Bekymrede Britney Spears-fans frygter, at hun bliver holdt fanget

Et hashtag, der skal beskytte popstjernen, har endnu en gang fĂĄet medvind pĂĄ de sociale medier.

Britney Spears bragede som 16-ĂĄrig ind pĂĄ hitlisterne med rottehaler, skolepigeuniform og en karakteristisk luftig stemme.

Hun var prinsessen af pop og en af verdens bedst sælgende kunstnere, men hendes karrierekurve vendte, i takt med at skandaler og mentale sammenbrud fyldte mere end musikken.

De seneste år har der været relativt stille omkring popikonet, men nu er den 38-årige popstjerne vendt tilbage i rampelyset, efter at hendes fans er begyndt at spekulere i, om stjernen bliver holdt fanget mod sin vilje.

En hær af bekymrede fans ønsker, at Britney Spears bliver "fri" af en værgeaftale – og derfor er hashtagget #FreeBritney blevet populært på de sociale medier. For Britney Spears har juridisk set ikke haft kontrol over sit liv eller sin formue de sidste 12 år. Det har hendes far.

Oveni hashtagget har flere end 134.000 fans skrevet under på en begæring, der beder Britney Spears om at hyre en advokat og komme ud af værgeaftalen.

Håbet blandt de bekymrede fans er, at deres idol kommer tilbage til det, hun var, lyder det fra den danske superfan Simon Kuno Glæsel. Han har været fan af Britney Spears i mere end 20 år.

- Jeg tror, at den her bevægelse handler om, at vi fans siger, at vi gerne vil have hende tilbage, siger han i 'Go' morgen Danmark'.

Men hvad ligger der ellers bag de 134.000 underskrifter? Herunder får du svar på fem centrale spørgsmål, der danner baggrund for bekymringen for Britney.

1) Hvad er værgemålet?

En stor del af striden handler om et såkaldt 'conservatory', som Britney Spears har været underlagt de sidste 12 år. Det kan sammenlignes med en værgeordning og bliver oftest brugt til at beskytte ældre, demensramte og svagelige.

I 2007 var sangerinden i en krise, hvor hun blandt andet barberede sig skaldet, inden hun overfaldt en paparazzifotograf. Senere blev hun indlagt pĂĄ psykiatrisk hospital.

Derefter fik hendes far, Jamie Spears, det juridiske ansvar for stort set alt, hvad Britney Spears foretager sig.

- Hendes far bestemmer over hendes økonomi, alle store beslutninger, hun må ikke køre bil alene, hun må ikke blive gravid. Han er hendes værge på alle punkter, selvom hun er en kvinde på 38, siger musikredaktør på Berlingske Nanna Balslev.

Detaljerne i Britney Spears' værgeordning er ikke offentligt kendte, ligesom hendes psykiske diagnoser heller ikke er det.

Men flere af de bekymrede, hashtaggende fans argumenterer for, at værgeordningen er for striks, og at Jamie Spears ikke længere skal have fuld kontrol over sin datters liv og hendes formue, der i 2018 blev vurderet til at være på næsten 400 millioner kroner.

2) Hvad er #FreeBritney?

Hashtagget #FreeBritney optrådte første gang i 2009, da en Britney Spears-fanside opfordrede folk til at støtte op om en kampagne, der skulle ”løslade Britney” fra den værgeaftale, der blev indgået efter et af sangerindens mentale sammenbrud.

I løbet af de næste ti år, til 2019, udgav Britney Spears tre albums, var en hyppig gæst på tv og havde sikret sig en lukrativ aftale om ugentlige optrædener i Las Vegas.

Set udefra virkede det til, at sangerinden havde vendt sin nedtur og fĂĄet styr pĂĄ karrieren igen.

Det fik #FreeBritney-bevægelsen til at stilne af, og en New York Times-artikel kaldte den værgeordning, som Britney Spears stadig var underlagt, for en ”boble” frem for et ”fængsel”.

Men sidste år begyndte hashtagget endnu en gang at brede sig på de sociale medier, da sangerinden satte sine koncertplaner på pause og lod sig indlægge på et psykiatrisk hospital.

