Kendte

Pharrell Williams tager afstand fra sit eget kæmpehit

Sangen 'Blurred Lines' kom ud i 2013. Henry Nicholls / Ritzau Scanpix

Sangeren og produceren erkender, at et seks år gammelt kæmpehit er sexistisk og aldrig ville blive skrevet i dag.

I 2013 gik sangen 'Blurred Lines' sin sejrsgang over det meste af verden.

Dens fængende rytme gjorde den til et vaskeægte sommerhit og placerede sanger Robin Thicke, rapper T.I. og producer og sanger Pharrell Williams på toppen af hitlisterne.

Men bag succesen lurede et uvejr, og for første gang tager Pharrell Williams nu selv afstand fra sangens tekst, som af flere er blevet beskyldt for at være sexistisk, kvindenedgørende og for at have tydelige undertoner om voldtægt.

Under MTV's Video Music Award spillede Robin Thicke og sanger Miley Cyrus Blurred Lines. Optrædenen var med til at udbrede sangen, men mødte kritik for den unge tidligere børneskuespillers store transformation.

- Nogle af mine gamle sange ville jeg aldrig skrive eller synge i dag. Jeg bliver flov over noget af det. Det tog bare lang tid og mental udvikling at nå dertil, indrømmer den 46-årige hitmager til magasinet GQ.

En anden tid

I sangen kan man blandt andet høre Robin Thickes genkendelige hook, som lyder "I know you want it" ("Jeg ved, at du vil have det" red.) og musikvideoen viser tre modeller i undertøj, som danser rundt sammen med de tre mandlige sangere.

Uddrag af “Blurred Lines”

“I hate these blurred lines
I know you want it”

“OK now he was close, tried to domesticate you
But you're an animal, baby, it's in your nature
Just let me liberate you
You don't need no papers”

“You're a good girl
Can't let it get past me
You're far from plastic
Talk about getting blasted"

“What do they make dreams for
When you got them jeans on
What do we need steam for
You the hottest bitch in this place”

“I feel so lucky
You wanna hug me
What rhymes with hug me?”

Ifølge Pharrell Williams skyldes hans uvidenhed om sangens tema, at han selv er vokset op i en tid, hvor eksempelvis reklamer, der objektiviserede kvinder, langt fra var unormalt.

Sangeren har også flere gange i de forgangne år været ude for at forsvare kæmpehittet med, at det handler om en mandlig fantasi om at blive afvist af en stærk kvinde, og at det sexistiske tema altså ikke er intentionelt - tværtimod skulle den hylde kvinder.

- 'I know you want it' - den slags tekster synger kvinder hele tiden. Så jeg havde det sådan: Hvad er voldtægtsagtigt ved det?, siger han om sin forhenværende tankegang i det nye interview.

Afstemning

Mener du, at "Blurred Lines" har en sexistisk tekst?

Bidrog til dårlig kultur

Pharrell Willams syn på tingene har ændret sig drastisk nu.

- Men så forstod jeg, at der er mænd, som bruger det sprog, når de udnytter kvinder, og så er det lige meget, at det ikke er den måde, jeg selv opfører mig på eller den måde, jeg tænker om tingene. Det eneste, der betyder noget, er, hvordan det påvirker kvinder, siger han.

Det blev der sagt om "Blurred Lines"

Organisationen Rape Crisis, som arbejder mod seksuel vold, var en af dem, der udtalte sig kritisk om "Blurred Lines". I 2013 sagde talsperson Katie Russell, at teksten i sangen glamouriserer vold mod kvinder.

- Dele af teksten er eksplicit seksuelt voldelig og er med til at udbrede voldtægtsmyter. Det gælder for eksempel myten om, at kvinder giver 'uklare signaler' gennem deres påklædning eller opførsel, hvor de verbalt siger 'nej' (til sex), men i virkeligheden mener 'ja', sagde hun.

Fremover ønsker han ikke at bidrage til den "chauvinistiske kultur", som han forbinder sin egen sang med.

- Det var ikke gået op for mig, at jeg bidrog til det, siger han.

Modellen Emily Ratajkowski medvirkede i musikvideoen fra 2013 (i den ucensurerede version af videoen var hun topløs). Hun har efterfølgende kaldt det for et af sit livs store fortrydelser.

Hitmageren fortæller ikke, hvorvidt han opfordrer fans til at undlade at spille sangen eller ønsker at fjerne sangen fra streamingtjenester.

I 2013 vandt 'Blurred Lines' flere priser ved Billboard Music Awards. Blandt andet vandt den for mest spillede radiohit, den mest downloadede sang og det nummer, der havde ligget flest uger på Billboards liste 'Hot 100' over de mest spillede sange. Den var desuden nomineret til flere Grammy'er.

Pharrell Williams og Robin Thicke blev desuden i 2015 dømt til at betale 37,5 millioner dollars, fordi "Blurred Lines" var lidt for inspireret af Marvin Gaye-sangen 'Got to Give It Up' fra 1977.