Kendte

Billie Eilish indfrier et løfte - udgiver ny video, hvor hun tager tøjet af

Stop med at dømme mig – og andre – på størrelse og udseende, lyder budskabet fra Billie Eilish i ny video.

Popstjernen Billie Eilish har sin egen stil: Karakteristiske lange negle, neongrønt hår, en hviskende sangstemme, et dystert univers og oversize tøj med dyre designerlogoer.

Men i den video, som den 18-årige sanger torsdag lagde på Youtube, er en ting anderledes, end den plejer: Det løse tøj er væk, hendes krop er synlig.

Videoen med titlen ’Not My Responsibility’ viser Billie Eilish, der lyner sin store hættetrøje ned, og synker ned i mørkt vand.

Bag den handling ligger et særligt budskab.

- Hvis jeg tager komfortabelt tøj på, er jeg ikke en kvinde. Hvis jeg skipper lagene, er jeg billig, lyder det fra Billie Eilish i videoen.

Derfor gør hun det

Netop det løstsiddende tøj har for Billie Eilish været en måde at undgå seksualisering af sin krop. Det har den amerikanske sanger tidligere fortalt.

- Hvis der ikke er nogen, der kan se min krop, så er der ikke nogen, der kan dømme den, har hun sagt til engelske avis The Guardian.

Temaet i den nye tekst om kropsskam kommer dermed ikke helt ud af det blå. Og det gør valget om at smide tøjet i videoen heller ikke.

Billie Eilish fortalte nemlig i september sidste år i et interview med magasinet Elle, at hun ville vise sin krop, når hun fyldte 18 år.

Ifølge kulturjournalist og DJ, Nanna Balslev, er videoen en måde at håndtere, at kvindelige kunstnere altid vil blive vurderet på deres udseende og krop.

Hun tror, Billie Eilish nu viser sig i bh for at insistere på selv at bestemme over sin krop.

- Hun er blevet voksen og har fået former, mens medierne har fulgt med og vurderet hendes udseende. Nu viser hun, at hun er en voksen kvinde, men tager samtidig ejerskab over sin krop, siger Nanna Balslev.

En særlig lyd

Billie Eilish er vokset op hos hippieforældre, der hjemmeskolede hende. Hendes første instrument var en ukulele, og som 14-årig lagde hun sin første sang på Youtube.

Hendes første album udkom sidste år og er produceret af broderen, Finneas. De indspillede den i et studie hjemme i deres soveværelse.

Finneas O'Connor har også været med til at producere den Bond-titelsang, Billie Eilish indspillede, som den yngste nogensinde.

Nanna Balslev tror, at en del af Billie Eilish' quirky lyd kommer fra et selvskabt univers, der er opstået uden producer-indblanding.

- Det kan man høre i musikken, der er interessant og hendes egen. Hun er ikke et talentshowbarn, siger Nanna Balslev.

Dem er hun inspireret af

Hun tror på, at Billie Eilish vil bevare sin attitude og stil, selvom hun bliver ældre.

Dermed er hun også med til at vise, at der er mange måder at være kendt kvinde på, mener Nanna Balslev. Alle behøver ikke være klassiske popstjerner som Britney Spears og Ariana Grande.

- Måske kommer man til at se hende i en gallakjole, men hun kommer aldrig til at blive naboens nuttede pige. Hun vil altid have noget kant, siger Nanna Balslev.

Selvom Billie Eilish har sin egen stil og musik, bygger hun også ovenpå andre kunstnere. Nanna Balslev har udvalgt fem af dem her:

Fem stjerner Billy Eilish bygger ovenpå

 1. Avril Lavigne

  Den canadiske sangerinde Avril Lavigne blev kendt som den rockede pige i klassen, der tog hele verden med storm med blandt andet sangene 'Sk8ter boi' og Complicated'.

  - Billy Eilish minder om Avril Lavigne, fordi hun heller ikke vil være den her søde, nuttede pige, siger Nanna Balslev.

 2. Cyndi Lauper

  Den amerikanske sangerinde Cyndi Lauper er kendt for sin flamboyante tøjstil og makeup samt en række store 80'erne hits - blandt andet 'Time after Time' og 'Girls Just Wanna Have Fun'. 

  - Det her meget punkede look, som Cindy Lauper havde i 80'erne, ser vi også hos Billy Eilish i dag, siger Nanna Balslev.

 3. Gwen Stefani

  Den blonde og stilsikre Gwen Stefani var med til at grundlægge gruppen No Doubt i 1986, hvor hun var stemmen bag hits som 'Don't Speak' og 'Just a Girl' 

  - Hun var poppet og imødekommende, men havde samtidig noget kant, og det er det samme, vi ser hos Billy Eilish, siger Nanna Balslev.

 4. Kurt Cobain

  Kurt Donald Cobain var en amerikansk musiker, der som sanger, guitarist og sangskriver i rockgruppen Nirvana regnes som en af 90'ernes mest betydningsfulde musikere.

  - Rent musikalsk kan Billy Eilish sammenlignes med Kurt Cobain, fordi hun har så meget star quality, sin egen lyd, sit eget look og sin egen stil, siger Nanna Balslev.

 5. Tyler, the Creator

  Tyler Gregory Okonma - professionelt kendt som Tyler, the Creator - er en amerikansk musiker, musikproducer og rapper.

  - Eilish er en outsider ligesom Tyler, the Creator. Han har også nogle virkelig trippede musikalske universer og bevidsthedsudvidende musikvideoer.