Kendte

Rapper møder voldsom kritik - får tjekket om hans datter er jomfru

T.I.'s udtalelse om sin datter er blevet delt vidt og bredt på sociale medier. Ritzau Scanpix

Han spreder en sejlivet og skadende myte om kvinders jomfruhinde, lyder det fra eksperter.

Rapperen T.I. er de seneste dage endt i en regulær shitstorm på både sociale medier og i pressen.

Den 39-årige amerikaner med det borgerlige navn Clifford Joseph Harris Jr. har nemlig offentligt fortalt, at han hvert år tager sin 18-årige datter, Deyjah Harris, med til gynækolog for at sikre sig, at hun er jomfru.

- Ikke alene har vi haft "snakken", vi har årlige ture til gynækologen for at tjekke, om hendes jomfruhinde er intakt, lød det fra rapperen i podcasten Ladies Like Us tirsdag denne uge.

Det skriver flere amerikanske medier, heriblandt New York Times, Forbes og NBC News.

Deyjah Harris har fået tjekket sin jomfruhinde, siden hun var 16 år, fortæller T.I.

Sagde læge imod

T.I., som står bag store hits som 'Blurred Lines' med Robin Thicke og Pharrell Williams og 'Live Your Life' med Rihanna, udtalte, at selvom lægen sagde, at en bristet jomfruhinde ikke er ensbetydende med, at datteren har haft samleje, så insisterede han på at få det "tjekket".

Jomfruhinde - et misvisende ord

Ordet 'jomfruhinden' er misvisende, fordi det både indikerer, at der er tale om en hinde, som skal brydes, og at den kun er der, når en kvinde er jomfru. Ingen af delene er tilfældet.

Der er ingen hinde, men nærmere en lille elastisk krans omkring skedeåbningen, som er forskellig fra kvinde til kvinde. 

Derfor er det langt fra alle, der bløder ved første samleje, og jomfruhinden kan hos nogle stadig være der efter de har haft sex med penetrering. Den også kan sprække ved at indføre en tampon eller ved sport.

Kilde: Sex og Samfund

- Lægen kommer og siger: "Jeg vil bare lade dig vide, at jomfruhinden kan brydes på andre måder end ved sex, eksempelvis ved cykling, atletik, ridning og andre former for sport". Så siger jeg: "Doktor, hun rider ikke, hun cykler ikke, hun dyrker ikke sport. Bare tjek jomfruhinden, og giv mig svarene med det samme, tak", gengav han.

De kritiske kommentarer, som er væltet ind, går hovedsageligt på, at T.I. udviser en usund kontrol overfor sin datter.

Blandt andre skriver forfatteren Ljeoma Oluuo på sin Twitter, at dem, der prøver at undskylde rapperen med, at han er vokset op i en anden tid, tager helt fejl:

- Det er nonsens. Manden er på samme alder som mig. Jomfruhinde-kontrol var undertrykkende, da jeg var barn, og det er undertrykkende nu, og hvis vi går 100 år tilbage i tiden, så ville det også være undertrykkende, skriver hun.

Se flere kommentarer herunder:

Forældet og sejlivet myte

Den største kritik af T.I.'s praksis kommer dog fra flere fagprofessionelle, som siger, at han er med til at reproducere en farlig myte om kvinders fysiologi.

Ideen om, at alle kvinder har en jomfruhinde, som bliver brudt første gang, hun har samleje, er nemlig blevet modbevist af lægevidenskaben. Tilstedeværelsen af en jomfruhinde siger ikke noget som helst om kvinders seksuelle erfaringer, udtaler blandt andet foreningen Planned Parenthood i USA.

- Der er ingen klinisk basis for de såkaldte "mødomstest", og de er ikke en del af nogen seriøs lægelig behandling, har en af flere direktører for Planned Parenthood, Courtney Benedict, udtalt.

FN's menneskerettighedskommission og WHO (Verdenssundhedsorganisation) har siden 2018 helt ønsket at bandlyse "mødomtests", fordi det anses som "medicinsk unødvendigt og ofte både smertefuldt, ydmygende og traumatiserende".

Ingen kommentarer fra T.I.

Podcasten med de kontroversielle udtalelser er nu blevet fjernet helt, og T.I. har ikke givet nogen uddybende kommentarer.

Under interviewet retfærdiggjorde han sin handling med, at han hjælper sin datter:

- Jeg tror, de fleste unge - set i bakspejlet - takker deres forældre for ikke at have ladet dem skade sig selv, så meget som de kunne, sagde han.

Samtidig tilføjede han, at han ikke var nervøs for at mænd forsøgte at score hans datter.

- Hvem vil have en jomfru? Helt ærligt? Alt det arbejde.

Deylah Harris er netop blevet færdig med high school og går nu på universitetet.