Kendte

Mø kæmper for rent vand og færre plastflasker

Ved at dele budskabet med sine mange fans følger Mø en trend, som lige nu blomstrer blandt mange kendte.

Selv en lille forskel kan bidrage til store ændringer - og det er nødvendigt nu.

Sådan lyder budskabet fra danske Mø, som onsdag fortalte på Instagram, at hun har indgået et samarbejde med virksomheden Postevand, der sælger vand i bæredygtige kartoner, og blevet frontkvinde for kampagnen ”Nej til pesticider i grundvandet”.

Man risikerer ikke længere at blive kategoriseret som en klidkiks-hippie (...) for at promovere bæredygtighed

Anne Skare Nielsen, partner i trendbureauet Universal Futurist

Hitsangerinden tilslutter sig dermed deres mission om at beskytte grundvandet og omvende så mange som muligt til at drikke postevand frem for vand på plastflasker, der både forurener at producere, transportere og nedbryde.

- Vi lever i en tid og et klima, hvor, jeg tror, det er essentielt, at vi virkelig tænker på fremtiden og konsekvenserne af vores handlinger i dag, skriver hun på engelsk til sine 635.000 følgere.

Små skridt gør en forskel

Mø skriver til sine fans, at det at leve bæredygtigt handler om de små valg i hverdagen.

- Jeg ved, at det nemt kan føles som et bombardement og overvældende og give en følelsen af, at de nødvendige ændringer er for store for én person at tackle, men jeg tror på, at det er vigtigt at blive ved med at tale om det sammen og begynde, hvor vi er, skriver hun.

Med mærkesagen beviser hun, at hun - udover at producere hits - også kan være med til at påvirke sin store fanskare politisk - og hun er ikke alene, forklarer en af Danmarks førende trendforskere, Anne Skare Nielsen, som er partner i bureauet Universal Futurist.

- Bæredygtighed er blevet en "sikker sag". Man risikerer ikke længere at blive kategoriseret som en klidkiks-hippie, og man skal ikke absolut gå i batiktøj og tage på ø-lejr for at promovere bæredygtighed, siger Anne Skare Nielsen.

Mø i tal

Mø - med det borgerlige navn Karen Marie Ørsted - er født i 1988

Hun startede sin musikkarriere i pigepunkduoen Mor, og brød igennem som soloartist i marts 2013 under navnet Mø med singlen 'Pilgrim'

Siden er det gået en vej: Hendes hit 'Lean On' med Major Lazer toppede hitlisterne flere steder i verden og blev i 2016 det mest streamede nummer nogensinde på Spotify med 526 millioner afspilninger 

Samme sang rundede i 2017 en milliard afspilninger på Youtube

Det virker

Når en af Danmarks største internationale stjerner kan gå ind i sagen, så siger det noget om den tid, vi lever i.

Tidligere var det oftest humanitære sager, kendte var involveret i, men i dag vinder klima og miljø.

Og det virker, lyder det fra Anne Skare Nielsen.

- Det virker godt for en yngre generation, der ikke har "sandheder" og faste holdepunkter. De kan i stedet koble sig på en sag, en bevægelse, en Mø, der jo er megacool, siger hun.

Afstemning

Hvad mener du om, at kendte åbenlyst støtter initiativer om bæredygtighed?

Hun er sikker på, at vi vil se mange flere kendte, der gør som Mø.

- Det er sådan, vi ændrer kulturen. Der er meget at gøre, men jeg gør mit bedste for at bidrage til en grønnere verden. Jeg er spændt på at være en del af dette projekt, slutter sangerinden sit opslag.

Herunder ses en liste med de stjerner, som allerede har involveret sig i projekter for miljø eller klima:

Stjerner med en sag

 1. Matt Damon

  Skuespiller Matt Damon er en af de grundlæggende partnere i organisationen 'Water.org', der yder bistand til regioner i udviklingslande, som ikke har adgang til sikkert drikkevand og sanitet.

 2. Brad Pitt

  Efter orkanen Katrina ramte USA i 2005 startede skuespiller Brad Pitt organisationen 'Make it right', som byggede huse af solide, bæredygtige materialer til familier i New Orleans, der havde mistet deres hjem.

 3. Leonardo Dicaprio

  Skuespilleren står bag miljøorganisationen 'Earth Alliance' og donerede for nylig 5 millioner dollars (33 millioner danske kroner, red.) til beskyttelsen af regnskoven i Amazonas.

 4. Gisele Bündchen

  Den verdenskendte brasilianske model er ambassadør for FNs miljøprogram. Sammen med sin far har hun grundlagt 'Projeto Água Limpa', der er et initiativ til at implementere bæredygtige metoder i landbruget i Brasilien.

 5. Emma Watson

  Emma Watson, som særligt er kendt for sin rolle som Hermione i 'Harry Potter'-filmene, har også indgået samarbejde med en virksomhed, der arbejder for en grønnere verden, nemlig fairtrade-tøjmærket 'People Tree'.

 6. Jessica Alba

  Skuespiller Jessica Alba har grundlagt virksomheden 'The Honest Company' i 2011, som producerer miljøvenlige og skånsomme babyprodukter.

 7. Robert Redford

  Robert Redford har arbejdet med aktivisme inden for miljøbeskyttelse i årevis. Han har blandt andet grundlagt 'The Redford Center', der bruger film og medier til inspirere til indsatser for miljøet.