Kendte

Tracy Chapman sagsøger Nicki Minaj

Nicki Minaj har endnu til gode at udtale sig om sagen. Scanpix Danmark/Ritzau Scanpix

Det sker efterhånden ikke så sjældent, at musikere mere eller mindre bevidst "låner" fra hinanden.

"Sorry

Is all that you can't say

Years gone by and still

Words don't come easily

Like sorry, like sorry".

Således synger rapperen Nicki Minaj på det ikke-udgivede - men alligevel offentligt tilgængelige - nummer ‘Sorry’.

Hvis teksten synes bekendt, er det ikke uden grund.

Den stammer fra Tracy Chapman-nummeret ’Baby, can I hold you’. Og folk-musikeren er absolut ikke fan af, at Minaj benytter sig af teksten - derfor har hun lagt sag an.

Har ikke fået lov

’Fast Car’-sangerinden og hendes repræsentanter mener nemlig, at Nicki Minaj uden tilladelse og derfor ulovligt har brugt både tekst og melodi fra ’Baby, can I hold you'. Det viser sagsanlægget, som CNN har fået fingrene i.

Hør Tracy Chapmans 'Baby, can I hold you' nedenfor.

Minaj forsøgte ifølge CNN flere gange i juni at få tilladelse til at bruge dele fra ’Baby, can I hold you’, men hun havde ikke heldet med sig, selvom ’Sorry’ angiveligt allerede var indspillet på daværende tidspunkt.

På grund af den manglende tilladelse var ’Sorry’ ikke at finde på den garvede rappers ’Queen’-album, som udkom i august. Men det betyder ikke, at sangen aldrig har fundet vej til offentlighedens ører.

Hør Nicki Minajs 'Sorry' nedenfor (du kan med fordel ændre afspilningstempoet til 0,75).

Ifølge søgsmålet har Minaj nemlig foræret en dj på en New York-baseret radiostation en kopi af sangen, og den er dermed endt med at få en del afspilninger i æteren og på sociale medier, selvom den altså aldrig officielt er blevet udgivet.

Selv har Minaj endnu ikke reageret på sagen.

Flere musikere har 'lånt' af hinanden

I den verserende sag mellem Minaj og Chapman forsøger førstnævnte ikke umiddelbart at lægge skjul på, at hun har ’lånt’ både musik og lyrik, men i andre tilfælde er varedeklarationen knap så tydelig – og det har ført til en del plagiatsager igennem tiden.

Nedenfor har TV 2 samlet et udpluk af de sager, der har været de seneste år.

Fem andre plagiatsager

 1. Basim vs. The Real Thing

  'Cliche love song' er skrevet af Lasse Lindorff, Kim Nowak-Zorde, Daniel Fält og Basim selv.

  I 2014 vandt Basim Dansk Melodi Grand Prix, da han ”scooba-dooba-dap-dap-di-di-die’ede" sig ind i mange danskeres hjerter med den selvkomponerede 'Cliché love song'.

  Men det var ikke alle, der var lige imponerede. Nogle mente nemlig, at han havde hentet lidt for meget inspiration i 70’er-hittet ’You to me are everything’ fra The Real Thing. Men selvom beskyldningerne var mange, blev det aldrig til nogen egentlig sag.

  Hør sangene her og her.

  Basim er langt fra det eneste danske melodigrandprix-stjerneskud, der har skullet stå på mål for beskyldninger om plagiat. TV 2 har tidligere lavet en liste, som du kan læse her.

 2. Beatles vs. Chuck Berry

  John Lennon (nummer to fra venstre) skrev størstedelen af 'Come together', men Paul McCartney (nummer to fra højre) er også krediteret. Arkivfoto fra 1965.

  John Lennon har aldrig lagt skjul på, at han fandt stor inspiration hos den legendariske Chuck Berry. Faktisk har han engang udtalt, at ”hvis man skulle give rock'n'roll et andet navn, burde man kalde det Chuck Berry”.

  ’Johnny B. Goode’-sangerens udgivere hos Big Seven Music Corp mente dog, at Lennon havde ladet sig inspirere en anelse for meget af Chuck Berrys ’You can’t catch me’, da han skrev ‘Come Together’, og de lagde derfor sag an mod Beatles-ikonet. En sag, der endte med et forlig uden for retssalene.

  Ironisk nok publicerede Big Seven Music Corp senere et album med materiale af Lennon - uden tilladelse - hvilket fik beatlen til at sagsøge selskabet. Han vandt, og Big Seven Music Corp måtte grave 84.000 dollars op af sparegrisen.

  Sammenlign selv sangene her og her.

 3. Nicki Minaj vs. Tracy Chapman

  Tracy Chapman (th.) og Nicki Minaj (tv.)

  Rapperen Nicki Minaj udgav i august 2018 albummet 'Queen' og her skulle nummeret 'Sorry' have været med.

  Det kom det dog aldrig, fordi teksten i sangen låner fra folk-musikeren Tracy Chapmans nummer ’Baby, can I hold you’, og Minaj nåede aldrig at få tilladelse fra Chapman.

  Alligevel er 'Sorry' offentlig tilgængelig, og Tracy Chapman mener, at Nicki Minaj ulovligt har brugt både tekst og melodi fra ’Baby, can I hold you'.

  Derfor er rapperen blevet sagsøgt. Minaj forsøgte angiveligt flere gange i juni 2018 at få tilladelse til at bruge dele fra ’Baby, can I hold you’, men hun havde ikke heldet med sig, selvom ’Sorry’ angiveligt allerede var indspillet på daværende tidspunkt.

 4. Sam Smith vs. Tom Petty

  Foruden Sam Smith, Tom Petty og Jeff Lynne er også James Napier og William Phillips noteret som sangskrivere på 'Stay with me'.

  Den britiske soulsanger Sam Smith endte i søgelyset, da han i 2014 udgav ’Stay with me’. Flere mente nemlig at kunne genkende lyden af Tom Pettys ’I won’t back down’ i det populære nummer. Selv afviste den mangedobbelte Grammy-vinder, at lighederne skulle være andet end tilfældigheder.

  Ikke desto mindre indgik parterne forlig, og i dag er både Tom Petty og hans sangskriverkompagnon Jeff Lynne krediteret for hittet – og får dermed del i indtjeningen.

  Var forliget en god idé? Vurder selv her.

 5. Lana Del Rey vs. Radiohead vs. The Hollies

  Efter forliget skal Radiohead-herrerne nu noteres som sangskrivere på 'Get free' sammen med Lana Del Rey, Rick Nowels og Kieron Menzies.

  En af de mere forvirrende sager omhandler plagiat af plagiat.

  I starten af 2018 valgte Radiohead nemlig at sagsøge Lana Del Rey for at have kopieret deres megahit ’Creep’, da hun skrev ’Get Free’. Noget, den New York-baserede sangerinde nægtede pure. Ikke desto mindre indgik hun et forlig med Radiohead-herrerne, som nu er krediteret som sangskrivere på nummeret.

  Men det er ikke første gang, den britiske rockgruppes ’Creep’ er omdrejningspunkt i en plagiatsag. Da nummeret udkom i 1992, blev Radiohead nemlig beskyldt for at have lånt fra 'The air that I breathe' med The Hollies. Sangskriverne bag, Albert Hammond og Mike Hazelwood, sagsøgte dengang Radiohead og vandt. Derfor har de siden fået del i sangens indtjening samt deres navne på listen over sangskrivere. 

  Vurder selv lighederne her.