Troels Kløvedal fylder 75 år

Op mod 100 gæster er samlet for at fejre den uhelbredeligt syge fødselar.

Mandag runder søfareren Troels Kløvedal et skarpt hjørne.

Omgivet af knap 100 venner og familiemedlemmer fejrer han sin 75-årsfødselsdag i hjemmet på Djursland.

Det fortæller hans steddatter Katrine W. Kjær til Ekstra Bladet, for dagens hovedperson er ikke længere selv i stand til at tale.

Han er uhelbredeligt syg af den aggresive sygdom ALS, der langsomt lammer kroppen, og lungesygdommen bronkiektasi.

Det betyder blandt andet, at han trækker vejret gennem en respirator og ikke længere kan spise normalt.

Kan stadig skrive

Troels Kløvedal

 • Er født den 2. april 1943.
 • Er søn af dyrlæge Asbjørn Beha Erichsen og pædagog Gurli Marie Larsen.
 • Hans fødenavn er Troels Beha Erichsen. Navnet Kløvedal tog han, da han i sin ungdom boede i kollektivet Maos Lyst. Her tog alle medlemmerne navnet Kløvedal, opkaldt efter elverfolkets rige i Tolkiens 'Ringenes Herre'.
 • Er uddannet skibselektriker og filmfotograf.
 • Købte i 1967 skibet Nordkaperen, som han har sejlet rundt om jorden med tre gange.
 • Debuterede i 1978 som forfatter med ‘Kærligheden, kildevandet og det blå ocean’. Siden er det blevet til 23 bøger, mange film og omkring 2.000 foredrag.

Den nybagte 75-årige er dog stadig i stand til at skrive, og så sent som i december sidste år udgav han sit såkaldte livstestamente i form af bogen ’Alle mine morgener på jorden’.

Dermed har han udgivet hele 23 bøger om sine tre jordomrejser og et hav af andre togter rundt i verdenshavene ombord på Nordkaperen.

Selv om fødselaren har erkendt, at der ikke kommer flere bøger fra hans hånd, har han i anledning sin halvrunde fødselsdag igen været ved tastaturet.  

- Jeg bliver selvfølgelig svagere og svagere, men jeg kan stadig skrive - om end det er med besvær, skriver han i en mail til BT.

Holder i og er sej

Da den dengang 73-årige søfarer i 2016 afslørede, at han var blevet ramt af de to sygdomme, spåede han ikke sig selv lang levetid.

- At jeg skal dø er helt sikkert, og de fleste dør efter få år, men for mig er spørgsmålet, om det er om to måneder eller et halvt år, sagde Kløvedal dengang i bogen 'Modne Mænd'.

Det er nu to et halvt år siden, og heldigvis gik det ikke, som Troels Kløvedal selv forudså, og han er nu i stand til at fejre sin 75-årsdag.

Og det skal altså fejres med manér, afslørede verdensomsejlerens næsten lige så berejste søn, Mikkel Beha Erichsen, i marts til Se og Hør.  

- Han har det efter omstændighederne godt. Han holder i – han er sej. Han bliver 75 år her i april, og der har vi tænkt os at holde en fest, sagde han.

Troels Kløvedals liv

 1. 1943

  1. Troels Kløvedal - eller Troels Beha Erichsen, som han hed dengang - blev født den 2. april i København. Her voksede han op som det midterste barn i en søskendeflok på fem i et dyrlægehjem på Østerbro.

   Da han var tre år, blev forældre dog skilt, og familien splittet op. Troels Kløvedal endte først på et børnehjem og kom derefter i familiepleje tre år på en gård på Lolland. Senere blev han forenet med sin mor i Jægerspris. Hun døde dog få år efter, og han kom derfor på kostskole i Hellebæk.

 2. 1958

  1. Som 15-årig kom han i mesterlære i fire et halvt år på Helsingør Skibsværft, først som skibsbygger, men han endte med at få et svendebrev som skibselektriker, så han kunne komme ud og sejle.

 3. 1960

  1. I 1960'erne startede han på Krogerup Højskole, blev scenemester på Fiolteatret og begyndte at arbejde i filmbranchen. Under produktionen af filmen 'Er I bange' af Henning Carlsen kom han i forbindelse med kollektivet Maos Lyst, som han senere flyttede ind i.

 4. 1966

  1. Som 23-årig blev han far til Mikkel Beha Erichsen, som han fik med daværende tv-redaktør Marianne Kjær. På det tidpunkt hed Troels stadig Beha Erichsen, og derfor har far og søn i dag ikke samme efternavn. 

