Kendte

Han forsvandt i 10 år – nu vender David Owe tilbage

I 2005 var der få mennesker i Danmark, der ikke havde hørt om David Owe. Men så forsvandt han. Nu er han aktuel i sin første danske serie i et årti.

25 rækker polstrede bænke var besat af lokalområdets borgere. De havde dristet sig til se forestillingen ’Frændeløs’ i Gladsaxe Teater en dag i 1986. Hvad de måske ikke vidste, var, at scenens optrædende var en hel familie.

Skuespillerne Baard Owe og Marie-Louise Coninck brugte nemlig ikke barnepige, men tog i stedet deres to sønner, Benjamin på 11 år og David på 9 år, med på scenen. Helt normalt for den rutinerede kunstnerfamilie, der nærmest boede på teatret.

For David kom skuespil naturligt. Det endte med at blive hans kald mange år senere, hvor en stor rolle i DR's dramaserie 'Ørnen' og en sejr i 'Vild med dans' på TV 2 i 2005 gjorde skuespilleren med det lyse hår og markerede kæbeparti til danskernes darling over night. En ombejlet herre af både kvinder og presse. Inden han forsvandt fra tv-skærmen i en årrække.

Sandheden er, at jeg ikke blev spurgt om de seriøse tv-roller

David Owe

Nu vender David Owe tilbage til skærmen i serien 'Løbeklubben'. Tilbage til den brede danske befolknings bevidsthed, hvor han befandt sig komfortabelt i midten af 00'erne. Hans første rolle på dansk tv i mere end et årti.

Hvorfor landets måske mest populære skuespiller på det tidspunkt forlod tv-fladen, vender vi tilbage til.

'Løbeklubben'

Lige nu kan du se Lise Baastrup, David Owe, Jens Jørgen Spottag og Stephania Potalivo i komedieserien på TV 2 PLAY, hvor Henriette (spillet af Lise Baastrup) modvilligt melder sig ind i klubben, da hun skal løbe DHL-stafet med sin arbejdsplads.

Her møder hun en række løbere, der alle træner af vidt forskellige grunde. Blandt andre den fanatiske løbetræner Patrick (spillet af David Owe), som løber med bare fødder, er veganer, elsker bæredygtighed og vægter kroppens balance højere end alt andet.

- Jeg har altid undret mig over løbere i klubber, som løber sammen. For mig er det noget, man gør alene. Men i serien har jeg udviklet den her excentriske figur Patrick, som dyrker det hele menneske, siger David Owe.

Opmærksomheden efter ’Vild med dans’ var meget intens. Jeg kan godt lide at være midtpunkt, og folk var søde, men det var en opmærksomhed, jeg ikke var vant til, og det var ret overvældende

David Owe

Al dialog i serien er improviseret, hvilket har givet skuespillerne mulighed for at lege med de figurer, de spiller.

- Patrick ved alt om løb og nervebaner, og løb skal helst foregå med bare fødder, fordi nervetrådene i fødderne mødes i kønsorganerne, og det er en del af sansningen ved at løbe i naturen, siger David Owe, som godt kan se noget af sig selv i Patrick:

- Vi er begge lidt for fysiske. Jeg kan godt gå lidt tæt på folk, hvilket nogle måske kan opfatte som en tilnærmelse. Det har jeg fra min undervisning i stunts. På samme måde er Patrick lidt naiv og giver massage og lidt for mange krammere, siger David Owe.

Første afsnit af 'Løbeklubben' kan ses lige nu på TV 2 PLAY. Hver dag frem til fredag kan du se et nyt afsnit.

En populær mand

Efter sejren i 'Vild med dans' kunne David Owe mærke, hvordan berømmelsen sneg sig ind i hans hverdag. Han gik fra at være et kendt ansigt i en serie til at være et kendt navn, hvor folk henvendte sig til ham for at sige tillykke med sejren.

Noget, der i øvrigt stadig sker af og til, selvom det er 13 år siden.

Men det betød også, at han blev ombejlet. I 2006 turnerede han med en teaterforestilling.

- Opmærksomheden efter ’Vild med dans’ var meget intens. Hvis vi efter forestillingen gik ud om aftenen, satte teknikkerne fra produktionen sig rundt om mig, fordi der var så mange, der kom over for at sidde hos mig. Jeg kan godt lide at være midtpunkt, og folk var søde, men det var en opmærksomhed, jeg ikke var vant til, og det var ret overvældende, siger David Owe.

