Kendte

Tommy Kenter stopper teaterkarrieren - den startede på en løgn

Tommy Kenter havde sin første teaterrolle som 10-årig. Betina Garcia / Scanpix Denmark

Rolle i nyt stykke bliver Tommy Kenters sidste bærende teaterrolle. Og det er en værdig afslutning, mener skuespilleren selv.

Mandag fyldte lyse børnestemmer Det Ny Teater i København, hvor der var audition til teaterstykket 'Spillemand på en tagryg'.

Et stykke, hvor den folkekære skuespiller Tommy Kenter spiller hovedrollen, som han selv har beskrevet som sin sidste bærende teaterrolle.

På den måde sluttes ringen i hans lange liv på scenen. Det var nemlig i selv samme teater, at Tommy Kenter på niårige barnefødder trådte sine første spæde skridt som skuespiller.

Men ifølge Kenter selv havde han ikke helt rent mel i posen, da han landede sin første teaterrolle til en audition, hans mor havde fundet i avisen.

Den hvide løgn

Allerede dengang vidste Tommy Kenter, at han ville være skuespiller. Han begav sig derfor frejdigt mod Det Ny Teater med sin mor i hånden.

Men da de nåede destinationen, stod der allerede en kødrand af håbefulde niårige drenge med stjernestøv i øjnene.

- Så sagde min mor: "Nej, her gider vi ikke stå hele dagen. Det bliver uden mig," fortæller Tommy Kenter til TV 2.

De besluttede sig derfor for at opgive idéen. Men i samme øjeblik kom en regissør ned langs køen og bad alle født i januar træde frem. De ville tage børnene ind i kalendermæssig rækkefølge - og her øjnede lille Kenter sin store chance.

- Så rev jeg mig løs fra min mor, fes op og sagde, at jeg var født 2. januar – selvom jeg er født 15. april. Du må ikke spørge mig, hvorfor jeg ikke sagde 1. januar. Det, havde jeg nok tænkt, var lidt for tykt. Men jeg kom ind til optagelsesprøven, griner han.

To uger senere kom et brev, der meddelte, at han havde fået rollen.

Det er en livsstil, det er ikke et arbejde

Tommy Kenter

En lang karriere

Den hvide løgn blev springbræt til en karriere indenfor både film og teater, der snart har varet i 60 år.

I 1970 kom Tommy Kenter som 20-årig ind på Statens Teaterskole, hvor han uddannede sig. Men allerede da havde han et par roller på cv'et fra sine tidligere ungdomsår.

Den folkekære skuespiller brød dog for alvor igennem i Cirkusrevyen i 1979, hvor han senere blev kåret til Årets Revyfund. Men også hans rolle som Fru Christoff i satireprogrammet 'Dansk Naturgas' fra 1980'erne har bidt sig fast hos mange danskere.

I dag er han 69 år og har gennem sin tid i rampelyset vundet flere priser - blandt andet både en Bodil og en Robert for sin rolle i den danske film 'Lad isbjørnene danse' fra 1990 og en Bodil for sin præstation i 'Fukssvansen' fra 2001.

Tommy Kenter i 1977.

En værdig afslutning

Med rollen som mælkemanden Tevye i teaterstykket 'Spillemand på en tagryg' indstiller Tommy Kenter altså sin karriere med bærende roller på de skrå brædder. Og han mener selv, at det er et godt sted at stoppe.

- Den her rolle er virkelig værdig til at toppe og afslutte en karriere på. Det er nok den største udfordring, jeg nogensinde har haft i min karriere, siger han og afslutter:

- Når jeg siger ja til noget, går jeg all in. Nu valgte jeg at give den et slag over nakken. Hvis man ikke gør det, så er det ligesom at snyde i kabale. Det er en livsstil, det er ikke et arbejde.

Teaterstykket 'Spillemand på en tagryg' får premiere på Det Ny Teater 26. september i år.