Kendte

Kevin Spacey beder om kort retssag: Her er de metoo-anklagede stjerner i dag

Kevin Spacey lider under de halvandet år gamle beskyldninger om seksuelle overgreb, lyder det fra stjerneskuespillerens advokat.

I oktober 2017 blev Hollywood for altid forandret, da metoo-bølgen ramte underholdningsbranchen med en række beskyldninger mod prominente mediefolk og filmstjerner.

Blandt andre den Oscar-vindende skuespiller Kevin Spacey blev anklaget for at have begået seksuelle overgreb.

Det var skuespilleren Anthony Rapp, der ledte an med beskyldningerne. Han anklagede Spacey for at have drukket ham fuld og forsøgt at have sex med ham i 1986, da Rapp var blot 14 år.

Karrieren ligger i ruiner

Mandag – halvandet år efter anklagerne – begyndte en indledende høring før en eventuel retssag i byen Nantucket i den amerikanske stat Massachusetts.

59-årige Kevin Spacey dukkede til manges overraskelse selv op til høringen, men lod sin advokat, Alan Jackson, føre ordet. Advokaten forklarede, at Spacey fortsat erklærer sig uskyldig, men at han ønsker en meget hurtig retssag, hvis det skulle komme så vidt.

- Hr. Spacey har krav på en hurtig retssag. Hvor har han lidt hver eneste dag, siden det har stået på. Der er kameraer og journalister (overalt, red.). For hver dag, der går, hvor der ikke kommer en afslutning på sagen, lider han, sagde Alan Jackson ifølge Abc News.

Og der er ingen tvivl om, at beskyldningerne har haft store konsekvenser for Kevin Spacey, selvom der ikke har været en retssag endnu. Det vurderer TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz.

- Kevin Spacey og Harvey Weinstein (filmproducer, red.) er de to absolutte topfigurer i metoo-bølgen. Deres filmkarriere ligger fuldstændig i ruiner, og ingen har villet arbejde med dem siden, siger han.

Spacey kan blive spydspids for modbølgen

Kevin Spacey var hovedrolleindehaver i den populære Netflix-serie ’House of Cards’, da beskyldningerne begyndte at rulle ind over ham. Han blev straks efter fyret fra serien og de film, han var i gang med.

- Han har været persona non grata (uønsket, red.) i Hollywood lige siden, så jeg kan godt forstå, at han ønsker en hurtig retssag, siger Jesper Steinmetz.

Metoo-bølgen har ifølge korrespondenten haft en kolossal betydning for underholdningsindustrien og medieverdenen, der længe og stiltiende har accepteret overgreb og grænseoverskridende adfærd overfor kvindelige underordnede.

Men han har også bemærket en modreaktion hos nogle, der mener, at metoo er gået lidt for vidt. Og her kan udfaldet i en retssag mod Kevin Spacey få stor betydning.

- Jeg tror godt, at han kan få roller igen, hvis han vinder en retssag. Og måske kan han blive spydspids for den bølge, vi også har set, hvor folk spørger sig selv, om anklagerne mod de mange mænd måske gik lidt for vidt til sidst, siger han.

Nedenfor kan du se, hvordan det gik med nogle af de metoo-anklagede stjerner:

Harvey Weinstein, filmproducent

Det skete der: Over 80 skuespillerinder, modeller og andre kvinder fra filmbrancen anklagede filmproducenten Harvey Weinstein for seksuelle tilnærmelser, overgreb og voldtægt. Kvinderne beskyldte Weinstein for at have brugt sin magtfulde position til at lokke, true og tvinge dem til sex. Overgrebene skulle have fundet sted over en periode på mere end 20 år. Det var den omfattende sag mod Weinstein, der satte gang i hele metoo-bølgen.

Sådan var reaktionen: Harvey Weinstein har benægtet alle anklager.

Her er han i dag: Harvey Weinstein blev fyret fra sit eget The Weinstein Company og skilt fra sin hustru Georgina Chapman kort tid efter skandalen. Han skal for retten i september, men for få dage siden indgik han et forlig med en række kvinder på omkring 290 millioner kroner. Der er dog stadig kvinder, der fastholder søgsmål mod ham.

Louis C.K., komiker

Det skete der: Fem kvinder anklagede i november 2017 den verdensberømte amerikanske komiker Louis C.K. for sexchikane. Episoderne fandt eftersigende sted i 90'erne og 00'erne, og kvinderne forklarede alle, hvordan han havde hevet sin penis frem og onaneret foran dem. Kvinderne fortalte, at de følte, han var for magtfuld til, at de dengang turde stå frem.

Sådan var reaktionen: Kort tid efter anklagerne erkendte Louis C.K. alt.

