Kendte

Kim Larsen er tilbage på scenen efter kræftsygdom

Ved juletid fik Kim Larsen konstateret prostatakræft, og han og Kjukken måtte aflyse vinterturneen. Nu har de taget hul på 28 sommerkoncerter.

- Det er i dag et vejr, et solskinsvejr.

Danmarks nationalskjald kunne ikke have valgt en mere passende sang at starte sit comeback med.

Under strålende aftensol indtog Kim Larsen & Kjukken slotsbanken i Nyborg torsdag aften.

Men det var ikke kun i forhold til vejret, at Larsen ramte plet med sit sangvalg – der var også en slet skjult henvisning til den prostatakræftdiagnose, der tvang ham til at aflyse hele sin vinterturné.

- Nu vil jeg glemme rent, at det var vinter, sang han som noget af det første.

300 dage siden sidst

Koncerten torsdag aften var startskuddet til en række af i alt 28 sommerkoncerter for Kim Larsen & Kjukken.

Samtidig var det første gang i mere end 300 dage, at de fem herrer stod samlet på scenen.

Egentlig skulle bandet have spillet 24 koncerter i løbet af januar og februar, men den 19. december blev den 72-årige forsanger indlagt på Odense Universitetshospital.

I første omgang forlød det, at indlæggelsen skyldtes komplikationer med en ny type medicin, han tog, men det endte med, at han fik konstateret prostatakræft.

Behandlingen begyndte med det samme, og i begyndelsen af januar stod det klart, at bandet blev nødt til at afløse deres 11 udsolgte koncerter i løbet af vintermånederne.

Allerede dengang skrev sangerens impresario, Jørn Jeppesen, der også er guitarist i bandet, at sommerkoncerterne stadig ville blive spillet efter planen – og efter torsdagens koncert ser det ud til, at den forudsigelse kommer til at holde stik.

Stramt program

Det er ellers et stramt program, de fem herrer har resten af sommeren. På under to måneder skal de spille 28 koncerter i hele Norden. Fra Lemvig i vest til Rønne i øst, og fra Svendborg i syd til Bergen i nord.

Det er altså en hård omgang, der venter forude. Men ikke for hård for den 72-årige forsanger.

- Han er frisk og kan sagtens holde til at tage på turné. Han er i forrygende form. Ellers ville vi slet ikke gøre det, sagde Jørn Jeppesen i begyndelsen af juni, da bandet samledes for at øve til den netop igangsatte turné.

Han ville dog ikke fortælle, hvorvidt Kim Larsen er helt fri af sin kræftsygdom, men han lovede, at stemmen, der kommer ud af den brede mund, vil være den samme som altid.

Det var også den oplevelse, torsdagens anmeldere havde.

Både i Jyllands-Posten og BT konstaterer anmelderne, at Kim Larsens stemme er intakt, og de kvitterer med henholdsvis fire og fem ud af seks stjerner for torsdagens optræden.

Siddende forsanger

Udover henvisningen i teksten til ’Det er i dag et vejr’, nævnte Kim Larsen ikke sin sygdom med et ord under koncerten.

Det var til gengæld noget af det, der fyldte for publikum inden koncerten.

- Det er en lidt særlig aften. Det er måske lidt forkert at sige, men du ved jo aldrig, hvornår manden holder. Sidste gang, vi bestilte, aflyste han, sagde Corina Helms fra Sønderborg.

Og det var da heller til at overse, at nationalskjalden er ved at være godt oppe i årene, når han går på scenen.

De seneste par år har han på grund af rygproblemer været nødsaget til at sidde ned under sine koncerter, og det var ingen undtagelse, da han og Kjukken torsdag gjorde comeback eller 305 dage uden koncerter.