Kendte

Fans har vendt sig mod Harry Potter-forfatter - forstå sagen om J. K. Rowlings kontroversielle tweets

Det er ikke første gang, at J. K. Rowling anklages for at komme med transfobiske udtalelser. Men nu går Harry Potter-skuespiller ind i debatten.

Harry Potter-universet har siden den første bogudgivelse i 1997 tryllebundet millioner af børn og unge. Men for nogen har det nu mistet magien.

Ikke på grund af Potter selv, men på grund af forfatteren bag, britiske J. K. Rowling.

Det er for mig indbegrebet af transfobi

Alex Delamare, projektleder hos LBGT+ Danmark

Forfatteren anklages for at udbrede transfobiske holdninger og negligere de mennesker, som ikke identificerer sig som det køn, de fik tildelt ved fødslen. Særligt et tweet har antændt flammernes pokal under hende.

Her gennemgår vi sagen, hvem, der har kommenteret, og hvorfor diskussionen, måske for altid, kommer til at farve en af verdens mest indflydelsesrige forfatteres image.

Hvad har J.K. Rowling gjort?

Til sine næsten 15 milioner følgere på Twitter delte J. K. Rowling en artikel, hvis overskrift indeholdt beskrivelsen "personer, der menstruerer".

- "Personer, der menstruerer". Jeg er sikker på, at der plejede at være et ord for det, skrev J. K. Rowling.

- Er der nogen, der kan hjælpe mig? skrev hun - tydeligt ironisk - og sluttede med tre volapykord, som dog alle lå tæt på 'woman' - det engelske ord for 'kvinde'.

Kort efter strømmede kommentarerne ind.

Så mange, at J. K. Rowling kom til at trende på det sociale medie, og opslaget fik mere end 30.000 kommentarer og 75.000 retweets. Mange udtrykte deres skuffelse over fantasyforfatteren.

Hvorfor ses J. K. Rowlings tweet som problematisk?

- Hej J.K Rowling, skrev blandt andet den ansvarlige for menstruationsappen Clues på det sociale medie.

- At bruge ikke-kønnet sprog handler om at bevæge sig væk fra ideen om at kvinde = livmoder.

Netop dette er nemlig roden til anklagerne om, at forfatteren er transfob. En anklage, som stod frem i de mange svar - blandt andet hos transpersonerne Ruairi og Julius Schwerk.

Når J. K. Rowling insinuerer, at det kun er kvinder, der har menstruation, anerkender hun ikke, at der eksempelvis findes transkvinder, som ikke har det, eller transmænd, som har. Hun definerer udelukkende "kvinde" som noget, der er rodfæstet i biologien, forklarer projektleder hos LGBT+ Danmark Alex Delamare, som selv er non-binær transperson.

- Det er for mig indbegrebet af transfobi, siger Alex Delamare.

- Det taler ind i en debat om transpersoner, hvor det “biologiske køn” vægter højere end den kønsidentitet, vi italesætter at have eller identificerer os med. Det er som at sige: "Du siger, du er noget, men vi – i samfundet - ved, at du i virkeligheden er noget andet."

Dette syn på køn ser foreningen som ekskluderende og skadeligt, fordi det gør ciskønnede (dem som identificerer sig med det køn, de blev tildelt ved fødslen) til overdommerne for, hvad der er en ”rigtig kvinde” eller “rigtig mand”.

Og det fik da også to af forfatterens tidligere kollegaer fra Harry Potter-settet til at reagere.

Hvem siger fra og hvorfor?

Mandag kom Daniel Radcliffe - skuespilleren bag Harry Potter i filmserien - frem med en opsigtsvækkende udtalelse, hvor han direkte opponerede mod J. K. Rowlings holdning.

- Transkvinder er kvinder, skrev han i et blogindlæg på siden The Trevor Project - en organisation, som yder støtte til selvmordstruede LGBT+-personer.

Tiderne skifter, kvindehad er evigt

J. K. Rowling, forfatter til Harry Potter-bøgerne

- Enhver udtalelse imod det sletter transpersoners identitet og værdighed og går imod alle råd fra professionelle sundhedsorganisationer, som har meget mere ekspertise om emnet end hverken Jo (J. K. Rowling) eller jeg, skrev han.

Også skuespilleren bag Hogwarts-eleven Cho Chang, Katie Leung, tweetede med en lang række links til, hvor man kunne donere til LBGT+-organisationer som svar - og fik over 180.000 positive tilkendegivelser.

Ingen af delene har resulteret i en direkte kommentar eller undskyldning fra J. K. Rowling.

Hvordan har J. K. Rowling reageret på anklagerne?

