Årgang 0

Se ungdomsfotos af 'Årgang 0'-forældrene: Hvor stor lighed er der mellem dem og deres voksne børn?

Hvor meget ligner Emma, Rachel, Stephanie og Christian egentlig deres forældre, som de så ud, da de var 18-20 år? Det viser disse unikke ungdomsfotos.

De fire hovedpersoner fra 'Årgang 0', Rachel Ellebye, Christian Elhauge, Emma Josefsen og Stephanie Siguenza, er nu blevet rigtigt voksne. I løbet af 2020 kan de alle fejre deres 20-årsfødselsdag.

Nu, hvor de for alvor skal til at begynde voksenlivet, vil de nok finde ud af, at de kommer til at gentage nogle af deres forældres vaner og uvaner.

Men hvor meget slægter de egentlig hver især deres forældre på rent fysisk?

En gammel talemåde siger jo, at "æblet falder sjældent langt fra stammen", og genetisk set videregives arvemassen med 50/50 procent fra hver af forældrene.

Men samtidig har de forskellige varianter af gener - eksempelvis for øjenfarve eller højde - forskellig grad af gennemslagskraft. Det er grunden til, at man typisk ligner den ene af sine forældre mere end den anden.

’Årgang 0’-forældrene har været i fotoalbummet for at opklare, hvor meget de lignede deres egne børn, da de var på samme alder som dem.

Theresia: - Jeg kan se, at hun bevæger sig ligesom mig

Hos familien fra Aabenraa er mor Theresia Treschow-Kühl ikke i tvivl om, at hendes datter, Rachel, ligner hende selv meget. Men det er måske på nogle lidt overraskende områder, hun kan se ligheden.

Hun går ikke bare som mig, men også som min mor

Theresia Treschow-Kühl

- Når jeg kigger på Rachel, kan jeg se, at hun bevæger sig ligesom mig. At hun for eksempel går på den samme måde. Men hun går ikke bare som mig, men også som min mor. Det er faktisk lidt hyggeligt, at jeg kan genkende min mor i hende, når jeg jo ikke længere har min mor, siger Theresia.

Et andet punkt, hvor Rachel ligner sin mor og mormor, er på sin højde. Kvinderne på Theresias side af familien er nemlig ekstremt høje. Mens de mænd, de har giftet sig med, til gengæld har været forholdsvist lave.

- Min mor, Sonja, som i øvrigt var præst ligesom mig, målte 1,93 meter i højden, og jeg er 1,85. Min mormor var også meget høj, hvilket var ret usædvanligt dengang. Det forlyder, at der under brylluppet i 1919 skete det uheldige, at hendes vordende mand, min morfar, faldt op ad kirkegulvet, fordi han havde nogle særlige indlæg i skoene, som skulle gøre ham højere.

På spørgsmålet om, hvorvidt Rachel også ligner sin far, apoteker Lars Ellebye, udbryder Theresia:

- Ja, på storetåen! Han har sådan en lang storetå, som er gået i arv til begge børn. Han kunne genkende den i samme øjeblik, Rachel blev født, konstaterer Theresia Treschow-Kühl med en latter.

Mogens: - Det brede kæbeparti har han arvet fra sin mor

Christian Elhauge fra Aarhus kom med i 'Årgang 0' som eneste dreng i 2006, da han var seks år.

På trods af at ligheden mellem ham og hans far, reklamemanden Mogens Elhauge, udefra set er slående, mener Mogens ikke selv, at hans mellemste søn slægter ham så meget på rent fysisk.

- Christian har et bredt kæbeparti og et kraftigt hår ligesom sin mor. Så på den måde ligner han mig ikke så meget. Allerede kort efter fødslen var han en lille og muskuløs dreng, der nærmest kravlede rundt på vægten, da han skulle vejes. Vores andre sønner, Oscar og Ludwig, har altid være mere høje og tynde ligesom mig, fortæller Mogens Elhauge og tilføjer.

- Men hans brune øjne kommer nok fra mig.

Christian Elhauge kan som den sidste af de unge fra 'Årgang 0' opleves i sit eget portrætprogram torsdag klokken 20.00 på TV 2.

Lene Josefsen: - Mange siger til mig, at Emma ligner mig mere og mere

Familien Josefsen fra Tarm i Vestjylland har et tæt familiebånd. Og når det gælder generne, er det også tydeligt, at forældrenes træk slår markant igennem hos deres 'Årgang 0'-barn, Emma.

Jeg har aldrig selv syntes, at Emma lignede mig

Lene Josefsen

Emmas mor, Lene Josefsen, har dog personligt svært ved at se ligheden mellem hende selv og datteren.

- Jeg har aldrig selv syntes, at Emma lignede mig. Efter min mening er det klart Poul-Erik, hun ligner. De har samme hårfarve og lyse hud, som let bliver forbrændt om sommeren, hvor jeg altid bliver helt sortbrun. Der er ellers mange, der siger til mig, at Emma ligner mig mere og mere. Jeg kan bare ikke selv se det, siger Lene Josefsen med et grin og tilføjer.

- Det hænger nok også sammen med, at Emma har en kusine på Poul-Eriks side, som hun ligner næsten på en prik. Så derfor har jeg nok altid bare tænkt, at det var den side af familien, hun slægtede mest på.

Christina Siguenza: - Jeg kan se mig selv i Stephanie

Den i dag 38-årige Christina Siguenza fra Slagelse var endnu ikke fyldt 18 år, da hun ventede sit første barn i 1999 og meldte sig til 'Årgang 0'.

Hun er derfor fortsat en ung mor for sin ældste datter, Stephanie, som hun nemt kan identificere sig med.

- Når jeg ser på Stephanie, kan jeg se mig selv på den alder. Nu, hvor hun lige er fyldt 20 år, er hun jo stadig et stort barn. Hendes ungdommelige måde at tænke på og omsorgsgenet kender jeg fra mig selv, siger Christina Siguenza til TV 2.

Rent udseendemæssigt mener hun dog ikke, at der er den helt store lighed mellem hende og datteren, udover at hun mener, de begge har en tendens til at blive buttede.

- Det er jo ingen hemmelighed, at Stephanie har taget på her på det seneste. Jeg har selv i perioder haft problemer med at holde vægten nede. Så det er noget, vi begge kæmper lidt med. Men derudover synes jeg, at Stephanie minder mest om sin far, hvad angår ansigtstræk og mimik, siger hun.

Se 'Årgang 0: Christians historie' lige nu på TV 2 PLAY eller torsdag klokken 20.00 på TV 2.

Umiddelbart efter programmet sidder Christian klar til at svare på seernes spørgsmål i en live-chat.