Læge advarer mod Gwyneth Paltrows nye Netflixserie: – Lad være med at se den

Hollywood-stjernens serie om alternative behandlingsformer har premiere om få dage. Ekspert advarer om, at behandlingerne kan være direkte skadelige.

Skuespillerinden Gwyneth Paltrow har før været i vælten med sit sundhedsimperium, Goop, der er kendt for at sælge eller anbefale ting som vagina-æg, skededampere, bistik som behandlingsform og olier mod depressioner.

Nu udvider hun Goop-konceptet med en Netflixserie i seks afsnit, der har premiere på fredag.

Den nye serie er "meget problematisk", mener Anna Grynnerup, læge og medstifter af foreningen Læger Formidler.

- Under dække af meget positive værdier som kropsaccept og seksuel frigørelse sælger Goop produkter og ideer, der i bedste fald er dyre og lidt fjollede og i værste fald er decideret skadelige, siger hun i 'Go’ Morgen Danmark'.

Kæmpe platform

Anna Grynnerup er bekymret over, at streamingtjenesten giver plads til Goop, der er kendt for en række "meget tvivlsomme påstande".

- De får adgang til en kæmpe markedsføringsplatform, som mange anser som troværdig, siger hun.

Og der er penge i de alternative behandlinger. Ifølge Global Wellness Institute havde wellnessindustrien i 2017 en global omsætning på 4,2 billioner dollars eller cirka 27,9 billioner danske kroner.

Netflix kalder selv serien for en "nysgerrighedsdrevet undersøgelse af grænsesøgende sundhedsformer", hvor Gwyneth Paltrow og Goops ansatte blandt andet tester energihealing, kuldeterapi og psykedeliske stoffer.

Knap en million i bøde for vagina-æg

Det er ikke første gang, Gwyneth Paltrows sundhedsimperium har fået kritik. I 2018 blev Goop dømt til at betale en bøde på 145.000 dollars (977.000 kroner, red.) for såkaldte vagina-æg af jade, der blandt andet skulle genoprette hormonbalancen – noget, som retten ikke fandt belæg for.

De mest kontroversielle sundhedsråd fra Goop

 1. Damp din skede med bynke

  Et famøst Goop-produkt er de såkaldte skededampere, der med bynkedampe og infrarødt lys skulle rense livmoderen og genoprette hormonbalancen. Men flere læger har påpeget, at skeden renser sig selv, så de små "minitroner", som Goop kalder dem, er unødvendige. 

  Og dampene kan ikke ændre vores hormoner, siger Anna Grynnerup. 

  - I værste fald kan den give forbrændinger. 

 2. Vagina-æg af jade

  Ifølge Goop skulle et æg af jade i skeden blandt andet give bedre orgasmer, øge den seksuelle lyst, træne bækkenbunden og styrke nyrerne. Men Anne Grynnerup giver ikke meget for stenæggene.

  - I bedste fald er det et produkt, der ikke virker. I værste kan der være infektionsrisiko eller risiko for Toksisk shock syndrom, der også er kendt som tamponsyge, hvis ægget ligger for længe i skeden. 

 3. Beskyldte ståltråd i bh'er for at være skyld i kræft

  I 2017 kom Goop i modvind, fordi de udgav en artikel, der spekulerede i, om ståltråden i bh'er kunne være skyld i brystkræft.

  Det blev kritiseret fra flere sider, blandt andet fordi der kun er lavet et enkelt studie, der undersøger sammenhængen mellem ståltråden og kræft. Resultatet af undersøgelsen var, at det ikke hang sammen. 

 4. Bistik som kur mod betændelse og ar

  Gwyneth Paltrow fortalte til New York Times, at hun havde ladet sig stikke af bier for at mindske ar og betændelser. 

  - Det er en flere tusinder år gammel behandling. Den er ret fantastisk, men meget smertefuld, sagde hun blandt andet. 

  Fantastisk eller ej. En 55-årig spansk kvinde døde af bistikbehandlingen i 2018 efter flere uger hospitalsindlæggelse, og mange læger har kritiseret bistikkene for at have flere bivirkninger end gavnlige effekter.

 5. Klistermærker af rumdragt for bedre balance

  I 2017 reklamerede Goop for klistermærker til 800 kroner, der kunne "genoprette energibalancen i kroppen".

  De skulle være lavet af samme materiale, som NASA bruger til rumdragter, men en af NASA's chefforskere kritiserede kort efter klistermærkerne for at være "bulllshit".

Men udover bødestraffe og produkter uden bevist effekt har Gwyneth Paltrows alternative sundhedsråd en anden bagside, mener Anna Grynnerup.

- Hun skaber bekymringer ved at opfinde nye problemstillinger, som folk slet ikke vidste, at de havde. At de skal detoxe deres system eller dampe deres livmoder ren for eksempel, siger hun.

Serien begynder med en disclaimer om, at den skal "underholde og informere, ikke give medicinske råd", men ifølge Anna Grynnerup er det ikke nok. For hører man noget tilpas mange gange, begynder man at tro på det - disclaimer eller ej.

- Min anbefaling er, at man ikke ser den. Kort og godt. For så sender man signalet til Netflix, at der ikke er seertal i pseudovidenskab, siger hun.

En tre timer lang reklame med hvide mennesker i sportstøj

Selvom der stadig er et par dage til premieren på serien, har en række amerikanske anmeldere allerede smugkigget på den. Og de er ikke imponerede.

Magasinet The Atlantic kalder den "smertefuld" at se og på grænsen mellem det "åbensindende og godtroende".

- Den præsenterer sig selv som let infotainment, selv når mange amerikanere ikke har adgang til de mest basale former for behandling. Det gør serien dybt ubehagelig at se, skriver anmelderen.

Herunder ses Gwyneth Paltrow til premieren på serien. Det lyserøde i baggrunden er en gigantisk vagina - en satirisk kommentar til nogle af Goops mest omdiskuterede produkter:

En anmelder fra Entertainment Weekly slår ned på seriens polerede univers:

- De tager til Jamaica for at eksperimentere med psykedeliske stoffer; men de eneste mennesker, de møder, er hvide mennesker i træningstøj, skriver hun.

Hos Bloomberg lægger anmelderen særlig vægt på, at serien er en lang reklame for Goop-brandet.

- The Goop Lab er en tre timer lang pseudovidenskabsmaraton, der mere end noget andet er en infomercial.

Se traileren til The Goop Lab her: