Kendte

Scarlett Johansson trækker sig fra kontroversiel transkønnet rolle

Kønsminoriteter er kommet på dagsordenen i Hollywood. Det har nu kostet den kendte skuespiller en rolle.

Dante "Tex" Gill var gangster i 70'ernes Pennsylvania, ejede flere succesfulde bordeller og havde stor magt i den mandsdominerede kriminelle underverden.

Og så var han født som kvinde.

Historien om den spektakulære transperson skulle filmatiseres i en stor Hollywood-produktion med Scarlett Johansson i hovedrollen, men nu har skuespillerinden valgt at trække sig.

Det skete fredag efter uger, hvor filmen og rollen har været genstand for det amerikanske LGBT-miljø og flere transkønnede skuespilleres kritik.

Scarlett Johansson, en ung kvinde, der af flere omgange er kåret som verdens mest sexede, bør nemlig ikke spille transperson, lyder det. Ikke når hun ikke selv kan identificere sig med det.

Kun få roller til transpersoner

Fortællingen om Mr. Gill er en oplagt rolle til en transkønnet skuespiller, skrev en af kritikkens fanebærere skuespiller Trace Lynette på Twitter i starten af juli, da det kom frem, hvem der stod til at spille rollen.

Hun er selv transkønnet, og for hende handler det ikke om, at Scarlett Johansson skal fratages rollen som transkønnet. Det handler om, at transkønnede skuespillere ofte bliver valgt fra til fordel for deres kollegaer.

- Hvad? Så du kan fortsat spille os, men vi kan ikke spille jer, skrev hun og understregende Hollywoods hykleri, når transpersoner ikke bliver tilbudt cis-roller (roller som personer, der identificerer sig med det køn, de er født som red.). 

Vendte på en tallerken

Dansk-amerikanske Scarlett Johansson forsvarede i første omgang castingen til rollen med henvisning til, at flere andre skuespillere før hende har spillet roller som transpersoner - uden selv at være det. 

Skuespiller Jared Leto vandt blandt andet en Golden Globe-statuette for sin rolle som transkønnet kvinde i 'Dallas Buyers Club'.

Men i sin nyeste udtalelse til det amerikanske medie Out Magazine lægger hun sig fladt ned: 

- Selvom jeg ville have elsket at bringe Dantes historie og udvikling til live, så forstår jeg godt, hvorfor mange mener, at han burde blive portrætteret af en transperson, siger hun.

- Jeg er taknemmelig for, at denne debat har dannet grobund for en samtale om diversitet og repræsentation i film. 

Den udtalelse har allerede har fået stor ros. 

Hvide overtager roller fra andre etniciteter

Netop kampen for en større diversitet i Hollywood, som Scarlett Johansson nævner, er de seneste år blevet synlig i den amerikanske filmindustri. Branchen er blevet beskyldt for at være for homogen og favorisere hvide, ciskønnede, heteroseksuelle skuespillere.  

Scarlett Johansson blev i 2017 også hevet gennem mediemøllen, da hun spillede rollen som en japansk robotkvinde i "Ghost in the Shell". Med sit europæiske ydre blev filmen stemplet som "whitewashing" - et udtryk som bruges om hvide skuespillere, der spiller roller, som oprindeligt er skrevet til en anden etnicitet. 

Det samme skete for skuespiller Matt Damon i rollen som asiat i "The Great Wall".

Med de mange fortilfælde i mente ses det som en sejr, at kritikken af filmen om Dante Gill, "Rub and Tug", har fået konsekvenser for Scarlett Johansson, hvis rolle nu kan overtages af en transperson. 

Popkulturen har en magt

Filmmediet kan i høj grad bidrage til folks forståelse for transpersoner og seksuelle minoriteter, lyder det fra organisationen Glaad, der arbejder for at give plads i mediebilledet til personer med forskellige kønsopfattelser.

- Hollywood ændrede, hvordan amerikanere forstår bøsser og lesbiske, og tv-serier begynder at have samme effekt for transpersoner med autentiske portrætteringer, som ender som enorme kritiker- og publikum-succeser, siger Sarah Kate Ellis, direktør i Glaad i en offentlig udtalelse.

- Filmindustrien har muligheden for at gøre det samme, tilføjer hun. 

Det samme mener danske LGBT Danmark, Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, som dog ikke mener, at det kræver transkønnede skuespillere for at fortælle de vigtige historier.

- Jeg synes, det er vigtigt, at vi udgør en del af samfundet på alle planer. Det vil også sige, at man møder os i film og tv, siger talsperson for transpersoner, Linda Thor Pedersen til TV 2.

For hende er det ikke nødvendigt, at skuespillerne bag de transkønnede roller også deler den samme kønsidentitet. De skal udelukkende vælges på baggrund af kvalifikationer. Er der ikke den dygtige transkønnede skuespiller, der søges, så skal det ikke ende som et ultimatum, som det næsten er gjort i Scarlett Johanssons tilfælde, forklarer hun.   

En af de største kritikere af Scarlett Johanssen rolle, den transkønnede skuespillerinde Jen Richards glæder sig til gengæld over nyheden.

- Jeg vil tage Scarlett Johansson på ordet og stole på, at hun lyttede til feedbacken, indså, at på trods af hendes intentioner, så ville det skade (hvis hun tog rollen red.). Hun tog den rigtige beslutning ved at træde tilbage. Godt gået, skriver hun på Twitter.