- Tiderne skifter, kvindehad er evigt, skrev J. K. Rowling derimod som sin umiddelbare kommentar, da kritikken begyndte at vælte ind over hende.

Hun blev blandt andet stemplet med udtrykket TERF - en transeksluderende radikal feminist.

Det henviser til personer, der, som J. K. Rowling, identificerer sig som feminister, men ikke ser transpersoner som en del af kampen for lighed mellem forskellige køn.

Dog udtrykte hun, at det ifølge hende ikke handlede om transfobi.

- Jeg vil stå ved jeres (transpersoners, red.) side, hvis I blev diskrimineret, fordi I er trans. På samme tid er mit liv blevet formet af, at jeg er kvinde. Jeg mener ikke, at det er hadefuldt at sige, skrev hun.

Alex Delamare fra LBGT+ Danmark ser denne version af feminisme som en, der er vokset ud af de udfordringer, som ciskvinder historisk set har oplevet med cismænd. Eksempelvis kampen for fri abort eller mod sexisme.

Hvad er transmisogyni?

Transmisogyni er en negativ eller hadefuld, individ- eller samfundsbaseret indstilling til, behandling af eller diskrimination rettet mod transkvinder og/eller transfeminine- og kønsdiverse personer, der falder inden for den “feminine” del af kønsspektrummet.

Kilde: LGBT+ Danmark

- Men der, hvor filmen knækker for mig, er, at man er så forhippet på, at “kvindens” udfordringer er funderet i biologien, og at personer, der fik tildelt kønnet mand ved fødslen, altid vil være en del af den patriarkalske undertrykkelsesstruktur. Den tilgang til sexisme og misogyni, som de kæmpede imod, ser jeg nu bliver vendt og udtrykt som transmisogyni mod transkvinder, siger Alex Delamare.

Hvordan har J. K. Rowling tidligere udtrykt transfobiske holdninger?

Grunden til, at J. K. Rowlings erklæring om sympati ikke nødvendigvis godtages af skuffede fans, er blandt andet, at det ikke er første gang, at hun er blevet anklaget for transfobi.

I 2018 likede hun et tweet, der refererede til et krænkede tweet om "mænd i kjoler", hvilket Rowlings pr-folk undskyldte med forfatterens fummelfingre. Året efter - i slutningen af 2019 - erklærede forfatteren sin støtte til ciskvinden Maya Forstater - og det blev for nogle fans dråben.

Maya Forstater fik ikke forlænget sin kontrakt som skatteekspert i en tænketank, efter hun på Twitter udtrykte sig meget kritisk omkring den britiske regerings forslag om at lade briter selv bestemme deres kønsidentitiet. En retssag godkendte efterfølgende, at hun var fyret på et legitimt grundlag.

Til det svarede J. K. Rowling;

- Gå klædt som du vil. Kald dig selv, hvad end du vil. Gå i seng med hvilken som helst samtykkende voksen, som har lyst. Lev dit liv i fred og sikkerhed. Men at tvinge kvinder fra deres job, fordi de mener, at "køn er et biologisk faktum og uforanderligt"?

Det univers, J.K. Rowling skabte, har gennem årene været tilflugtssted for mange LGBT+ personer

Alex Delamare, projektleder hos LGBT+ Danmark

Ligesom denne weekend resulterede det i tusindvis af beskeder, der var overraskede over hendes syn på transkønnethed.

Hvad betyder det for fans af Harry Potter?

Det kan måske virke sært.

Et enkelt tweet, der får massevis af fans af J. K. Rowlings bøger til at vende sig mod hende.

Så hvorfor er det, at J. K. Rowlings holdning er så vigtig for fans af Harry Potter?

Det forklarede en fan, sidste gang J. K. Rowling blev beskyldt for transfobi.

- Gennem sine bøger har J. K. Rowling hjulpet med at lære en generation styrken af ikke bare tolerance, men også accept og uforbeholden kærlighed, skrev forfatteren Jackson Bird i en opinionsartikel i New York Times.

Han følte det som "et slag i maven", da han som transkønnet fan læste hendes udtalelser.

- Det univers, J.K. Rowling skabte, har gennem årene været tilflugtssted for mange LGBT+ personer, der ikke følte sig rummet af det cis- og heteronormative samfund. Derfor rammer hendes kommentarer hårdt, siger Alex Delamare.

LBGT+ Danmark-projektlederen mener, at man i et samfund, som kalder på, at cismænd skal stilles til ansvar for deres holdninger og handlinger, også kan kalde ciskvinder ud, så de også stilles til ansvar for det, der beskrives som problematiske holdninger.

- Hvad enten disse måtte være om cis- eller transkønnede personer, siger de.

J. K. Rowling har ikke givet nogle yderligere kommentarer om sine tweets.