Kendte

Ekspert om nedtur for det 'ultimative babebrand': - Undertøjet er kun 1 procent af det hele

Victoria's Secret er historien om et amerikansk ikon, der ikke er fulgt med tiden, mener ekspert. Se nogle af de mest berømte øjeblikke her.

Naomi Campbell, Helena Christensen, Tyra Banks og Heidi Klum. Det er nogle af verdens allerstørste modeller, der gennem tiden har gået ned af catwalken for Victoria's Secret i sexet undertøj.

Men i år bliver der ingen modeller med de karakteristiske englevinger på. Det amerikanske undertøjsmærke har aflyst sit show, fordi det skal 'evaluere strategi'.

Og det har firmaet i den grad brug for, hvis man spørger modeekspert Chris Pedersen.

- Victoria's Secret rammer helt ved siden af tidsånden og deres forbrugere. Det er det ultimative babebrand, og modellerne er sexede kvinder, der er til for en mand. Det er ikke et brand, der signalerer kloge, seje kvinder, siger han.

Fordi forbrugerne har forandret sig, har undertøjsmærket i flere år kæmpet med faldende seer- og salgstal.

"Billigt - på flere måder"

I mange år var Victoria's Secret nemlig synonym med nogle af de største og mest succesfulde modeshows. Mærkets tv-transmitterede shows kom frem i en tid uden Instagram og sociale medier, og universet med de perfekte kvinder i sexet undertøj voksede sig kæmpestort.

- Det eksploderede i 90'erne og 00'erne, og på mange måder blev Victoria's Secret et amerikansk ikon, siger Chris Pedersen.

Chris Pedersen fortæller, at mærket ramte lige ned i en enorm målgruppe, den amerikanske middelklasse.

- Det er frækt undertøj, der taler til laveste fællesnævner. Og så er det billigt - på flere måder, siger han.

For modellerne var de ekstravagante shows lig med tonsvis af penge og ubetalelig eksponering, særligt hvis de opnåede status som husmodeller, de såkaldte 'engle'. Englene blev stjerner på lige fod med skuespillere og musikere.

Dårlige sager

I dag er problemet for undertøjsgiganten, at de sælger alt andet end undertøj, så deres produkt i sig selv ikke er stærkt.

- Victoria's Secret er udelukkende brandet. Undertøjet er kun én procent af det hele. Deres produkter er g-strenge og push-up-bh'er i billig nylon, siger Chris Pedersen .

Flere gange har mærket gjort sig uheldigt bemærket, både på grund af ejer Leslie Wexners forhold til Jeffrey Epstein, kritik af et forældet syn på kvinder og minoriteter og bemærkninger mod transkønnede.

Derudover er konkurrencen på markedet spidset til. Stjerner som Rihanna og Kardashian-familien sælger undertøj og make-up for milliarder af kroner, fordi de har ramt den nerve hos den målgruppe, som Victoria's Secret forsøger finde.

- Der er sket et paradigmeskifte, så bare at være et forbrugsobjekt går ikke længere. Og det kommer ikke igen. Nu skal det være autentisk, siger Chris Pedersen.

Tror du, at Victoria's Secret har en fremtid?

- Nej. De har haft deres tid. De kan råbe og skrige, men det, forbrugerne ser, er en 60-årig hvid mand, der fortæller dem, hvad han synes, de skal være, siger han.

Se nogle af de mest berømte Victoria's Secret-øjeblikke herunder.

1997: Naomi, Helena og Tyra

To år efter det første Victoria's Secret-show var Naomi Campbell og danske Helena Christensen modeller til showet, der blev afholdt på valentinsdag.

Samme år blev Tyra Banks den første afroamerikanske model til at bære mærkets berømte og milliondyre 'Fantasy Bra'.

1998: Første par vinger

Tyra Banks var også den første model til at bære et par vinger til et Victoria's Secret-show, men hun blev som bekendt ikke den sidste.

Året efter kom den første livesending af showet på nettet, så amerikanerne kunne følge med. To millioner mennesker så blandt andet Heidi Klum gå ned af catwalken.

2002: Anti-pels-protest

Bandet Destiny's Child optrådte til 2002-showet, der især huskes for en gruppe uindbudte PETA-protesterende, som indtog catwalken, mens den brasilianske model Gisele Bündchen gik på den.

- Jeg er den største dyreelsker i verden. Jeg er model. Jeg går ikke engang med pels. De vil bare have opmærksomhed, sagde hun efterfølgende til CNN.

2004: Showet aflyst

I 2004 aflyste arrangørerne modeshowet. Det er aldrig kommet frem, præcis hvorfor showet blev droppet, men rygtet siger, at det skyldes Janet Jackson og Justin Timberlake.

De to popstjerner optrådte samme år til Super Bowl, og i et famøst øjeblik rev Timberlake en del af Jacksons top af og blottede hendes bryst. Efter den hændelse blev de amerikanske tv-producenter meget opmærksomme på 'uanstændigt indhold'.

2005: Naomi Campbell tilbage

Da Naomi Campbell, der havde været en af de første af undertøjsmærkets modeller, gik på catwalken i 2005, var det en overraskelse for mange.

Showet var hendes sjette - og sidste - for Victoria's Secret.

2007: Spice Girls

I midten af 00'erne var modeshowet det hotteste sted for kunstnere at optræde.

Så da det genforenede Spice Girls optrådte for første gang på amerikansk tv, var det under undertøjsmærkets 2007-show.

2014: Taylor Swift

Som regel går modellerne alene ned af catwalken, men i 2014 gik popstjernen Taylor Swift hånd i hånd med modellen Karlie Kloss.

Det trak overskrifter og skabte et nyt hashtag: #Kaylor.

2014: Dobbelt op

Det var første gang nogensinde, at to modeller gik ned af catwalken med den meget dyre 'Fantasy Bh' på. Hver bh koster to milloner dollars (13,5 millioner kroner, red.).

2016: Ekskærester på catwalken

Det er en situation, der kan være ret akavet, at støde ind i sin ekskæreste kort efter et brud. Ikke desto mindre var det nogenlunde det, som modellen Bella Hadid og sangeren The Weeknd måtte overkomme, da de begge var på catwalken under showet i 2016.

2017: En grædende model

Ingen liste over catwalkøjeblikke uden et fald. Modellen Ming Xi snublede i sit lange slør, da hun gik showet i 2017.

Til manges overraskelse var faldet ikke redigeret ud af tv-transmissionen, og seerne så både Ming Xi falde og græde backstage.