Kendte

Anders Matthesen efter 25 år som kongen af standup: - Jeg er ikke bleg for at fejre mig selv

Det tog ti år, før han havde overbevist familien om, at han skulle leve af at lave standup. I år fejrer han sit 25-årsjubilæum.

Foran 250 festklædte forretningsfolk stod i 1993 en 18-årig knøs. Med sig i bagagen havde han en andenplads ved DM i standup og en årrække som spirende rapstjerne.

Aftenens show var kommet i hus gennem storebrorens svigerfar, som manglede et underholdende indslag til firmaets årlige julefrokost.

Da fem minutter var gået, blev en kasket sendt rundt blandt det velklædte publikum. I baglokalet stod storebroren ligbleg og sagde, at aftenens show aldrig måtte gentage sig.

Det var Anders ’Anden’ Matthesens første egentlige job. 

Som betaling fik han de 60 kroner, kasketten vendte tilbage med.

Nu – 25 år senere – fejrer han sig selv og sin karriere.

Om Anders 'Anden' Matthesen

  • Født 6. juli 1974 på Østerbro, København.
  • Opvokset i Albertslund
  • Gift med Cemille Matthesen siden 2013
  • Bor i en villa på Frederiksberg i København sammen med hustruens to børn og sønnen Spencer, som parret har sammen.
  • På cv'et kan han skrive komiker, skuespiller, sanger/rapper, manuskriptforfatter, instruktør og forfatter.

Fra fem minutter til onemanshows

Det tog ham tre måneder at komme sig oven på julefrokostfadæsen og finde ud af, hvordan standup skulle angribes. Imens fortalte folk ham, at det blot var en dille, som snart ville passere.

- "Husk nu at få en uddannelse,” lød det. ”Du skal vel starte på universitet nu,” blev de ved, siger Anders Matthesen til TV 2.

Dengang var standup en helt ny disciplin i Danmark. Og mens Anders Matthesens venner og bekendte så det som en døgnflue, fik fænomenet alligevel fat i danskerne i midten af 1990'erne, hvor nogle af nutidens største standupstjerner fik taletid på små klubber og værtshuse.

- Det var voksne mennesker, vi optrådte for. Det var folk i blazerjakker, der havde inviteret en date ud og sad med rosévin i glassene, for nu skulle de se det der standup, siger Anders Matthesen.

For ham skulle det dog vise sig, at de beskedne rammer ikke kunne rumme den interesse, hans optrædener fik.

Efter et par år på de små scener, blev fem minutters taletid på barer til udsolgte onemanshows på nogle af landets største scener.

Komiker, sanger, skuepiller, forfatter og instruktør

Listen over standupshows er lang i sig selv og tæller blandt andet ’Tal for dig selv’ og ’Anden paa coke?’. Men taler man om Anders Matthesens præstationer gennem de seneste 25 år, er det langt fra kun standuppen, der fylder hans repertoire.

Siden han i 1998 var aktuel med både showet ’Fra ende til Anden’ og tv-programmerne ’Andarki’ og ’Andensortering’, har han blandt andet begået sig inden for teater-, tv- og filmverdenen. Her har han skabt succeser både foran kameraet i blandt andet ’Casper og Mandrilaftalen’ og bagved med blandt andet komediefilmen ’Sorte kugler’.

Og så har han lavet musik. Det var med sangen ’Paranoia’ fra ’Terkel i knibe’, at han i 2005 vandt en Robert for årets originale sang. Derudover er han flere gange blevet kåret som årets komiker ved Zulu Comedy Galla.

Fandt sin rette hylde efter ti år

’Anden’ har i løbet af 25 år underholdt sig ind i danskernes hjerter. Alligevel var det først i 2004, da han fik rollen som Simon Spies i teaterstykket ’Simon: Spies, skæg og ballade’, at han for første gang følte, at han ikke var faret vild.

- Da jeg fik rollen som Spies, tog jeg hjem til min far og sagde: ”Far, nu skal jeg spille Spies”. Det var første gang, han sagde: ”Nå, teater.. Nu skal du ikke glemme standup”.

Først da følte Matthesen, at han havde fundet sin plads.

Han blev ikke længere mødt med opfordringer til, at han burde tage sig en uddannelse og skabe sig et sikkerhedsnet. En opfordring, som havde fulgt ham siden skoletiden. 

- Indstillingen fra skolen, studievejlederen og hele koret af voksne, der sagde, at jeg skulle have noget at falde tilbage på, er ikke noget, der har hjulpet mig fremad. 

Selv tog han en chance ved at stille sig op på scenen til DM i 1993. Den efterfølgende julefrokostfadæse kunne velsagtens have slået ham ud, men det gjorde den ikke. 

- Det er et eventyr

På de 25 år, hvor Anders Matthesen har skabt karriere, er standup comedy vokset til i dag at være en uundværlig del af underholdningsbranchen.

Men ifølge ham er standuppen ikke fasttømret. 

Jeg er lykkelig, stolt og glad for alle de folk, jeg har givet en griner

Anders Matthesen

Han har gennem sin karriere oplevet, hvordan sammensætningen af hans tilskuere har rykket sig fra de blazerklædte og rosédrikkende voksne til håndværkertyper på polterabends og til familier og børn.

Fælles for dem alle er, at han har fået dem til at grine – og det er netop dem, der trofast er mødt op til hans shows, Anders Matthesen vil fejre. Og så selvfølgelig sig selv.

- Trods at de voksne sagde, at jeg ikke kunne, er det nu i 25 år lykkedes mig at få folk til at grine. Det er et eventyr, siger han. 

Fortsatte på trods af skepsis

Da Anders Matthesen tilbage i 1993 stod med sine fem minutters taletid til en julefrokost, havde han ikke i sin vildeste fantasi forventet, at han 25 år senere skulle fylde nogle af Danmarks største spillesteder. Og da slet ikke flere gange.

Men i dag er det følelsen af stolthed, der gør, at han gerne vil markere sine store jubilæer. De minder ham om, at han fortsatte, selvom omgangskredsen sagde, at standup var en dille, og bad ham tænke på, hvilket arbejde han ville have, når dillen var drevet over.

- Jeg elsker det arbejde, jeg har i dag. Nej, det vil jeg faktisk ikke kalde det.. Jeg elsker mit liv, og jeg elsker at optræde.

Ikke bleg for at fejre sig selv

Allerede for ti år siden begyndte Anders Matthesen at overveje, hvordan han ville stable sit jubilæumsshow på benene. For et show, det skulle der være, når han rundede de 25 år. Og i den første fase af overvejelserne var drømmen, at det skulle udspille sig Parken i København.

- Jeg har aldrig været bleg for at optræde for store, åbne forsamlinger. Den her gang havde jeg lyst til at prøve det i så stor skala, det overhovedet kunne lade sig gøre på dansk jord. 

Valget faldt i sidste ende på Royal Arena i København og Jyske Bank Boxen i Herning.

Første gang, han går på scenen, er i København 25. oktober. Derefter følger tre shows på samme scene og to på scenen i Herning.

- Jeg er ikke bleg for at fejre mig selv. Jeg er lykkelig, stolt og glad for alle de ting og alle de folk, jeg har givet en griner.