Oscar-akademiet bryder årelang tradition i nat

Der vil v√¶re stor diversitet p√• scenen til Oscar-uddelingen i √•r. Det sker som direkte f√łlge af Metoo-bev√¶gelsen.

De sidste otte √•r har opskriften v√¶ret den samme ved Oscar-uddelingen. 

Her modtager Emma Stone sin statuette i 2017.
Her modtager Emma Stone sin statuette i 2017. Foto: Scanpix Denmark

N√•r prisen for den bedste kvindelige hovedrolle skal uddeles, st√•r¬†den¬†mand, der det foreg√•ende √•r¬†har vundet den tilsvarende pris¬†p√• scenen og pr√¶senterer¬†vinderen. Og omvendt:¬†N√•r den bedste mandlige¬†hovedrolle skal afsl√łres, er det en kvinde.

Således var det ingen overraskelse, at det var filmstjernen Leonardo DiCaprio, der i 2017 annoncerede Emma Stone som vinderen af den prestigefyldte titel for sin rolle i 'La La Land', men i år bliver det anderledes. 

Efter at 'Manchester by the Sea'-stjernen Casey Affleck har meldt, at han ikke kommer til prisuddelingen i år, har akademiet valgt at bryde traditionen og i stedet lade to kvinder overtage hans plads på scenen: Nemlig de to tidligere Oscar-vindere, Jennifer Lawrence og Jodie Foster.

Det afsl√łrer¬†det amerikanske blad¬†Variety.¬†¬†

Hele Oscar-showet kan ses på TV 2 natten til mandag. Optakten begynder klokken 23.20.

#Metoo er en del af showet

De to kvinder er dog langt fra alene om at bryde traditioner under det 90. Oscar-show.  

I √•r vil temaet til den enorme prisuddeling i h√łj grad v√¶re pr√¶get af Metoo-kampagnen¬†og Time's Up-bev√¶gelsen, som de sidste mange m√•neder har f√•et seksuelle kr√¶nkelser, manglende ligestilling¬†og magtudnyttelse¬†i underholdningsbranchen frem i lyset.

Det fortæller TV 2s filmkritiker Ann Lind Andersen. 

- Akademiet har allerede meldt ud, at de kommer til at inddrage det - og ikke kun som en bemærkning i åbningsmonologen fra vært Jimmy Kimmel, siger hun.

St√łrre diversitet p√• scenen

At det netop er den kategori, som Casey Affleck skulle have præsenteret, der nu er overtaget af to kvinder, er måske ikke tilfældigt.

Allerede da skuespilleren sidste år vandt prisen for bedste mandlige hovedrolle, var han genstand for kontroverser. Det skyldtes, at det kom frem, at han i 2010 indgik forlig i to sager, hvor hans medskuespillerinder anklagede ham for sexchikane.

Her modtager Casey Affleck sin Oscar i 2017. Der er ikke kommet en forklaring p√•, hvorfor Casey Affleck v√¶lger at blive v√¶k fra showet, men inden han trak sig, havde¬†n√¶sten 20.000 personer¬†skrevet under p√• en opfordring til¬†Oscar-akademiet om at¬†fratage ham opgaven som prisuddeler.¬†
Her modtager Casey Affleck sin Oscar i 2017. Der er ikke kommet en forklaring på, hvorfor Casey Affleck vælger at blive væk fra showet, men inden han trak sig, havde næsten 20.000 personer skrevet under på en opfordring til Oscar-akademiet om at fratage ham opgaven som prisuddeler.  Foto: Scanpix Denmark

Men temaet afspejler sig ikke kun i valget af prisuddelerne for 'Bedste mandlige hovedrolle'. Også blandt uddelerne generelt er det til at se, at der er sket en ændring siden sidste år.

De præsenterede 'Bedste kvindelige hovedrolle' under Oscars

2017Emma Stone modtog prisen fra Leonardo Dicaprio

2016: Brie Larson modtog prisen fra Eddie Redmayne

2015: Juliane Moore modtog prisen fra Matthew McConaughey

2014: Cate Blanchett modtog prisen fra Daniel Day-Lewis

2013: Jennifer Lawrence modtog prisen fra Jean Dujardin

2012: Meryl Streep modtog prisen fra Colin Firth

2011: Natalie Portman modtog prisen fra Jeff Bridges

2010Sandra Bullock modtog prisen fra Sean Penn

2009: Kate Winslet modtog prisen fra Marion Cotilliard (seneste kvinde)

Her vil omkring¬†60 procent v√¶re kvindelige stjerner,¬†ligesom der ogs√• vil v√¶re en bred repr√¶sentation af etniciteter. Det bliver ogs√• f√łrste gang, at en¬†√•benlys¬†transperson vil pr√¶sentere en vinder-kategori, nemlig¬†Daniela Vega fra 'A Fantastic Woman'.

I l√łbet af aftenen vil repr√¶sentanter fra Time's Up-bev√¶gelsen ogs√• f√•¬†taletid p√• scenen.¬†Dermed f√łlger det store show efter Golden Globe-showet i januar, hvor temaet blev manisfesteret p√• den r√łde l√łber, da alle kvinder m√łdte op i sort t√łj.¬†

If√łlge Ann Lind Andersen¬†har arrang√łrerne bag Oscar-showet taget et meget klart valg¬†om, at sexisme¬†ikke skal ties ihjel ved showet.¬†¬† ¬†

- De har t√¶nkt: S√• g√łr vi det til en dyd, siger hun.

Udover Casey Affleck har ogs√• Hollywood-produceren Harvey Weinstein,¬†samt skuespillerne¬†James Franco og Kevin Spacey valgt at blive v√¶k fra Oscar-showet, som direkte f√łlge af anklager om seksuelle kr√¶nkelser.¬†