BRITNEYS BLĂ… BOG

  • Britney Jean Spears er født 2. december 1981 i Louisiana
  • Som treĂĄrig begyndte hun at fĂĄ danseundervisning, og som otteĂĄrig var hun en del af TV-programmet ’Mickey Mouse Club’ sammen med blandt andre Christina Aguilera og Justin Timberlake.
  • Brød i gennem i 1999 med ’Baby One More Time’, hvor hun med rottehaler og skolepigeuniform dansede sig ind pĂĄ førstepladsen af den amerikanske Billboard-hitliste.
  • Siden har hun udgivet ni albums, medvirket i seks film og været dommer i ’X Factor’.
  • Hun har solgt over 100 millioner albums.
  • Har to børn fra et tidligere ægteskab med danseren Kevin Federline.

Det skabte yderligere bekymring, at en podcast, der analyserede Britney Spears' Instagram firkant for firkant, stillede spørgsmålstegn ved hendes helbred, fordi hendes opslag havde skiftet karakter.

Sangerinden blev selv en del af bevægelsen, da hun uden held mødte op i skifteretten for at få lempet værgeordningen. På det tidspunkt blev den digitale bevægelse samlet i virkeligheden, da en gruppe demonstranter befandt sig uden for retssalen med #FreeBritney-skilte.

3) Hvorfor trender bevægelsen nu?

At hashtagget igen-igen hitter, skyldes Britney Spears' Instagram-opslag.

På det seneste er hendes profil blevet fyldt med dansevideoer, pastelfarvede romantiske billeder med inspirerende tekster og selfies i små sommertoppe – og mange fans tolker hendes hashtags og opslag som råb om hjælp.

- Britney, vi ved alle, at du ikke er i sikkerhed, og at du har fĂĄet frataget dine basale rettigheder, skriver en fan under et af sangerindens opslag.

Britneys fremtoning på billederne og i videoerne har også vakt bekymring hos superfan Simon Kuno Glæsel.

Blandt andet i et klip, hvor popsangerinden svarer på fanspørgsmål med en robotagtig stemme, mens hun tripper fra side til side - her kan han ikke kende sit idol længere:

- Man kan jo se på hende og på hendes kropssprog, at hun ikke har det godt. Man kan høre og mærke, at det er ubehageligt for hende, siger Simon Kuno Glæsel om videoen.

Selvom han understreger, at det er umuligt at vide præcis, hvad der ligger bag opslagene, er han bekymret.

- Det virker off for mig, nĂĄr jeg ser det her, siger han.

Sangerinden svarede for fĂĄ dage siden de bekymrede fans:

- Jeg forstår godt, at nogle ikke kan lide mine opslag eller endda ikke forstår dem, men det her er mig, når jeg er glad. Det er mig, når jeg er ægte, skriver hun i et opslag, hvor billedet er et bibelcitat.

4) Hvad siger faren?

Britney Spears far, Jamie Spears, slog sidste år igen mod #FreeBritney-bevægelsen: Han lagde sag an mod stifteren af bloggen Absolute Britney, der er dedikeret til teorierne om, at popsangerinden bliver kontrolleret af sin far.

Den 67-ĂĄrige Jamie Spears anklagede bloggens bagmand, Anthony Elia, for at skabe "falske og ondsindede" beskyldninger om, at Britney Spears sociale medier blev kontrolleret af andre, og at faren fremstillede hende som mere syg, end hun var.

- Det er på tide, at konspirationsteorierne om Britney Spears helbred og hæren #FreeBritney-bevægelsen stopper, lød det blandt andet i sagsanlægget.

Jamie Spears vandt sagen og fik rettens ord for, at der var tale om æreskrænkelser. Desuden skulle Anthony Elia straks stoppe med at sprede budskaber om Britney Spears situation.

5) Hvad med fremtiden?

Indtil videre er værgeaftalen blevet forlænget indtil 22. august i år, hvor den skal vurderes igen.

For den danske Britney Spears-fan er der to lykkelige slutninger pĂĄ eventyret om pop-prinsessen:

- Superfan-delen af mig håber selvfølgelig, at der kommer ny musik. At hun kommer tilbage med noget ekstra Britney-gnist, siger Simon Kuno Glæsel.

- Men jeg har også sådan, at selvom hun aldrig kommer tilbage og laver musik igen, så vil jeg ønske, at hun er glad og et velfungerende voksent menneske.

Se hele indslaget om Britney Spears i 'Go' aften LIVE' pĂĄ TV 2 PLAY.