Sukkertoppen

Mette Blomsterberg har lært at sige nej: - Når man får lidt lange bryster og løse lår, bliver man klogere på livet

Konditordronningen er ikke bleg for at sige nej, når vennerne inviterer hende ud. Hvis ikke hun kan være der 100 procent, lader hun hellere være.

På en café i Lyngby står et ægtepar og overvejer, hvilken kage de skal have med hjem. Manden nyser, og fra den anden ende af butikken lyder et kærligt råb:

- Prosit! Tisser du også lidt, når du nyser?

Det er ejeren af caféen. Dronningen af konditoriet. Tv-personligheden Mette Blomsterberg, som netop er strøget ind gennem medarbejderindgangen.

Manden svarer nej og griner, mens Mette Blomsterberg går hen og lægger en arm om ham.

- Nå, det er måske kun mig, siger hun og bryder ud i en latter, der sender liv ud i enhver krog af caféen.

For sådan er Mette Blomsterberg, som må siges at være en kvinde med mange bolde i luften.

 Hun driver ikke bare caféen i Lyngby. Hun skriver blandt andet også bøger, driver webshop, holder foredrag og er tv-vært på TV 2-programmet 'Sukkertoppen'.

Samtidig har konditoriejeren overskud til at sætte lys og servietter på bordet hjemme i privaten hver aften.

Klogere på livet

Men overskuddet har ikke altid været lige stort. Det er kommet, fordi hun har lært at prioritere i takt med alderen. Lært at sige nej, når noget dræner hende i stedet for at give energi.  

Når man får lidt lange bryster og løse lår, bliver man lidt klogere på livet og sig selv

Mette Blomsterberg

Efter fem sæsoner valgte hun eksempelvis at sige farvel til 'Den store bagedyst'. De lange optagelser og rollen som både dommer og konsulent på programmet slugte simpelthen for meget af den energi, hun gerne ville lægge i sine andre foretagender. 

- Jeg elskede det, men det tog enormt meget af min tid, siger hun:

- Jeg er sådan en, der altid giver alt, hvad jeg overhovedet har. Så når jeg kom hjem, kunne du nærmest male med mig, siger Mette Blomsterberg.

Tøver ikke længere med at sige nej

Opskriften på Mette Blomsterbergs overskud er blandt andet, at hun har lært at sortere ting fra og være sig selv. Hun siger nej, hvis ikke hun føler, at hun kan være der 100 procent, og hun forsøger at være sig selv i alt, hvad hun foretager sig.

Helt så sort-hvid har tilgangen ikke altid været, og der er da også smuttet en ting eller to gennem finsorteringen.

- Når man får lidt lange bryster og løse lår, bliver man lidt klogere på livet og sig selv. Vi har jo alle sammen sagt ja til noget og tænkt: ”Ej, det skulle jeg sgu ikke have gjort”.

Sådan er det ikke lige nu.

Da jeg spørger hende, hvad der optager hende for tiden, læner hun sig frem mod mig og svarer:

- Dig.

Hun forklarer, at hun ikke ville have sagt ja til interviewet, hvis ikke hun havde tid og lyst til at være her netop nu. I så fald ville hun ikke have tøvet med at sige nej, men nu hvor vi sidder overfor hinanden her på caféen i Lyngby, er det mig - og kun mig - der optager hende.

Telefonen er lagt væk og øjenkontakten bliver kun brudt, når hun sørger for, at vi ikke mangler hverken vådt eller tørt.

Et symbol på tiden

På mange måder er Mette Blomsterbergs jonglering med familieliv og karriere et symbol på tiden.

Mange kan med garanti relatere til, at der er for få timer i døgnet til at nå alt det, der forventes. Telefonen kimer, venner og familie skal passes, de sociale medier skal opdateres, og maden skal laves.

Hvis man har maven med, må man sige ja, lige så tit man vil, og nej, lige så tit man vil

Mette Blomsterberg

Men Mette Blomsterbergs måde at håndtere det på er til dels at "følge sin mave", som hun selv formulerer det. 

- Jeg har valgt til og fra gennem mit liv, men når alt kommer til alt, er det min mave, jeg har fulgt, siger hun og forklarer, at hun kun ved at vælge ting fra er i stand til at gøre sit bedste med alt det, hun aktivt vælger til.

Mette Blomsterbergs karriere

Mette Blomsterg har blandt andet drevet egen café og eget konditori i Ny Carlsberg Glyptotek i København, været den bærende kraft i tv-udsendelsen ’Det søde liv’, stået side om side med James Price i DR-programmet ’Price og Blomsterberg’, indsamlet kageingredienser rundt i det ganske danske land i programmet ’Kongerigets kager’, været dommer i ’Den store bagedyst’ og udgivet flere bøger.

