Oscar

Oscar-akademiet bryder årelang tradition i nat

Der vil være stor diversitet på scenen til Oscar-uddelingen i år. Det sker som direkte følge af Metoo-bevægelsen.

De sidste otte år har opskriften været den samme ved Oscar-uddelingen. 

Når prisen for den bedste kvindelige hovedrolle skal uddeles, står den mand, der det foregående år har vundet den tilsvarende pris på scenen og præsenterer vinderen. Og omvendt: Når den bedste mandlige hovedrolle skal afsløres, er det en kvinde.

Således var det ingen overraskelse, at det var filmstjernen Leonardo DiCaprio, der i 2017 annoncerede Emma Stone som vinderen af den prestigefyldte titel for sin rolle i 'La La Land', men i år bliver det anderledes. 

Efter at 'Manchester by the Sea'-stjernen Casey Affleck har meldt, at han ikke kommer til prisuddelingen i år, har akademiet valgt at bryde traditionen og i stedet lade to kvinder overtage hans plads på scenen: Nemlig de to tidligere Oscar-vindere, Jennifer Lawrence og Jodie Foster.

Det afslører det amerikanske blad Variety.  

Hele Oscar-showet kan ses på TV 2 natten til mandag. Optakten begynder klokken 23.20.

Filmen 'The Square', som Claes Bang medvirker i, vandt desværre ikke en Oscar Video: Nina Brorson

#Metoo er en del af showet

De to kvinder er dog langt fra alene om at bryde traditioner under det 90. Oscar-show.  

I år vil temaet til den enorme prisuddeling i høj grad være præget af Metoo-kampagnen og Time's Up-bevægelsen, som de sidste mange måneder har fået seksuelle krænkelser, manglende ligestilling og magtudnyttelse i underholdningsbranchen frem i lyset.

Det fortæller TV 2s filmkritiker Ann Lind Andersen. 

- Akademiet har allerede meldt ud, at de kommer til at inddrage det - og ikke kun som en bemærkning i åbningsmonologen fra vært Jimmy Kimmel, siger hun.

Større diversitet på scenen

At det netop er den kategori, som Casey Affleck skulle have præsenteret, der nu er overtaget af to kvinder, er måske ikke tilfældigt.

Allerede da skuespilleren sidste år vandt prisen for bedste mandlige hovedrolle, var han genstand for kontroverser. Det skyldtes, at det kom frem, at han i 2010 indgik forlig i to sager, hvor hans medskuespillerinder anklagede ham for sexchikane.

Men temaet afspejler sig ikke kun i valget af prisuddelerne for 'Bedste mandlige hovedrolle'. Også blandt uddelerne generelt er det til at se, at der er sket en ændring siden sidste år.

De præsenterede 'Bedste kvindelige hovedrolle' under Oscars

2017Emma Stone modtog prisen fra Leonardo Dicaprio

2016: Brie Larson modtog prisen fra Eddie Redmayne

2015: Juliane Moore modtog prisen fra Matthew McConaughey

2014: Cate Blanchett modtog prisen fra Daniel Day-Lewis

2013: Jennifer Lawrence modtog prisen fra Jean Dujardin

2012: Meryl Streep modtog prisen fra Colin Firth

2011: Natalie Portman modtog prisen fra Jeff Bridges

2010Sandra Bullock modtog prisen fra Sean Penn

2009: Kate Winslet modtog prisen fra Marion Cotilliard (seneste kvinde)

Her vil omkring 60 procent være kvindelige stjerner, ligesom der også vil være en bred repræsentation af etniciteter. Det bliver også første gang, at en åbenlys transperson vil præsentere en vinder-kategori, nemlig Daniela Vega fra 'A Fantastic Woman'.

I løbet af aftenen vil repræsentanter fra Time's Up-bevægelsen også få taletid på scenen. Dermed følger det store show efter Golden Globe-showet i januar, hvor temaet blev manisfesteret på den røde løber, da alle kvinder mødte op i sort tøj. 

Ifølge Ann Lind Andersen har arrangørerne bag Oscar-showet taget et meget klart valg om, at sexisme ikke skal ties ihjel ved showet.    

- De har tænkt: Så gør vi det til en dyd, siger hun.

Udover Casey Affleck har også Hollywood-produceren Harvey Weinstein, samt skuespillerne James Franco og Kevin Spacey valgt at blive væk fra Oscar-showet, som direkte følge af anklager om seksuelle krænkelser.