Kendte

Efter at have mistet et barn - Cecilie Hother er gravid igen

Det at være gravid midt i en sorgproces kan være kompliceret, fortæller tv-værten.

De første gange, Cecilie Hother blev gravid, kunne hun næsten ikke vente med at fortælle det. Nu skal hun have barn til foråret, men denne gang er det anderledes.

Det er vigtigt at turde at komme igen, håbe og se fremad

Cecilie Hother, tv-vært

Hun er lykkelig, men også bange.

Anden marts i år mistede tv-værten og hendes mand deres ufødte søn, Karl. Derfor er graviditeten i dag fuld af modstridende følelser, fortæller hun til TV 2.

- Jeg er ovenud lykkelig. Men det er ikke samme lykke, som jeg følte i min første graviditet. Denne her gang er der både frygt og ængstelse oveni. Graviditetens uskyld er forsvundet, siger hun.

Fakta om at miste et barn

Fire ud af 1000 graviditeter ender i fosterdød. Det kaldes fosterdød, når barnet dør efter graviditetens 22. uge og inden fødslen. Indtil da betegnes det som en abort, hvis barnet dør.

Tre gode råd:

  1. Brug hinanden og involver fagpersoner i dine/jeres tanker. Det er alfa og omega at fortælle om, hvordan I har det.
  2. Det er normalt og i orden, at man oplever modstridende følelser. Anerkend dem og giv plads til dem.
  3. Pårørende skal anerkende tabet. Det værste er at lade som ingenting. Tag initiativ og vis, at du ved det.

Kilde: Landsforeningen for spædbarnsdød

Når man mister et barn, finder man ud af, hvad der er det værste, der kan ske, forklarer hun. Derfor er det altid med en ulmende uro under overfladen, at hun tager til scanning.

- Hver scanning er en risiko. Jeg er bange. Den er ikke længere, siger hun.

Gravid i en sorgproces

Det kom bag på Cecilie Hother, hvordan hun reagerede efter Karls død. Både fysisk og psykisk oplevede hun reaktionerne på at miste et barn, som på mange måder var et mirakel.

Hun kunne ikke undgå at fortælle folk, hvad der var sket, men det var også nødvendigt for at komme videre, mener hun.

- Jeg stod med en mave og mistede den. Det er en del af min historie, jeg hverken kan eller vil fjerne. Og jeg tror ikke, at noget bliver bedre af, at man holder det inde, siger hun.

Cecilie Hother har søndag delt nyheden på Facebook - de støttende kommentarer er allerede strømmet ind på opslaget:

Det er en rutsjetur af følelser at være gravid, mens man stadig er i en sorgproces. På den ene side tør hun ikke købe for meget børnetøj på forhånd eller fortælle nyheden til for mange, og samtidig glæder hun sig over miraklet, der vokser i maven.

Men det er vigtigt at give plads til begge.

- Man skal ikke lade sig styre af sin frygt. Det er vigtigt at turde at komme igen, håbe og se fremad, siger hun.

Tatovering på armen får selskab

Efter tabet af Karl fik Cecilie Hother lavet en tatovering, som var en fuldstændig gengivelse af hans fodaftryk, på sit håndled. På den måde er hendes søn hos hende, selv om han blev taget fra hende alt for tidligt.

- Den vokser hver dag og bliver skønnere og skønnere. Jeg smiler, når jeg ser på den, ligesom jeg ville have gjort, hvis jeg så ham tage sine første skridt.

Hun er stille et øjeblik.

- Det er meget eksistentielt det her. Og måske et meget godt eksempel på, hvordan de poler for glæde og sorg, som jeg havde før, er sprunget. Ekstremerne ligger lige op af hinanden, siger hun.

De små fodaftryk kommer ikke til stå alene. For Cecilie Hother skal både have en for sin treårige datter, Elinor, og 'den lille spunk', der er i maven og som forventes at komme til verden i april 2020.

- Der skal være en balance mellem liv og død. Og man skal give plads til det hele, siger hun.

Du kan se Cecilie Hother fortælle om sin sorg og nye graviditet i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY