Rihanna forbyder Trump at bruge sin musik

Flere musikere har allerede frabedt sig, at den amerikanske præsident bruger deres musik.

Rihanna er ikke tilfreds med, at hun er baggrundslyden til politiske events, der hylder Donald Trump.

Under et politisk arrangement i den amerikanske by Chattanooga i Tennessee, blev Rihannas ’Don’t stop the music’ spillet, mens Trump-t-shirts blev kastet ud til det jublende publikum.

Det blev sangerinden opmærksom på, da Washington Posts politiske analytiker, Philip Rucker, beskrev seancen på Twitter.

Det fik Rihanna til at reagere. Hun vil ikke finde sig i, at Trump bruger hendes musik. På Twitter skriver hun, at det ikke vil ske meget længere.

- Hverken jeg eller mine folk ville nogensinde være til eller i nærheden af et af disse tragiske 'rallies' (politiske arrangementer red.), skriver hun blandt andet.

Tidligere samme dag havde Rihanna udtrykt sin støtte til den demokratiske kandidat til guvernør-posten i Florida på det sociale medie Instagram.

Rihanna

Sangerinden Rihanna er født på Barbados d. 20. februar 1988.

Hun er især kendt for hits som 'Diamonds', 'Rude Boy', 'Umbrella', 'SOS' og 'Don't stop the music.'

Hun har vundet flere Grammy-awards bland andet i 2010 i kategorien ”Bedste dance-sang” for nummeret 'Only Girl (In the World).' I 2012 vinder hun i kategorien ”Bedste kortfilms-musikvideo” for nummeret 'We Found Love.'

Musikere vil ikke spilles af Trump

Rihanna er ikke den eneste musiker, der viser sin politiske modstand mod Trump ved at forbyde ham at bruge deres musik til politiske arrangementer.

- Bare så I ved det. GNR (Guns N’Roses red.), der ligesom mange andre kunsterne er imod den uautoriserede brug af deres musik til politiske events, har formelt bedt om, at vores musik ikke bliver brugt til Trump-rallies eller Trump-relaterede events, skriver Axl Rose, der er forsanger i det amerikanske rockband Guns N' Roses.

Rækken af musikere, der offentligt modsætter sig Trumps brug af deres musik, tæller blandt andre også Adele, Prince, Rolling Stones, Elton John, Queen og REM.

Pharrel Williams er ikke glad

Den amerikanske kunster Pharrell Williams har også lagt sig ud med Trump, efter præsidenten spillede storhittet ’Happy’ til et vælgerarrangement. Det skete få timer efter, at den amerikanske storby Pittsburgh var blevet ramt af et masseskyderi ved en synagoge, hvor 11 mennesker blev dræbt.

Episoden fik Pharrell Williams’ advokat til at sende et brev til Donald Trump.

- Pharrell har aldrig og vil aldrig give dig tilladelse til offentligt at spille eller på nogen anden måde fremføre eller udbrede noget af hans musik, lyder det i brevet.

Der er tale om et såkaldt ”cease-and-desist”-brev, hvilket betyder, at Pharrell Williams er klar til at sagsøge, hvis Trump ikke ophører med at bruge hans musik offentligt.

Politikere kan bruge den musik, de har lyst til, hvis de har købt rettigheden til det af en af de organisationer, som står for musikrettigheder i USA. Men det har været muligt for musikere at forhindre politikere i at spille deres sange. Rettighedsorganisationen Broadcast Music Inc. har en klausul, som gør det muligt for musikere at forbyde bestemte politikere at spille deres sange.

Popstjerne kan påvirke

Modstanden fra kendte musikere strækker sig også ud over at forbyde ham at bruge deres musik. For nyligt bekendte popsangerinden Taylor Swift politisk kulør for første gang i sin karriere.

I et opslag på Instagram erklærede hun sin støtte til to demokratiske kandidater ved midtvejsvalget. Samtidig opfordrede hun unge vælgere til at bruge deres stemme.  

Og det er noget, der i sidste ende kan få betydning for valgresultatet, vurdere USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

- Hun er en megastjerne, der har boet i staten, siden hun var 14 år, så det er ikke hvem som helst, der åbner munden. Tennessee er historisk set næstsidst i forhold til vælgerfremmøde ved midtvejsvalg. Kun 28 procent af de stemmeberettigede mødte op sidst. Det betyder, at et lille skifte i valgdeltagelsen kan betyde rigtig meget for det endelige resultat, siger han.

Der forventes at foreligge et resultat af midtvejsvalget natten til onsdag dansk tid.