Kendte

Superstjerner går sammen om støttesang til kloden

Ed Sheeran, Justin Bieber, Snoop Dogg og en række andre stjerner står bag. Det er dog ingen risiko for, at den ikke er tandløs, siger ekspert.

Ed Sheeran, Justin Bieber, Ariana Grande, Snoop Dogg, Backstreet Boys, Wiz Khalifa og John Legend.

Det er bare et par af de prominente navne, der er gået sammen om at udgive en sang og en musikvideo, der skal være med til at redde Jorden.

Sangen udkommer klokken 6.00 langfredag, og indtil videre er der ikke mange andre informationer ude om den kommende støttesang, end hvem man kan forvente at se i den tilhørende video.

Komiker og rapper står bag

Det er den amerikanske rapper og komiker Lil Dicky, der står bag den nye sang, som har fået titlen 'Earth'.

Disse kunstnere er med på ’Earth’

Ed Sheeran

Justin Bieber

Ariana Grande

Leonardo DiCaprio

Miley Cyrus

Wiz Khalifa

Katy Perry

Snoop Dog

John Legend

Backstreet Boys

Kevin Hart

Adam Levine

Sia

Shawn Mendes

Psy

Rita Ora

Lil Dicky

Halsey

Zac Brown

Brendon Urie

Charlie Puth

Hailee Steinfeld

Lil John

Miguel

Lil Yachty

Meghan Trainor

Joel Embiid

Tory Lanez

Bad Bunny

Kris Wu

Benny Blanco

Cashmere Cat

Han bærer det borgerlige navn David Andrew Burd og er ellers mest kendt for at skrive sarkastiske sange og lave sjove musikvideoer.

Blandt andet udgav han sidste år musikvideoen 'Freaky Friday', hvor han skifter krop og liv med blandt andre Chris Brown og Ed Sheeran.

Ed Sheeran er ikke den eneste af kunstnerne på 'Earth', som Lil Dicky har arbejdet sammen med før. Også Snoop Dogg og Brenson Urie har medvirket i rapperens sange.

Ikke nødvendigvis et hit

Men selvom det er lykkedes Lil Dicky at få en række store stjerner med på sit nyeste projekt, er det ikke nødvendigvis en selvskrevet succes, fortæller kulturjournalist og radiovært Niels Pedersen.

- Der er ingen garantier. De forskellige kunstneres fans vil blive opmærksomme på sangen, men hvis de kun hører den en enkelt gang på Spotify, gør det ikke den store forskel, siger han.

- Hvis det er en god sang, kan den blive et hit, men du får ikke et hit på en sag alene.

Kulturjournalisten forventer derfor ikke det store af den nye sang. Det at have så mange kunstnere inde over kan nemlig godt ende ud i en flad fornemmelse, siger han.

- Selvom meningen er god, ender den slags sange ofte med at blive lidt tandløse. Kynisk set er der stor risiko for, at det rent musikalsk bliver meget universelt og rundt – uden egentlig at røre andre end dem, der er fans i forvejen, lyder det fra Niels Pedersen.

DiCaprio er med

Hvilket arbejde ’Earth’-støttesangen helt præcist skal støtte er endnu uvist. Kunstnernes opslag på de sociale medier og ikke mindst titlen har dog afsløret, at den kommer til at handle om Jordens tilstand.

Det faktum, at skuespiller og miljøaktivist Leonardo DiCaprio også er med ombord på projektet, tyder på det samme.

Om det er hans organisation, man vil forsøge at samle penge ind til, er der endnu intet, der afslører.

Ligegyldigt hvad budskabet viser sig at være, er det mere sandsynligt, at der kommer fokus på sagen, end at der bliver samlet svimlende at støttekroner ind, vurderer Niels Pedersen.

- For musikere handler det ikke om at redde verden med en sang. Det er nærmere en oplysningskampagne, der sætter fokus på nogle emner.

Svært at få momentum i dag

I 1980’erne, hvor støttesangene havde deres storhedstid, og både 'Do They Know It’s Christmas?', 'We Are the World' og den danske 'Afrika' blev store succeser, var det nemmere at skabe momentum om en støttesang, end det er i dag.

- Dengang var musik mere en monokultur. Hvis der skete en stor ting, vidste alle det. I dag arbejder musikken på mange parallelle spor, hvor nogle for eksempel kun hører rap, og andre kun hører dansktop. Derfor skal der meget til for at få et stort, bredt gennemslag, siger Niels Pedersen.

Det betyder dog ikke, at det ikke kan lade sig gøre at rykke noget med en politisk sang i dag. Det virker dog som regel stærkest, når sangen støtter en aktuel sag, hvor det er meget konkret, hvad pengene går til, lyder det fra radioværten.

