jeg har til de kvinder.

Hvid kollega tager også afstand

Viola Davis er ikke den eneste af de medvirkende i 'The Help', som har taget afstand fra filmen.

Den hvide skuespiller Bryce Dallas Howard, der spiller husmoderen Hilly Holbrook, skrev tidligere på året på Facebook, at filmindustrien "kan gøre det bedre" end at lade hvide fortælle sortes historie.

- 'The Help' er en fiktiv historie fortalt fra en hvid karakters perspektiv og skabt af hovedsageligt hvide fortællere, skrev Bryce Dallas Howard på Facebook.

- Vi kan allesammen gøre det bedre.