Kendte

Taylor Swift brugte hemmelig ansigtsgenkendelse på publikum for at stoppe stalkere

Sangerinden er blandt andet blevet truet med voldtægt og mord.

Uden at vide det er publikum ved en Taylor Swift-koncert tilbage i maj blevet overvåget af den amerikanske superstjerne. Det skriver magasinet Rolling Stone.

Koncerten fandt sted på stadionet Rose Bowl i Californien, hvor publikum på vej ind til showet kunne kigge på flere skærme, der viste videoklip af sangerinden.

De har dog ikke vidst, at der bag disse skærme har været skjulte kameraer med ansigtsgenkendelse, som har fotograferet koncertgængerne.

Metoden er blevet brugt for at spotte stalkere til Taylor Swift. Efter et billede er taget, er det nemlig blevet sendt direkte til en database i byen Nashville i delstaten Tennessee, hvor det er blevet krydstjekket med billeder af allerede kendte stalkere, der følger efter superstjernen.

På den måde har sikkerhedsfolk kunnet opdage dem, inden de kom ind til koncerten.

- Alle, der gik forbi skærmene, stoppede op og stirrede på dem, alt imens softwaren gik i gang, siger Mike Downing, som Rolling Stone har talt med.

Downing er ledende sikkerhedsrådgiver i Oak View Group, et rådgivende udvalg for koncertsteder, herunder Madison Square Garden i New York og Forum i Los Angeles. Han var inviteret med til Taylor Swift-koncerten i Rose Bowl for at få demonstreret teknologien bag tiltaget.

Taylor Swift og hendes organisation har ikke svaret tilbage på henvendelse fra Rolling Stone om at kommentere på anklagerne.

- Bekymrende tendens

Ifølge den engelske avis The Guardian har metoden rejst en række etiske spørgsmål blandt borgerrettighedsorganisationer, der er bekymrede for krænkelser af privatlivets fred.

- Stalkere er et generelt uhyggeligt fænomen, og alle forstår, hvorfor Taylor Swift og andre stjerner gerne vil beskyttes mod dem.

- Men dette rummer dog større implikationer. Det handler ikke om, at Taylor Swift bruger teknologien, men om, hvor denne teknologi er på vej hen, siger Jay Stanley, seniorforsker ved den amerikanske interesseorganisation American Civil Liberties Union, ACLU, til The Guardian.

Stanley forklarer til avisen, at teknologien bag ansigtgenkendelsen ikke er perfekt og kan medføre, at sikkerhedspersonale tilbageholder uskyldige mennesker.

Swift har flere stalkers

Flere virksomheder benytter sig af ansigtsgenkendelse, for eksempel firmaet Blink Identity, der tilbyder ansigtsgenkendelse ved store arrangementer, så deltagere og publikum hurtigere kan komme ind til arrangementet.

- Vi ønsker at skabe noget med stor respekt for privatlivets fred og gøre det til noget, som folk kan bruge til at gøre livet lettere, siger Mary Haskett, medstifter af Blink Identity til The Guardian.

Ifølge Rolling Stone har billetportalen Ticketmaster investeret i tjenesten og vil næste år begynde at benytte sig af teknologien ved udvalgte koncertsteder.

Taylor Swift har en række kendte stalkers. I september fik hun en arrestordre mod Eric Swarbrick, der havde chikaneret hende med breve siden 2016, hvori han truede med voldtægt og mord.

I april blev den 38-årige Julius Sandrock anholdt uden for Swifts hjem i Beverly Hills. Han var iført en maske og havde en kniv i sin bil. Han fortalte politiet, at han havde kørt fra Colorado for at besøge sangerinden.

I maj blev Mohammed Jaffar idømt seks måneders fængsel og fem års prøvetid for indbrud, efter han havde opsøgt Swift's hjem i New York fem gange på to måneder.