Sangerinde viste bryster på den røde løber i protest: - I Chile torturerer, voldtager og dræber de

16x9
Mon Laferte er 36 år og den mest lyttede chilenske kunstner på Spotify verden over. Foto: Bridget Bennett / Ritzau Scanpix

Uroen i Chile begyndte i oktober som protester mod prisstigninger på metrobilletter, men har siden udviklet sig til et opråb mod uligheden i landet.

Den populære chilenske sanger og sangskriver Mon Laferte skabte røre på den røde løber torsdag, da prisuddelingen Latin Grammy blev afholdt i Las Vegas.

På sin tur ned ad tæppet stoppede den 36-årige musiker op, åbnede sin sorte jakke og blottede sine bryster, hvorpå der var skrevet ordene: ”En Chile torturan violan y matan” – "i Chile torturerer, voldtager og dræber de."

Det opsigtsvækkende statement var en protest mod regeringen og politiet i kølvandet på demonstrationer i hendes hjemland, der har kostet 21 mennesker livet, skriver The Guardian.

Over brystet på sangeren Mon Laferte står der ”En Chile torturan violan y matan” – I Chile torturerer, voldtager og dræber de.
Over brystet på sangeren Mon Laferte står der ”En Chile torturan violan y matan” – I Chile torturerer, voldtager og dræber de. Foto: Bridget Bennett / Ritzau Scanpix

7000 anholdt

Uroen i Chile begyndte 18. oktober som protester mod prisstigninger på metrobilletter i myldretiden.

Det har siden udviklet sig til en bredere protest mod den politiske status quo og uligheden i landet.

Afbrændinger, plyndringer og konfrontationer mellem demonstranter og politi har præget Chile lige siden. Foreløbig har mindst 21 mennesker mistet livet under urolighederne, og omkring 7000 er blevet anholdt.

Tæt på en million gik på gaden 25. oktober i Santiago til en rekordstor demonstration.
Tæt på en million gik på gaden 25. oktober i Santiago til en rekordstor demonstration. Foto: Pedro Ugarte / Ritzau Scanpix

Vandt både pris og opmærksomhed

Efter sit stunt på den røde løber forsatte Mon Laferte ind til awardshowet, hvor hun vandt prisen for bedste alternative album. En pris, hun valgte at dedikere til befolkningen i Chile.

Senere offentliggjorde hun et billede af sin Grammy-protest på Instagram med overskriften "min frie krop for et frit hjemland".

Sangerinden er lige nu den mest lyttede chilenske kunstner på Spotify verden over.

En sejr for demonstranterne

Den lange tid med protester og uenigheder i Chile har dog ikke været forgæves. Fredag blev det besluttet, at landet skal afholde en folkeafstemning om en ny forfatning, og det er en sejr for demonstranterne.

Den nuværende forfatning har eksisteret siden 1980, hvor den højreorienterede general Augusto Pinochet regerede på brutal vis.

Den er blevet ændret flere gange siden da. Men forfatningen fastlægger ingen statslig forpligtelse til at sørge for uddannelse eller et sundhedsvæsen. Netop disse to områder er centrale i demonstranternes krav til regeringen.

Folkeafstemningen skal finde sted i april 2020.

**

Perspektiv

Spillere fra Chile ses her under kampen mod Honduras den 10 September , 2019.
Spillere fra Chile ses her under kampen mod Honduras den 10 September , 2019. Foto: Jorge Cabrera / Ritzau Scanpix

Demonstrationer og aflyst kamp

Det er ikke kun på den røde løber, at kendte chilenere vækker opsigt på grund af demonstrationerne i landet.

Tidligere på ugen kom det frem, at Chiles landshold har valgt at aflyse deres venskabskamp mod Peru senere på måneden.

På Twitter kom en af holdets spillere - Gary Medel - med en kommentar til beslutningen.

- Vi er fodboldspillere, men frem for alt er vi mennesker og medborgere. Lige nu har Chile langt vigtigere prioriteter end næste onsdags kamp, skrev forsvarsspilleren, der til daglig spiller for italienske Bologna.

Kampen skulle være spillet onsdag 20. november i Peru.

***