Kendte

Bent Fabricius-Bjerre spillede med tidens største divaer - nu komponerer han igen til varieté i Tivoli

Den ene store stjerne efter den anden gæstede København i 60'erne. En utrolig tid, som Fabricius-Bjerre håber at vække til live igen.

Glassalen i Tivoli tog torsdag en rejse tilbage til 60'erne, da et lille publikum fik en forsmag på den kommende forestilling 'Divaer i glas'.

Showet er direkte inspireret de varieté-shows, som spillede for fyldte sale for over 50 år siden.

En ung Bent Fabricius.

Musikeren Caroline Henderson og Kaya Brüel samt skuespillerne Carsten Svendsen og Birgitte Hjort Sørensen spiller nogle af de store internationale stjerner, der dengang valfartede til København for at optræde.

Men holdet bag den nye forestilling har også allieret sig med en, der selv oplevede varietéens storhedstid, nemlig 94-årige Bent Fabricius-Bjerre, som var komponist under de originale shows og nu har komponeret en ny sang.

Mødte verdens største divaer

Tivoli-varietéen har været en betydningsfuld del af hans karriere, og de mange store stjerner står tydeligt i hans hukommelse.

Hver sommer kom de og boede og optrådte i Danmark igennem flere uger, fortæller han.

- Man tog det lidt som en selvfølge, at der kom et nyt stort navn på plakaten hvert år, fortæller Bent Fabricius-Bjerre.

- Det var ligesom et adelsmærke at få lov at optræde inde i Glassalen.

Marlene Dietrich spillede i Glassalen i 1965.

I 1965, da han for første gang varetog rollen som konferencier, var det en af tidens største divaer, Marlene Dietrich, der var hovednavnet. Og netop hendes diva-status fik den unge komponist at mærke på egen krop.

- Hun var forfærdelig. Hun var krukket, og jeg synes ikke, hun sang godt, siger han om den tyske sangerinde og skuespiller.

- Hun kostede rundt med personalet i studiet. Men hun havde appearance og scene-nærvær, tilføjer han.

Indspillede album med Josephine Baker

Heldigvis var de fleste stjerner, som kom for at optræde, ifølge Bent Fabricius-Bjerre behagelige bekendtskaber.

Det gælder blandt andet sangerinden og grammy-vinderen Ella Fitzgerald, der allerede dengang var en kæmpe stjerne inden for jazz, og fransk-amerikanske Josephine Baker.

Ella Fitzgerald i Tivoli. I løbet af sin karriere har hun vundet 13 grammy-priser for sin musik.
Josefine Baker i kulisserne i Glassalen. Hun besøgte København allerede i 1928, og kom senere igen for at synge i Tivoli og indspille et live-album.

Begge kvinder var glade for København og besøgte byen ad flere omgange.

Det samme gjaldt sangerinden Eartha Kitt, som også gæstede Tivoli-varietéen.

- Eartha Kitt, hun var jo festlig, fortæller Bent Fabricius-Bjerre om den amerikanske sangerinde og Broadway-skuespillerinde bag hittet 'I'm just an old-fashioned girl', og som var i Danmark i 1962.

Preben Uglebjerg var en af initiativtagerne bag Tivoli-varietéen og konferencier op igennem 60'erne. Han omkom i en trafikulykke i 1968.

Hun var vild med practical jokes, og det gik ud over daværende konferencier Preben Uglebjerg. Til det sidste show overrakte hun ham en gave, som bogstavelig talt baskede ham ansigtet, da han åbnede den. Det viste sig nemlig at være en levende flagermus.

- Hun havde meget selvironi, griner Bent Fabricius-Bjerre.

Sangen binder en knude

Tivoli-varietéen sluttede i starten af 70'erne, men den har aldrig mistet sin status som en særlig tid i dansk musikhistorie, mener komponisten.

Derfor var han heller ikke i tvivl, da Caroline Henderson foreslog at bruge hans melodi i 'Divaer i glas'.

- Med sangen får forestillingen et nutidigt præg. Men den er skrevet på gammeldags maner, siger Bent Fabricius-Bjerre, som også drømmer om, at varietéen kan blive genoplivet permanent.

Teksten til sangen har sangerinden skrevet, mens det er Carsten Svendsen - i rollen som konferencier Preben Uglebjerg - der fremfører den.

Udover sangen fremføres sangene af de store stjerner fra 60'erne.

Skuespiller og visesanger Osvald Helmuth sammen med musiker og komponist Bent Fabricius Bjerre i forbindelse med Tivoli-varietéen.

'Divaer i glas' har premiere den 17. august i Glassalen i Tivoli.