Kendte

Rasmus Bjerg er John Mogensen i ny film: - Vi piller ved arvesølv

Rasmus Bjerg kalder historien om John Mogensen en lidelsesfortælling og "guf" for en skuespiller.

Han skulle tage 15 kilo på og lade skægget gro så langt, at han kom til at ligne en legende: John Mogensen, hvis sange mange danskere kender og elsker. 

Rasmus Bjerg spiller nemlig hovedrollen i filmen ’Så længe jeg lever’, der skildrer musikerens liv.

Og det lykkedes. Den danske skuespiller og komiker ligner ham (næsten) på en prik – og lyder oven i købet også som Mogensen, der fik sit gennembrud i 1971 med ’Der er noget galt i Danmark’ og siden hittede på dansktoppen med en række store sange som ’Fut i fejemøget’, ’To mennesker på en strand’ og ikke mindst ’Så længe jeg lever’.  

Livets barske bagside

Filmen, der er instrueret af Ole Bornedal, fik gallapremiere i Aarhus tirsdag aften og rammer biograferne torsdag. Den 41-årige Rasmus Bjerg kalder premieredagen en ”kæmpe festdag”.

- Det er en hyldest til manden og hans musik med en stor fortælling, som både rummer det barske og glæden ved livet. I aften holder vi festen - den store fest, som John jo gav danskerne, siger han til TV 2.

’Så længe jeg lever’ skildrer John Mogensens gennembrud og succes – men også den sceneskræk og det store alkoholforbrug, som endte med at koste den folkekære sangskriver livet i 1977, bare 48 år gammel.

Det er jo faens, at vi ikke oplevede ham som en gammel crooner

Rasmus Bjerg, skuespiller

Og kunne Rasmus Bjerg sige én ting til den afdøde musiker i dag, ville det være:  

- Tak – og så ville jeg måske opfordre ham til at passe lidt på, for det er jo fandens, at vi ikke oplevede ham som en gammel crooner.

Piller ved arvesølv

Skuespilleren kendte ikke så meget til John Mogensen, da han først blev præsenteret for rollen. Med egne ord beskriver han sit forhold til sangskriveren som ”værtshus-romantisk”.

Herunder kan du se traileren til 'Så længe jeg lever':

Men det ændrede sig hurtigt, da han dykkede ned i hans univers.

- Man finder ud af, hvilket sammensat menneske han var. Og hvilken stor lidelsesfortælling det også var – så det var guf for en skuespiller, lyder det fra Rasmus Bjerg i ’Go’ morgen Danmark’.

- Og nu går det op for mig efterfølgende, hvor stor en opmærksomhed, der er på ham, og hvor meget vi er inde og pille ved noget arvesølv. Og det var måske meget godt ikke at have den byrde på sine skuldre i udgangspunktet, siger han med et grin.

- Han skar ting ind til benet

Ud over selve optagelserne brugte Rasmus Bjerg fem dage i studiet på at indspille 15 af John Mogensens sange – og efter at have haft dem helt tæt på er der mange af dem, der kan røre ham.  

- De taler direkte ind i os. Det er en meget ærlig og meget ren og meget præcis stemme, der taler, forklarer han og tilføjer:

- John var perfektionist, John skar ting ind til benet. Han skar flommet fra. Og derfor taler hans sange stadig til os. De handler om dig og mig.