Oscar

Sådan gik det danskerne ved Oscar-showet

Ingen af de danske Oscar-håb kunne tage en statuette med hjem fra nattens store prisuddeling.

Der var udsigt til tre store danske øjeblikke under det 90. Oscar-show i Hollywood, Los Angeles.

For selvom der ikke var nogle danske film at fejre, var fire danskere med i opløbet om filmbranchens helt store hæder.

Men ingen af de danske Oscar-håb endte med at løfte den gyldne statuette fra den glamourøse scene i Dolby Theatre.   

- Vi har vundet allerede

De første danske Oscar-håb blev slukket, da dopingdokumentaren ’Icarus’ vandt prisen som den bedste dokumentarfilm.  

Dermed måtte den dansk-syriske dokumentar 'De sidste mænd i Aleppo' og den amerikanske 'Strong Island', der er dansk co-produceret af danske Signe Byrge Sørensen, begge se sig slået.

Men det tager Søren Steen Jespersen, der er producer på ’De sidste mænd i Aleppo’, dog ikke så tungt.  

- Jeg har hele tiden følt, at vi allerede vandt, da vi blev nomineret, og sådan har jeg det stadig, siger han til Ritzau via en sms fra salen i Los Angeles.

- Vores film er et stærkt vidnesbyrd om krigens grusomhed med eller uden en Oscar. Nomineringen har i sig selv været et enormt skulderklap for hele holdet, fortsætter han.

TV 2s korrespondent Jesper Steinmetz viser rundt. Video: Nina Brorson

- Det er brandærgerligt

Dernæst kom turen til den svenske film ’The Square’ med den danske skuespiller Claes Bang i hovedrollen.

Filmen var nomineret til prisen som årets ’Bedste udenlandske film’, men Oscaren gik til det chilenske drama ’A Fantastic Woman’, der handler om en transkønnet kvinde og den modstand, hun møder efter partnerens død. Derfor var skuffelsen stor hos danske Claes Bang.

- Det er brandærgerligt, sindssygt ærgerligt, siger han ifølge Ritzau, der fangede skuespilleren på en telefon fra salen.

- Jeg har det dårligt, det er rædselsfuldt, jeg er rasende, det er noget lort, siger han videre.

Claes Bang tvivlede dog ikke på, at holdet bag 'The Square' får en god aften, og afslørede, hvordan skuffelsen i første omgang skulle skylles ned med et stort glas hvidvin.

- Selv om det er røværgerligt, så klarer vi den, og selvfølgelig skal vi ud og feste, lød det fra skuespilleren.

Fire Oscars til 'The Shape of Water'

Tilbage var danske Dan Laustsen, der var nomineret til prisen som 'Bedste filmfotograf' for sit arbejde på filmen 'The Shape of Water'.

Filmen var aftenens helt store favorit med hele 13 nomineringer, og heraf blev det til fire Oscars for 'Bedste originale musik', 'Bedste produktionsdesign', 'Bedste instruktør' til Guillermo del Toro og den prestigefyldte pris for 'Bedste film'.

Dog blev det altså ikke Dan Laustsen, der kunne takke for hæderen som 'Bedste filmfotograf'. Oscaren gik til Roger Deakins, der vandt for 'Blade Runner 2049'.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra den danske filmfotograf, men det har endnu ikke været muligt. Op til aftenens store Oscar-show har han dog udtalt: 

- Det er fantastisk og skidesjovt det hele. Det er en stor ære at blive nomineret, og det har jo bare været én lang fest. Så selvom jeg ikke vinder, er det stort blot at være nomineret.

Dog kunne én dansker juble ganske uventet. Kogebogen 'Cook Yourself Happy - The Danish Way' ('Kokkerer dig glad - på den danske måde', red.) skrevet af baronessen Caroline Flemming var, uden hun vidste det, havnet i den gavepose, de nominerede ved årets Oscar-uddeling fik udleveret forud for showet. 

Ud over kogebogen fik de nominerede blandt andet en rejse til Tanzania, en diamanthalskæde og 10.000 kroner i donation til et valgfrit dyreinternat. Se listen over gaveposens indhold her.

Se højdepunkterne fra Oscar-uddelingen her:

Se højdepunkterne fra Oscar-uddeling nummer 90 i Dolby Theatre i Hollywood, Los Angeles. Video: Anders Masannek Jørgensen