Kendte

Tidligere stripper sagsøger amerikansk filmselskab

Jennifer Lopez i rollen som 'Ramona', der er inspireret af den tidligere stripper Samantha Barbash. Pressebillede / SF Studios

Rollen 'Ramona', der spilles af Jennifer Lopez, er inspireret af den tidligere stripper, der nu sagsøger producenten for ærekrænkelse.

Bar hud, lyserøde neonlys og udfordrende danserutiner fylder skærmen i filmen ’Hustler’, der handler om en gruppe strippere, som doper og berøver stripklubbens mandlige publikum.

Filmen er inspireret af en sand historie, som tilbage i 2015 blev bragt i New York Magazine. Og måske læner filmens handling sig lidt for meget op ad virkelige hændelser.

Det mener i hvert fald tidligere stripper Samantha Barbash. Hun optræder i artiklen og har været inspiration til en af filmens hovedpersoner, ’Ramona’, der bliver spillet af skuespiller og sanger Jennifer Lopez.

Samantha Barbash sagsøger derfor filmens producent, STX Films, for ærekrænkelse. Det skriver magasinet Rolling Stone.

Ville ikke betale nok for rettigheder

Ifølge søgsmålet nægtede den tidligere stripper at sælge rettighederne til sin historie til STX Films. Alligevel mener hun, at producenten fortsatte med at udnytte hendes historie til at promovere filmen.

- Min klient er stødt over, at de tiltalte brugte hendes karakter til at tjene over 150 millioner dollar (godt en milliard danske kroner), ærekrænkede hendes person og forsøgte at narre hende til at sælge sine rettigheder, udtaler Samantha Barbashs advokat, Bruno V. Gioffre, til Rolling Stone.

Jennifer Lopez spiller overfor Constance Wu i filmen.

Barbash selv har tidligere udtalt til Vanity Fair, at hun afslog tilbuddet, fordi producenten ikke ville betale nok.

- J. Lo (Jennifer Lopez red.) arbejder ikke gratis. Hvorfor skulle jeg? Jeg har tasker, der er mere værd, end hvad de ønskede at betale mig, udtalte hun i september.

Ifølge søgsmålet tilbød STX Films at købe rettighederne for 6000 dollars - svarende til lidt over 40.000 danske kroner.

I filmen doper en gruppe strippere rige forretningsmænd på stripklubben, berøver dem og bruger pengene på luksuriøsitet.

Vækker ikke bekymring hos producent

Indtil videre vækker Samantha Barbash’ beskyldninger dog ikke bekymring hos STX Films.

- Vi har endnu ikke set klagen, og vi vil fortsætte med at forsvare vores ret til at fortælle faktuelt baserede historier, siger en talsmand for selskabet til Rolling Stone.

Det er dog ikke småpenge, Barbash håber at få ud af hele miseren. Hun bestræber sig på at få en kompensation på 40 millioner dollar - omkring 270 millioner danske kroner - og et permanent påbud, som forhindrer STX Films i at reproducere eller vise filmen ’Hustlers’.

Herunder kan du se tre andre gange, hvor film baseret på virkelige hændelser er blevet sagsøgt.

Tre gange, hvor film baseret på virkelige hændelser er blevet sagsøgt

 1. ’Richard Jewel’ (2019)

  Olivia Wilde i rollen som Kathy Scruggs

  Det amerikanske medie The Atlanta Journal-Constitution lagde i 2019 sag an, efter Clint Eastwoods seneste film, ’Richard Jewel’, havde portrætteret en af avisens store reportere - Kathy Scruggs.

  Ifølge mediet selv er skildringen af hende både stødende og ærekrænkende.

  Blandt andet viser filmen en scene, hvor Scruggs, der spilles af skuespiller Olivia Wilde, går i seng med en FBI-agent for at få oplysninger fra en kilde i kølvandet på bombardementet ved OL i Atlanta i 1996.

 2. 'The Laundromat' (2019)

  Advokaterne Jürgen Mossack (venstre, spillet af Gary Oldman) og Ramón Fonseca (right, spillet af Antonio Banderas) bliver portrætteret i 'The Laundromat'.

  Netflixs udgivelse 'The Laundromat' er baseret på Panama Papers. Men ikke alle var lige tilfredse med, hvordan filmen skildrede hændelserne.

  De to advokater Jürgen Mossack og Ramón Fonseca er begge portrætteret i filmen om skandalen, der førte til lukningen af deres advokatfirma og til sigtelser mod dem. Dog huede filmens fremstilling af deres arbejdsmetoder dem ikke, og de lagde sag an mod streaminggiganten.

  Advokaterne mente, at filmen var ærekrænkende for dem, og at skildringen yderligere kunne skade dem i forbindelse med de straffesager, der var rejst mod dem.

  På trods af sagsanlægget har filmen dog fået premiere på Netflix.

 3. ’The Hurt Locker’ (2009)

   Jeremy Renner i The Hurt Locker - den rolle Jeffrey Sarver hævede, skildrede ham forkert.

  Efter premieren på den Oscar-belønnede ’The Hurt Locker’ lagde Irak-veteranen Jeffrey Sarver sag an mod distributøren af filmen, Summit Entertainment, og instruktør Kathryn Bigelow.

  Han kunne nemlig i lidt for høj grad genkende sin egen historie i filmens skildring af de amerikanske soldaters kamp i Irak. Sarver mente yderligere, at handlingen skildrede ham i et falsk lys.

  Veteranen fik dog ikke medhold i sine beskyldninger og endte med selv at måtte betale sagens omkostninger.