Årgang 0

’Årgang 0’-Stephanie: - Min kaotiske opvækst har givet mig tvangstanker

Stephanie Siguenzas utrygge barndom og ungdom har medført, at hun hver dag er styres af en irriterende, tvangspræget adfærd.

Snart 20-årige Stephanie Siguenza, kendt fra dokumentarserien ’Årgang 0’, har gennem de seneste to år haft en stabil tilværelse med fast kæreste og fast adresse.

Men selvom hun i dag føler sig tryg og glad, lider hun stadig af eftervirkninger fra en kaotisk opvækst med blandt andet utallige flytninger, forældrenes konfliktfyldte skilsmisse, faderens fængsling og moderens årelange forhold til en voldelig mand.

Overfor TV 2 afslører hun, at de til tider traumatiske oplevelser i hendes barndom og ungdom har givet hende en tvangspræget adfærd, som påvirker hende hver eneste dag.

- Jeg har en irriterende vane med, at alting skal være lige. Altså, at jeg kun accepterer et lige antal af ting. Jeg har det faktisk meget, konstaterer Stephanie Siguenza og tilføjer straks med en lille latter.

- Jeg skal lige sige, at jeg altså ikke er blevet diagnosticeret med noget som helst.

Hun gætter dog selv på, at hun har en form for OCD, som står for Obsessive Compulsive Disorder og er en psykiatrisk lidelse, der giver tvangstanker og -handlinger i varierende grad.

Kontrol af alt – fra lydniveau til fredagsslik

Helt konkret udmønter Stephanie Siguenzas tvangsprægede adfærd sig i, at hun har trang til at kontrollere antallet af de ting, hun omgiver sig med.

Jeg ved, det lyder fuldstændig latterligt. Men sådan er det bare

Stephanie Siguenza

Hvad er OCD?

OCD, Obsessive Compulsive Disorder, er en psykiaktrisk lidelse med tilbagevendende tvangstanker og/eller tvangshandlinger.

Ved at modarbejde den tvangsmæssige adfærd kan den ramte føle ubehag eller blive angst. Derfor kategoriseres OCD som en angstlidelse. Det er dog ikke en egentlig sindssygdom.

Omkring 2 procent af alle danskere lider af OCD. Lidelsen bryder oftest ud i ungdomsårene eller i begyndelsen af tyverne.

Tvangstankerne drejer sig oftest om frygt for smitte eller for at skade sig selv eller andre. De hyppigste tvangshandlinger er vaske-, kontrol- og tælleritualer.

Kilde: OCD-foreningen.

Det gælder både fysiske genstande og mere abstrakte ting som eksempelvis lydniveau.

- Når jeg hører musik på min mobil, skal jeg hele tiden sikre mig, at lyden står på et lige tal. Hvis jeg ikke kan se tallet, skruer jeg helt ned og tæller derefter op, klik for klik, til jeg når op på et lige antal. Det samme gælder fjernsynet. Her duer det ikke, hvis lyden står på for eksempel 53. Det skal være enten 52 eller 54, forklarer Stephanie Siguenza.

Hendes kontroltrang omfatter også alle former for madvarer, der på samme måde skal være nøje optalt i lige antal:

- Hvis jeg skal hælde noget op med en ske, suppe for eksempel, så går det ikke, at jeg øser op tre gange. Så hellere to eller fire. Jeg må heller ikke have et ulige antal kartofler, pandekager eller andet på min tallerken, siger hun og fortsætter.

- Og når vi skal ned og blande slik om fredagen, så tager jeg en handske, og så står jeg og tæller hvert et stykke slik og sørger for, at der er et lige antal af hver slags. Undtagen de store ting. Dem må der godt være én af. Jeg ved, det lyder fuldstændig latterligt, men sådan er det bare, siger hun.

Selvom ’Årgang 0’-pigen udmærket er klar over, at hendes adfærd er dybt irrationel, kan hun ikke få sig selv til at droppe sine optællinger. Hver gang hun prøver, varer det ikke længe, før hun må overgive sig og gå tilbage til sin tvangsmæssige vane.

- Jeg har det sådan, at når jeg laver et lige antal, så føler jeg, at jeg har kontrollen, og at tingene er i orden. Ellers er det ude af kontrol. Det hænger jo nok sammen med, at der ikke har været styr på tingene i min opvækst, og der ikke var kontrol over noget, mener Stephanie Siguenza.

Taler åbent om tingene

I et nyt portrætprogram ’Årgang 0: Stephanies historie’, som vises på TV 2 torsdag aften, fortæller den snart 20-årige Stephanie Siguenza om, hvordan hun gennem sin opvækst ofte holdt sine problemer for sig selv.

Blandt andet har hun, siden hun var seks-syv år gammel, haft et tilbagevendende mareridt, som formentlig udsprang af hendes bekymring og ansvarsfølelse over for sin mor. Men hun har ikke tidligere fortalt det til nogen. Hverken til sine forældre, veninder eller tv-seerne.

Jeg har ikke delt så meget af det, fordi det var for sårbart for mig at tale om

Stephanie Siguenza

– I tv-programmerne sætter man jo lidt en facade op. Man viser folk det, de gerne vil se. Det der glansbillede. Selvfølgelig har jeg indimellem været trist i programmet og haft mine nedture. Men jeg har ikke delt så meget af det, fordi det var for sårbart for mig at tale om, erkender Slagelse-pigen.

Situationen er dog en anden i dag, hvor Stephanie Siguenza har fundet trygheden sammen med kæresten Jeff og hans familie.

Nu tør hun godt åbne op og fortælle om både mareridt og sære tvangstanker. Det har gjort hende mindre usikker og hjulpet hende til at tackle problemerne. Mareridtet er hun også sluppet af med inden for de seneste par år.

Af samme grund har hun ikke følt behov for at gå til eksempelvis en psykolog.

- Jeg synes, jeg har gode mennesker omkring mig, som jeg snakker med tingene om, siger hun og tilføjer.

- Der er ikke noget, jeg behøver hjælp til som sådan. Det er kun små ting, som jeg skal lære at håndtere hen ad vejen, tror jeg.

Se 'Årgang 0: Stephanies historie' lige nu på TV 2 PLAY eller torsdag klokken 20.00 på TV 2.

Umiddelbart efter aftenens program sidder Stephanie klar til at chatte med seerne - men du kan sende spørgsmål allerede nu her.