Efter ’Vild med dans’ havde han flere større roller i filmene ’Tempelriddernes skat’ og ’Næste skridt’ og i serierne '2900 Happiness' og 'Maj og Charlie' på TV3.

Men trods rollerne følte han et behov for at udvikle sig som skuespiller. Kun ved at prøve kræfter med noget andet kunne han blive bedre.

Og det skulle vise sig at være svært på tv.

Tilbuddene kom ikke

Vejen var nemlig ikke banet for David Owe. Selvom han kunne lære dansetrin, var og er han først og fremmest skuespiller.

Jeg var blevet et kendt navn, som solgte billetter

David Owe

De tilbud, han brændte for, kom ikke, på trods af at stort set hele Danmark kendte ham.

- Sandheden er, at jeg ikke blev spurgt om de seriøse tv-roller, siger David Owe og fortsætter:

- Jeg var glad for de roller, jeg lavede efter 'Vild med dans', men jeg havde også lyst til at prøve kræfter med noget med seriøsitet og nerve. Jeg var blevet et kendt navn, som solgte billetter, men jeg havde brug for at udvikle mig som skuespiller.

Dog var han egentlig ikke overrasket.

- Jeg kender branchen fra min familie, hvor både far, mor og mine to søstre er skuespillere. Det handler om talent, men også meget om timing og et gran af tilfældighed. Men jeg har altså absolut ingen grund til at være bitter i dag.

For David Owe har haft meget at lave som skuespiller, når han sammenligner sig med andre skuespillere.

- Jeg sagde ja til en masse teaterforestillinger, og jeg elskede at være tilbage på en scene foran et publikum. Det gav mig blod på tanden til selv at være med til at have indflydelse på, hvilke roller jeg skulle spille.

Derfor startede han i 2008 Nepo Teatret op med sin hustru, skuespilleren Marie Askehave. Nepo er et turnerende teater, der opsætter forestillinger forskellige steder i landet.

Lynet og den tyske forbindelse

Han havde et behov for at styre sin udvikling i en retning, hvor han blev glad og kunne se sig selv. Berømmelsen fra ’Ørnen’, ’Vild med dans’ og de andre roller var begyndt at flade ud.

- Jeg valgte at lukke ned for alt, der var tv-kendis, og fokusere på vores teater. Det var også i den tid, hvor vi stiftede familie, siger David Owe.

David har sidenhen haft flere roller i Tyskland, hvor han måtte gå i intensiv træning for at lære det tyske sprog. Han medvirkede blandt andet i 60 afsnit af dramaserien 'Gute Zeiten - Schlechte Zeiten' i 2014 og 'Alarm für Cobra 11' i 2011 og senest i serierne 'Unter Anderen Umstände' i 2016 og 'Nord Nord Mord' i 2017.

Jeg valgte at lukke ned for alt, der var tv-kendis, og fokusere på vores teater

David Owe

Han er også den danske stemme bag Lynet McQueen fra de populære animationsfilm 'Biler' fra Disney. I flere år har han også instrueret Jels Vikingespil, hvor han i år var stuntkoordinator. 

Sidste år færdiggjorde han en kandidat i psykologi, og så arbejder han frivilligt som supervisor på Ventilen i Næstved, der er et mødested for ensomme unge.

David Owe er kort sagt en mand med mange jern i ilden.

Fremtiden

Hvad de jern skal smedes til, er David Owe forsigtig med at svare på.

- Jeg har lige afsluttet en stor teaterturné med forestillingen ’Midt om Natten’, og nu er der flere bolde i luften. Hvis bare én af dem lander, kan det blive rigtig spændende, siger han kryptisk.

Indtil videre har han skrevet kontrakt med både en dansk og engelsk agent.

Tidligere har det været et problem, at castere så ham som den unge flotte fyr til roller, hvor han hellere ville spille rollen som mand eller far.

- Billedet af mig som skarpskåret danser er begyndt at ændre sig, efter at jeg er blevet 40 år, siger han og fortsætter:

- Der må være en gylden grænse ved den alder, for telefonen er begyndt at ringe med nogle af de mere kantede og ikke så pæne roller.

Men med de 40 år på bagen har han lært at tage det med ro og se tiden an.

- Det er timing og held. Jeg har en følelse af vind i sejlene, men jeg er tilpas nede på jorden til at klare det.