Kendte

Sangerinde lider af uhelbredelig sygdom

Sangerinden Sia ønsker ikke at dele sit liv med fans. Nu gør hun det alligevel. Scanpix

Popstjernen Sia løfter en flig af historien om et liv med smerter.

Kroniske smerter er hverdag for den australske sangerinde og komponist Sia.

Kvinden bag internationale megahits som 'Chandelier' og 'Titanium' afslørede lørdag på Twitter, at hun lider af den uhelbredelige neurologiske sygdom Ehlers-Danlos Syndrom (EDS).

- Jeg vil bare gerne sige til jer, der har smerter - enten fysiske eller psykiske - at jeg elsker jer. Hold ud, skriver hun i den ærlige besked.

- Smerte er demoraliserende, og du er ikke alene.

Mange må stoppe med at arbejde

EDS er karakteriseret ved, at den rammer bindeleddene i kroppen. Ifølge organisationen Sjældne Diagnoser i Danmark er det almindeligt for de ramte at opleve slemme smerter, ekstrem udmattethed og blå mærker på grund af deres sarte hud.

Sias signatur-look er denne page-paryk, der dækker ansigtet. Dette gør hun for ikke at blive genkendt i offentligheden.

I sit tweet uddyber Sia ikke, hvordan diagnosen påvirker hende, eller hvilken type af sygdommen der er tale om. Der findes nemlig mange typer EDS med forskellige sværhedsgrader.

Dog skriver Sjældne Diagnoser, at omkring 80 procent af de ramte i Danmark får førtidspension, fordi deres symptomer er så svære. I Danmark lever mellem 500 og 800 med diagnosen.

Holder kortene tæt ind til kroppen

Næsten 72.000 fans har indtil videre reageret på Sias ærlige opslag på Twitter. Heraf er langt de fleste beskeder støttende ord til den normalt meget private 43-årige sangerinde.

Efter Sia for alvor slog igennem på den internationale scene i starten af 00'erne, har hun bevidst valgt at trække sig mere og mere tilbage fra offentligheden.

Fra år 2014 begyndte hun eksempelvis helt at skjule sin identitet under koncerter ved at bære en paryk, der dækker ansigtet.

Hun har også foretrukket at skrive musik for andre - eksempelvis prominente popnavne som Rihanna, Beyonce, Katy Perry og Adele.

Det på trods af en imponerende solokarriere, der blandt har givet hende et Billboard Hot-100 nummer et-hit med 'Cheap Thrills' fra 2017, en MTV Video Music Award for 'Chandellier' og utallige priser ved Australian Performance Rights Associations årlige prisuddelinger.

'Chandelier', 'Elastic Heart' og 'Alive' Video: Silvie Ulrikke Østebø

Selvom hun er flygtet fra spotlyset, er det ikke første gang, at Sia åbner op om en personlig kamp. I 2013 fortalte hun, at hun har haft et alkoholmisbrug og været afhængig af smertestillende piller.

- Jeg var virkelig ulykkelig over at være kunstner, og jeg blev mere og mere syg af det, fortalte hun dengang til magasinet Billboard.

I år har hun været tørlagt i over otte år.