- Historierne er sande. Dengang sagde jeg til mig selv, at det var okay, fordi jeg aldrig viste en kvinde min penis uden at spørge først. Men jeg har senere - alt for sent - lært, at hvis man har magt over en anden person og spørger dem, om de vil se ens penis, er det ikke et spørgsmål, udtalte han i en pressemeddelelse.

Her er han i dag: Louis C.K. havde premiere på sin egen film, da anklagerne kom frem, men filmselskabet annullerede den så snart, han erkendte chikanen. Komikeren tog på eget initiativ en ni måneder lang pause, men begyndte at lave stand-up igen i august 2018. Hans tilbagevenden fik en blandet modtagelse, og nogle syntes, det var alt for tidligt.

Peter Aalbæk, filmproducent

Det skete der: Metoo-bevægelsen ramte også medieverdenen i Danmark. En gruppe tidligere ansatte hos filmselskabet Zentropa fortalte i oktober 2017, at de havde oplevet grænseoverskridende adfærd og sexchikane fra Zentropa-stifteren Peter Aalbæk. Han blev beskyldt for at have udsat sine praktikanter for forskellige ydmygelser, heriblandt klask i numsen.

Sådan var reaktionen: Peter Aalbæk erkendte, at episoderne var sket, skønt han efter eget udsagn ikke kunne huske dem og ikke opfattede dem som sexchikane.

- Jeg har ingen interesse i underkastelse og ydmygelse. Men jeg er interesseret i at være grænsesøgende, også helt op til den røde streg, sagde han dengang til Politiken.

Her er han i dag: Peter Aalbæk valgte selv at fratræde sin stilling som udviklingsproducent hos Zentropa, mens arbejdstilsynet gik i gang med at undersøge forholdene hos filmselskabet. Men de fandt ingen tegn på sexchikane, og to måneder senere vendte Aalbæk tilbage til stilling hos Zentropa.

Kevin Spacey, skuespiller

Det skete der: Skuespilleren Anthony Rapp anklagede Kevin Spacey for at have drukket ham fuld, kastet ham på en seng og forsøgt at have sex. Hændelsen skulle være foregået i 1986, da Anthony Rapp var 14 år. De to spillede sammen i en teaterforestilling.

Senere stod cirka 30 mænd og enkelte kvinder frem og fortalte om lignende seksuelle tilnærmelser og overgreb.

Hvordan var reaktionen: Kevin Spacey meddelte, at han ikke kunne huske den episode, Rapp beskrev, men beklagede, hvis han havde opført sig forkert. Han nægtede sig dog skyldig i seksuelle overgreb.

Her er han i dag: Kevin Spacey blev fyret fra sin hovedrolle på hitserien 'House of Cards' og blev samtidig erstattet af en anden skuespiller i filmen 'All the money in the world', som han var ved at indspille. Han har ikke siden medvirket i film og kan sandsynligvis se frem til en retssag med Rapp i efteråret 2019.

Charles Dutoit, dirigent

Det skete der: I 2017 blev den verdenskendte dirigent Charles Dutoit anklaget for at have begået seksuelle overgreb mod tre operasangere og en klassisk musiker i et interview med nyhedsbureauet AP.

Ifølge kvinderne havde dirigenten holdt dem fast, presset sin krop mod deres og tvunget sin tunge ind deres munde. I et tilfælde skulle han også have presset en kvindes hænder ned i sine bukser. Hændelserne skulle have fundet sted fra 1985 til 2010.

I 2018 beskyldte også to medlemmer af Montreal Symphony dirigenten for upassende opførsel. Her vurderede man dog, at der ikke var nok beviser.

Hvordan var reaktionen: Dirigenten nægtede sig skyldig i kvindernes anklager og skrev i en meddelelse:

- Uformel fysisk kontakt er almindeligt i kunstverdenen som et udtryk for venskab, men de alvorlige anklager, der involverer tvang og tvungen fysisk kontakt, er der intet hold i, sagde han ifølge NY Times.

Han har ligeledes udtalt, at beskyldningerne var lige så chokerende for ham, som de var for venner og familie.

Her er han i dag: Efter anklagerne blev dirigenten fjernet fra en lang række koncerter med New York Philharmonic, Cleveland Orchestra og Chicago Symphony Orchestra. Senere fulgte også Boston Symphony Orchestra og San Francisco Symphony trop.

Charles Dutoit endte med at forlade sin position som chefdirigent for Londons Royal Philharmonic Orchestra to år før tid.

Dirigenten har efterfølgende fået en fod indenfor i Rusland, hvor han ifølge det amerikanske musikmagasin Billboard skal starte som gæste-chefdirigent i St. Petersburg Philharmonic Orchestra.