I dag driver hun sin virksomhed, som blandt andet indebærer ’Blomsterbergs Café’ i Lyngby og salg af bageartikler, og så er hun aktuel som vært på TV 2-programmet ’Sukkertoppen’.

Kommer længst med ærlighed

Det at gøre sit bedste gælder i alle livets facetter, hvad end det drejer sig om hendes café, værtsrollen på ’Sukkertoppen’, som snart er tilbage på tv-skærmen, eller ved middagsbordet hjemme i Ålsgårde i Nordsjælland, hvor hun bor med ægtemanden Henrik og deres to døtre Laura og Maja.

Her er de levende lys og servietter et billede på, at det for Mette Blomsterberg handler om at gøre sig umage med alt, hvad hun foretager sig.

- Laver du mad, så læg lidt sjæl og kærlighed i det. Snakker du med naboen, så læg lidt tid og kræfter i det. Ellers er det bedre at lade helt være.

Det sker dagligt, at Mette Blomsterberg vælger den sidste løsning.

Hvis ikke du har lyst til at se mig, så sig dog for pokker til mig, at vi er gledet fra hinanden

Mette Blomsterberg

Hvis ikke hun ikke har lyst og tid til at gøre tingene ordentligt, gider hun ikke bruge energi på det. Så giver hun hellere et helhjertet nej end et halvhjertet ja.

- Jeg tror på, at man kommer længst med ærlighed. Jeg gider ikke bøvl og løgn. Hvis ikke du har lyst til at se mig, så sig dog for pokker til mig, at vi er gledet fra hinanden og ikke længere skal ses. Så slipper jeg for at invitere dig fire gange, uden du dukker op. Der er alt for meget af sådan noget bavl.

Slå filteret fra

I Mette Blomsterbergs øjne er der en klar overvægt af fordele ved at slå filteret fra og tale lige ud af posen. Hun ønsker for folk, at de – ligesom hende – tør sige tingene, som de er.

Er der kun fordele ved at være så direkte?

- Det kan også være en ulempe, fordi nogle simpelthen synes, at man er lidt en nar. Men hellere være en nar end at være kedelig og slet ikke være sig selv.

Er der da nogle, der mener, at du er en nar?

- Det er der da helt sikkert, men vi skal blive meget bedre til at sige det lige ud. 

Hendes direkte tilgang er ikke ensbetydende med, at hun ikke tilpasser sig de mennesker og omgivelser, der er omkring hende. Hun gør tværtimod en dyd ud af netop at være opmærksom på de mennesker, der omgiver hende. Samtidig hviler hun i tanken om, at hun blot er sig selv – og faktisk er ret god til at være det.

Hvis nogle bliver stødt over noget, hun har sagt, er det selvfølgelig ikke rart, forklarer hun. Men det gør ikke helt lige så ondt, når hun ved, at hun har været sig selv og har gjort sit bedste.

Hellere være en nar end at være kedelig og slet ikke være sig selv

Mette Blomsterberg

- Jeg elsker at være spontan

At Blomsterberg altid forsøger at være 100 procent til stede i øjeblikket, udfolder sig også ofte ved, at hun tager nogle spontane afstikkere fra det daglige program.

Som da hun og ægtemanden Henrik Jæger Blomsterberg dagen inden interviewet skulle have gæster til middag efter arbejde, men Mette insisterede på, at de måtte ned og have sig en dukkert, før de kastede sig over madlavningen.

- Det rører mig ikke, at maden ikke lige stod klar 18.30. Jeg elsker at være spontan. 

Derfor blev gårsdagens middagsgæster udstyret med et glas vin og placeret på terrassen, mens Mette Blomsterberg kokkererede.

Netop den eftermiddag var det dukkerten med ægtemanden, der blev valgt til. Og sådan nogle til- og fravalg sker hele tiden, forklarer 'Sukkertop'-værten. 

- Jeg har et enormt overskud til det, jeg selv har lyst til. Der er rigtig meget, jeg ikke roder mig ud i. Derfor er det også vigtigt, at jeg siger ja til de rigtige ting. Hvis man har maven med, må man sige nej, lige så tit man vil.

Mette Blomsterberg er aktuel som vært i TV 2-programmet ’Sukkertoppen’, hvor nogle af landets dygtigste konditorer dyster om at kreere de mest veludførte og velsmagende kager.

Første afsnit sendes den 8. juli klokken 20.00 på TV 2 og TV 2 Play. Indtil da kan du se hele første sæson på her.