- Det kunne ses, da Grenfell Tower i London brændte i 2017. Der var det kunstnere, der havde noget at gøre med kvarteret, der gik sammen for at samle penge sammen. På den måde bliver det mere nært og konkret, siger Niels Pedersen.

Herunder har vi samlet fem støttesange, vi husker, og tre, der er gået lidt i glemmebogen.

Fem støttesange, vi husker

'Do They Know It’s Christmas?' (1984)

Gruppen bag det første store støttesangshit kaldte sig Band Aid og bestod primært af britiske og irske kunstnere. Blandt sangerne var George Michael, Sting, Bono og Phil Collins.

Formålet med sangen var at samle penge ind til at mindske sulten i Etiopien.

Sangen er blevet genindspillet flere gange af tidens største stjerner, og allerede den første udgave blev hurtigt en succes. Den blev udgivet 3. december og nåede at blive julens nummer et-sang det år.

'Do They Know It’s Christmas' blev startskuddet til Live Aid-koncerterne, og samlet set har de rejst mere end en milliard kroner.

'We Are the World' (1985)

Året efter 'Do They Know It’s Christmas' var udkommet, skrev Lionel Richie og Michael Jackson en sang, der endnu engang satte sultende afrikanere på dagsordenen. Denne gang var det med børnene i fokus.

Med på udgivelsen var prominente navne som Stevie Wonder, Tina Turner, Bruce Springsteen og Cyndi Lauper.

Sangen har indbragt mere end 418 millioner kroner til humanitært arbejde.

'Afrika' (1985)

Den første danske velgørenhedssang skrev Nanna. Blandt de medvirkende kunstnere var Søs Fenger, Thomas Helmig, C.V. Jørgensen og Gnags, og endnu engang var formålet at sætte fokus på Afrikas sultende.

'Afrika' blev den mest succesfulde danske støttesang nogensinde. Da den udkom, indtjente den mere end 2,5 millioner kroner til Dansk Røde Kors’ træplantningsprojekter i det sydlige og vestlige Afrika.

I 2010 blev sangen genindspillet med kunstnere som Basim, Flemming 'Bamse' Jørgensen, Anna David og Thomas Buttenschøn. Det er den udgave, der kan ses herover.

'Selv en dråbe' (1999)

Poul Krebs og Dan Holmfjord stod bag teksten til 1999-hittet 'Selv en dråbe'. Sangen, som endte som nummer et på den danske hitliste, blev udgivet for at rejse penge til ofrene for Kosovokrigen.

En lang række danske sangere var med på singlen – heriblandt Alberte Winding, Anne Dorte Michelsen, Sebastian, Stig Rossen, S.O.A.P.- og Me & My-søstrene og Morten Remar.

De penge, sangen indkasserede, blev fordelt mellem Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp og Folkekirkens Nødhjælp.

'Hvor små vi er' (2005)

En lille måned efter, at Sydøstasien i december 2004 blev ramt af en voldsom tsunami, havde Remee skrevet 'Hvor små vi er' og fået en række danske sangere, skuespillere og andre kendte med på vognen.

Blandt andet kunne Burhan G, Nik & Jay, Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Stig Møller og Mick Øgendahl ses og høres i den tilhørende musikvideo.

Sangen lå på hitlisten i 13 uger og solgte 13 gange platin. Det gav mere end tre millioner kroner til naturkatastrofens ofre.

Tre støttesange, vi glemte

'Den jeg elsker, elsker jeg' (1988)

Da støttesangene var på sit højeste udgav Søs Fenger, Thomas Helmig, Sanne Salomonsen og Anne Linnet i fællesskab singlen 'Den jeg elsker, elsker jeg' til fordel for kampen mod hiv og aids.

De fleste kan nok stadig synge med på sangen, men det er nok de færreste, der husker, at den rent faktisk startede som en støttesang.

'Skrøbeligt fundament' (2010)

Sys Bjerre skrev sangen for at samle penge ind til at støtte ofrene for et voldsomt jordskælv i Haiti.

Blandt de deltagende kunstnere var både sangere, skuespillere og tv-personligheder. Julie Berthelsen, Peter Belli, Iben Hjejle og Lisbeth Østergaard var blandt mange andre at finde i musikvideoen.

'Love Song to The Earth' (2015)

Så sent som i 2015 fik Jorden en anden støttesang fra en gruppe prominente kunstnere. Paul McCartney skrev teksten, som blev fremført af sangere som Fergie, Natasha Bedingfield, Jon Bon Jovi og Sean Paul.