Kendte

'Børge' fra Olsen-Banden er et hit i Tyskland

Østtyskerne er vilde med historien om Olsen-Banden, og det har givet Jes Holtsø muligheden for at forfølge sin kreative side efter en årelang nedtur.

Han krænger sin hæse sangstemme ud i rummet, mens hans højre ben stædigt tramper til rytmen. Pianisten ved hans side vugger med, og slagene i tangenterne fører tankerne hen på værtshusjazz. Publikums bifald rammer scenen.

Vi kunne identificere os med Olsen-Bandens medlemmer

Petra Schmidt, Dresden

Sangeren med det hvide skæg, brillerne og pork pie-hatten er et kendt ansigt for dem - ikke på grund af hans musik, men hans rolle i de danske filmklassikere om Olsen-Banden.

Som helt ung spillede Jes Holtsø drengen Børge i 11 film om den folkekære tyvebande, der også skabte begejstring syd for grænsen. I Østtyskland er hans popularitet stadig til at tage og føle på blandt de trofaste fans. 

Men det har taget lang tid - og budt på store udfordringer for ham - at nå hertil i karrieren.

Et tilløbsstykke i byen  

Den nu 61-årige Jes Holtsø og hans pianist Morten Wittrock har taget turen til Tyskland mere end 20 gange, så det er ingen uvant situation at stå her med det blålige scenelys i ansigtet.

Bag ved Jes Holtsø hænger et skilt med teksten "Olsen-Banden Fanklub Deutschland", der afslører, hvem der er arrangøren bag koncerten i byen Weixdorf lidt udenfor Dresden.

Rygtet har spredt sig via den lokale avis, som har skrevet, at 'Børge' kommer til byen, og det har fyldt lokalet helt op med mennesker denne aften. 

De så Børge som en, der kæmper for den personlige frihed

Jes Holtsø, 'Børge' i Olsen-Banden

- Jeg kan se, at det, vi gør, bevæger dem. Vi har nogle historier, vi fortæller. Vi har noget på hjerte, og vi vil dem det godt. Det kan publikum mærke, siger hovedpersonen selv om sin musik.

For østtyskerne handler Olsen-Banden ikke bare om de tre kriminelle mænd, Egon, Benny og Kjeld, der gang på gang - og med meget lidt held - forsøger at begå kup mod de "store kanoner" i samfundet. Den er en del af deres historie.

Fortalte en systemkritisk historie

Filmene slap igennem statscensuren i det dengang lukkede Østtyskland, DDR, fordi myndighederne tolkede det som en historie om den lille mands kamp mod kapitalismen. Den historie passede ind i det socialistiske styres samfundsfortælling for 50 år siden, men den dybt kontrollerede befolkning opfattede det helt anderledes, fortæller Jes Holtsø:

- De så ham (Børge red.) som en, der kæmper for den personlige frihed. Og han ses stadig som en frihedshelt, siger han og understreger, at han er stolt af at bære Olsen Banden-fanen videre. 

Jeg sagde til mig selv: "Jeg troede, du havde nået bunden, men faktisk står du og kigger op på din bund"

Jes Holtsø, 'Børge' i Olsen-Banden

Den er er stadig relevant for de trofaste fans i dag, fortæller Petra Schmidt, som overværer koncerten: 

- Vi kunne identificere os med Olsen-Bandens medlemmer, fordi de var jævne folk, og det følte vi også, at vi var, siger hun. 

Hun bakkes op af formanden for den tyske fanklub, som er gået til yderligheder i sin interesse for filmene:

- Vi er kæmpe store fans af Olsen-Banden, og derfor har vi lært - selvfølgelig - dansk, siger Paul Wenzel på næsten formfuldendt dansk. 

Derfor betyder det stadig noget at møde stjernen 'Børge', selvom det kun er Jes Holtsøs runde briller, der forbinder ham med den gamle rolle.

Gennemgik 14 års misbrug

Som søn af Kjeld og Yvonne i filmene var Børge bandens nørdede og snu hjælper, men bag kulisserne mistede skuespilleren mere og mere kontrol over sit liv. I sine teenageår opbyggede han et massivt heroinmisbrug, som endte med at vare i 14 år. 

- Nedturen startede allerede, da jeg var 11-12 år og gik stille og roligt i en retning. På et tidspunkt stod jeg der, hvor jeg sagde til mig selv: "Jeg troede, du havde nået bunden, men faktisk står du og kigger op på din bund", siger han.

Jeg er her selvfølgelige på grund af Børge, men man må sige, at han også laver god musik

Ronny Klein, Dresden

Det var her, at han besluttede at opsøge hjælp, og i processen mod at blive stoffri fandt han frem til noget, der gav ham glæde og følelsen af værdi igen: Musikken.

- Jeg vidste ikke, at det skulle være det, men jeg opdagede, at livet var så værdifuldt, at jeg var nødt til at have noget ud af det, der var tilbage, siger han.

- Og så har jeg altid haft en idé og en drøm om at stå på en scene og trykke den af, siger han med et smil.

Han har i dag været både clean og tørlagt i 28 år og har to sønner på 14 år. Og så kan han leve af sin musik - blandt andet takket være de tyske fans.

Børge er stadig med

Hvor meget 'Børge' har med tomandsbandets succes i Østtyskland at gøre er svært at sige.

Gennem to årtier spillede Jes Holtsø rollen, så han ser det som naturligt, at rollen stadig hænger ved. Men at han kan møde fans, der taler dansk, fordi de har set filmene så meget, som valfarter til hans koncerter og står i kø for at få hans autograf, overrasker ham.

Fra Ronny Klein, der er blandt publikum, er svaret på succesen, at den tidligere barnestjerne kan begge dele:  

- Jeg er her selvfølgelige på grund af Børge, men man må sige, at han også laver god musik. 

Med de sidste hæse strofer slutter Jes Holtsø sin koncert til et kæmpe bifald.