 5. 1967

  1. I 1967 købte han skibet Nordkaperen sammen med to venner, og i 1974 drog han ud på sin første jordomsejling. I dag har han rejst tre gange rundt om jorden og taget små og store rejser i havområder som Ægæerhavet, Polynesien, Det Kinesiske Hav og hundredvis af indonesiske øer.

    

 6. 1968

  1. Troels Kløvedal flyttede i slutningen af 60'erne ind i kollektiet Maos Lyst. Det var her, han skiftede Beha Erichsen ud med navnet Kløvedal. Et navn, som alle medlemmerne af kollektivet tog, opkaldt efter elverfolkets rige i Tolkiens 'Ringenes Herre'.

 7. 1970

  1. I 1970'erne begyndte Troels Kløvedal at sende billeder fra sine rejser ind til et billedbureau med tilhørende lange tekster. En redaktør blev fanget af historierne, og den unge sømand fik derefter tilbudt at skrive rejsereportager, hvilket - ifølge ham selv - udviklede ham til forfatter.

 8. 1977

  1. I 1977 blev han gift med sygeplejersken Maiken Junker Kløvedal, som han fik datteren Lærke Kløvedal med. Parret blev dog skilt efter tre år.

   Derefter mødte han Ruth Hagerup Andersen, som han levede med i 16 år. De fik sammen døtrene Gurli Marie Kløvedal og Sille Freydis Kløvedal sammen.

 9. 1978

  1. Han udgav sin første bog ‘Kærligheden, kildevandet… og det blå ocean’ i 1978. I alt er det blevet til 23 bøger, mange film og omkring 2.000 foredrag.

 10. 2002

  1. Troels Kløvedal blev i 2002 gift med Else Marie Meldgaard, som han har dannet par med lige siden. De har sammen sønnen Asbjørn, der i dag er 18 år.

 11. 2010

  1. Sømanden optrådte i 2010 som fortæller og tilrettelægger i syv DR-programmer om den danske flådes historie, hvor han blandt andet interviewede dronning Margrethe.

   I dag har han produceret over 46 film, hvor han har virket som både fortæller, tilrettelægger og kaptajn.

 12. 2013

  1. I sommeren 2013 rejste Troels Kløvedal med Nordkaperen rundt i Danmark og fortalte om dansk historie, geografi, natur, kultur og religion.

   Det blev til programserien 'Mit Danmark', der kan ses på TV PLAY

 13. 2015

  1. Kløvedal fik for få år siden en gammel drøm opfyldt, da han sejlede Nordkaperen til Grækenland og fulgte i sin helt Odysseus' fodspor. Det blev til TV 2-programmet 'Nordkaperen i Grækenland', der blev sendt i februar 2016 på TV 2 FRI.

   - Jeg er rigtig glad for at have lavet de her film. Odysseus' rejse er alle rejsers moder, og jeg ved ikke, om jeg laver flere film. Det er ikke livet for mig at gøre det, og derfor er det her en stor oplevelse for mig, sagde Troels Kløvedal i februar 2016 til TV 2.

 14. 2016

  1. I juli 2016 fortalte Troels Kløvedal åbent i et interview til bogen 'Modne mænd', at han var alvorligt syg. Af den uhelbredelige lungesygdom bronchiectasia og af den sjældne og aggressive sygdom ALS, der langsomt lammer kroppen.

   - At jeg skal dø er helt sikkert, og de fleste dør efter få år, men for mig er spørgsmålet, om det er om to måneder eller et halvt år, siger Troels Kløvedal i bogen.

  2. Den 28. december 2016 modtog Troels Kløvedal Ridderkorset af dronning Margrethe.

   - Livet har været kærlighed og kildevand, men at få dronningens værdsættelse og tilmed få den overrakt af admiral Wang, der i sin tid bad mig lave flådens 500-årige historie, er nok et af de største øjeblikke i mit liv, sagde Troels Kløvedal i den forbindelse. 

   Senere modtog han hædersprisen 'Årets Otto' til tv-prisfesten, og i maj 2017 modtag han en hædersbevisning fra det officielle Grækenland for sin livslange indsats for Grækenland. 

 15. 2017

  1. Troels Kløvedal udkom i begyndelsen af december med erindringsbogen 'Alle mine morgener på jorden', der endte med at blive en af årets største bogsucceser. 

   Bogen handler om Kløvedals liv, familie, arbejde - og så fremgår det også, at han har sikret, at skibet Nordkaperen kommer til at sejle videre med hans ånd ombord.

   - Jeg har testamenteret skibet til mine 5 børn og 10 unge styrmænd- og kvinder, som alle sammen har lånt Nordkaperen i en længere periode og kan gå lige ombord og sejle den, skriver Troels Kløvedal i bogen.